News

Melanie Griffith: Blonda sexy a anilor ’90

Melanie Griffith: Blonda sexy a anilor ’90

Cu o carieră ce se întinde pe aproape întreaga sa viaţă – din care n-au lipsit rolurile de nimfetă, Zmeura de Aur şi nominalizarea la Oscar – şi nişte poveşti de dragoste care i-au declanşat o boală incurabilă şi multiple dependenţe greu de ţinut în frâu, actriţa ne aminteşte de starurile clasice din Cetatea Filmului, care stârneau deopotrivă adulaţie şi critici nemiloase

Având ambii părinţi binecunoscuţi la Hollywood – mama ei, Tippi Hedren, a fost muza regizorului Alfred Hitchcock, iar tatăl, Peter Griffith, a cunoscut faima pe scenă de mic – Melanie Richards Griffith a fost, fără doar şi poate, destinată showbiz-ului. La numai 9 luni, micuţa şi-a făcut debutul TV într-o reclamă, după care a urmat cariera părinţilor, în ciuda timidităţii care-o caracteriza în copilărie.
Ca să prindă mai mult curaj în faţa camerelor de filmat, Melanie s-a înscris la Hollywood Professional School, pe care a şi absolvit-o cu note impresionante. A apărut, pentru prima dată, într-un film (Smith!) în 1969, când avea numai 12 ani şi câştigase castingul pentru figuraţie. Dacă primele ei apariţii pe marele ecran n-au rămas în istoria cinematografiei americane, ei bine, viaţa sa privată, chiar şi din adolescenţă, ar putea constitui un subiect de film cu un real succes la publicul avid de mari drame personale. Astfel, chiar ea a recunoscut că, la numai 10 ani, s-a apucat de băut vin, iar la 14 ani trăia deja împreună cu actorul Don Johnson, care avea pe-atunci 22 de ani şi a devenit, pe loc, prima ei mare dragoste. Cei doi actori s-au întâlnit când au lucrat împreună la pelicula The Harrad Experiment (1973) şi au devenit soţ şi soţie imediat ce ea a primit permisiunea legală de a face acest lucru, adică la 18 ani. „Mi-am dat seama imediat că mă şi îndrăgostisem nebuneşte de el!“, mărturiseşte ea. Mariajul lor, stăpânit de-o pasiune năucitoare, a introdus-o pe frumoasa tânără în lumea drogurilor, a alcoolului şi a orgiilor sexuale, fapt care a lăsat, de-a lungul anilor greu încercaţi de aceste dependenţe, urme adânci pe chipul ei prematur îmbătrânit. La ceva timp după ce se încheiase căsnicia de numai şase luni cu starul serialului Miami Vice, Melanie s-a lăsat pradă instinctelor şi a corupt-o pe fiica iubitului ei de-atunci, Ryan O’Neal, să întreţină relaţii intime cu ea şi încă o prietenă şi un prieten. Episodul este relatat chiar de cea care s-a pretins coruptă, Tatum O’Neal, în autobiografia sa. În paralel, consumul constant de cocaină şi alcool şi-au pus amprenta şi pe cariera la început de drum a actriţei.

Melanie, alături de Don Johnson

Astfel, pe plan profesional, lucrurile au luat-o pe o pantă descendentă chiar înainte ca Griffith să apuce să se bucure cu adevărat de succes. După ce Don Johnson îi făcuse rost de un rol controversat în Night Moves (1975) – unde a apărut, la 17 ani, în mai multe scene nud explicite –, Griffith a reuşit să se impună ca nimfetă în filme precum Smile (1975), The Drowning Pool (1975) şi One on One (1977). În lipsa altor propuneri demne de luat în seamă, Melanie se joacă pe sine în Roar (1981), filmul în care apare alături de mama sa şi care a fost regizat de tatăl ei vitreg, Noel Marshall. Însă nici această producţie, oricât de originală s-a dorit ea a fi, n-a reuşit să facă impresie decât prin rănile pe care le-a suferit adolescenta în urma atacului unuia dintre leii prezenţi pe platoul de filmare. Cele 50 de suturi de la nivelul feţei au pus sub semnul întrebării viitorul lui Melanie la Hollywood. Ca prin minune, Mel şi-a revenit atât fizic, cât şi profesional şi a apărut frumoasă şi nevătămată în producţia TV She’s in the Army Now (1981), unde i-a dat replica actriţei Jamie Lee Curtis, dar şi lui Steven Bauer, care a devenit, la scurt timp după premiera filmului, cel de-al doilea ei soţ.

Melanie şi Steven Bauer

În Cetatea Filmului a revenit cu un rol la fel de discutabil ca cele anterioare, jucând o actriţă porno în thriller-ul Body Double (1984). Avea 26 de ani. Şi întreaga viaţă înaintea sa. Cu toate că s-a dovedit a fi un eşec lamentabil la box office, filmul i-a adus premiul oferit de National Society of Film Critics şi i-a facilitat obţinerea primului ei rol principal, în Something Wild (1986). Faima şi recunoaşterea talentului le-a dobândit, însă, abia în 1988, când s-a pliat perfect pe personajul interpretat în Working Girl (O femeie face carieră). Într-o companie selectă (Harrison Ford, Sigourney Weaver, Alec Baldwin şi Joan Cusack i-au fost colegi de platou), Melanie a dat tot ce-a avut mai bun, efortul ei fiind răsplătit cu un Glob de Aur şi o nominalizare la Oscar. A fost anul ei de glorie din punct de vedere profesional. Pentru că, în viaţa privată, situaţia continua să se deterioreze. De fapt, până şi pe platoul peliculei care i-a adus faima şi averea (de 30 de milioane de dolari) se prezenta sub influenţa alcoolului. Şi, mai mult, întârzia întregul proces al filmărilor, ceea ce i-a adus mai multe amenzi usturătoare. E adevărat că mariajul cu actorul Steven Bauer o redirecţionase spre activităţi mai puţin autodistructive – precum completarea studiilor cu „profa vedetelor“ Stella Adler şi apariţia, pe ecran, alături de nume cunoscute precum Ray Liotta şi Jeff Daniels –, însă minunea n-a durat prea mult. După divorţul de Bauer, cu care a avut primul ei copil, pe Alexander (32), actriţa şi-a înecat din nou amarul în cocktail-urile periculoase cu alcool şi cocaină. „Beam, pe-atunci, în fiecare seară. Pur şi simplu nu suportam să stau singură“, a vorbit vedeta despre ce-a urmat după mariajul de cinci ani cu Steven Bauer. Totuşi, în ciuda prăbuşirii ei în patima alcoolului şi a drogurilor, a reuşit să-şi îngrijească fiul aşa cum a putut. „Nu eram niciodată leşinată pe podea sau inconştientă. Probabil că n-am făcut tot ce era de făcut ca să-mi cresc bine copiii, însă am fost prezentă în viaţa lor. Da, copiii mei au dus o viaţă nomadă, însă una privilegiată“, a povestit diva.

Alexander Bauer
Modifică Setările