News

Moment istoric la Madrid! Spaniolii au decis exhumarea fostului lor dictator, Francisco Franco VIDEO

Moment istoric la Madrid! Spaniolii au decis exhumarea fostului lor dictator, Francisco Franco VIDEO camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Franco, care a condus Spania cu o mână de fier până la moartea sa, în 1975, va fi mutat într-un cimitir comun.

În doar câteva ore, trupul dictatorului spaniol Francisco Franco va fi exhumat din mausoleul grandios de la Valle de Los Caidos ("Valea celor căzuţi") şi mutat într-un cimitir din Madrid. Sicriul cu rămăşiţele lumeşti ale lui Franco va fi purtat până la un elicopter sau până la un dric, în cazul în care vremea va fi nefavorabilă, de descendenţi ai dictatorului. Sicriul va fi depus ulterior lângă cel al soţiei generalului, aflat în cripta familiei. 

Învingător al Războiului Civil (1936-1939) în fruntea militarilor care s-au ridicat împotriva republicii, Franco a condus Spania până la moartea sa, în 1975. El este cel care a luat decizia de a construi Valle de los Caidos, biserica săpată într-o stâncă şi vegheată de o cruce înaltă de 150 de metri, la San Lorenzo de El Escorial. Prizonierii republicani au fost obligaţi să participe la construcţia sa începând cu 1941.

În numele unei pretinse „reconcilieri” naţionale, Franco a decis transferarea aici a rămăşiţelor a peste 30.000 de spanioli morţi în Războiul Civil: naţionalişti din tabăra sa dar şi republicani, scoşi din cimitire şi gropi comune fără ca familiile lor să fi fost informate. La câteva zile după moartea sa, în 20 noiembrie 1975, cadavrul îmbălsămat al lui Franco a fost îngropat.

Încă de la ajungerea la putere, în iunie 2018, Pedro Sanchez a făcut din exhumarea dictatorului una dintre priorităţile sale, pentru ca Valle de Los Caidos să nu mai fie un loc de apologie a franchismului. Guvernul socialist vrea să transforme ansamblul "Valea celor căzuţi" într-un memorial pentru cei 500.000 de oameni care au murit în războiul civil din anii 1936-1939, declanşat de Francisco Franco.

Rudele şi apropiaţii dictatorului au condamnat vehement această profanare a mormântului, pe care o consideră doar o stratagemă politică înaintea alegerilor din 10 noiembrie. 

Foto: Facebook/Francisco Franco en la historia de España

Modifică Setările