News

Mesajul Casei Regale la trecerea în nefiinţă a disidentei Doina Cornea

Mesajul Casei Regale la trecerea în nefiinţă a disidentei Doina Cornea

Paris, 1990, alături de Regele Mihai şi Regina Ana

Monarhistă convinsă, fosta luptătoare anticomunistă este regretată şi de Familia Regală, acesta fiind decorată în 2009 cu Crucea Casei Regale a României. Paris, 1990-Regele Mihai I şi Regina Ana, alături de Doina Cornea şi de fiica acesteia, Ariadna Combes (care a murit la vârsta de 62 de ani). Într-un mesaj remis în această dimineaţă, Majestatea Sa Margareta a transmis condoleanţe familiei îndoliate.

"Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, alături de întreaga Familie Regală, a aflat cu mare tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Doinei Cornea.

Traducătoare, publicistă şi binecunoscută disidentă anticomunistă, Doina Cornea s-a născut la 30 mai 1929, la Braşov. A fost asistent universitar de limbă franceză la Facultatea de Filologie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca.

În anii comunismului, a difuzat zeci de materiale şi proteste la Radio Europa Liberă. În anul 1987, a fost arestată împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, pentru răspândirea manifestelor de solidaritate cu muncitorii din Braşov. Până în decembrie 1989 a avut domiciliu forţat, fiind în permanenţă sub supravegherea Securităţii române.

Doina Cornea a fost unul dintre intelectualii cei mai apropiaţi de Regele Mihai I şi de idealurile Coroanei române. Ea a susţinut principiile regale în spaţiul public, încă din anul 1990.

Regele Mihai I a conferit Doinei Cornea Crucea Casei Regale a României în anul 2009.

Dumnezeu să o odihnească în pace!"

Citește și...