News

Naomi Campbell: ”Sunt impulsivă, adică emotivă!”

Naomi Campbell: ”Sunt impulsivă, adică emotivă!”

CANNES, FRANCE - MAY 16: Model Naomi Campbell walks the runway at Fashion For Relief at Forville market during the 64th Annual Cannes Film Festival on May 16, 2011 in Cannes, France. (Photo by Ian Gavan/Getty Images)

Despre ea se spune că are nişte aere de divă care o fac pe Mariah Carey să pară mic copil. Şi totuşi, Pantera Neagră a reuşit să aibă o carieră uluitor de longevivă, într-o industrie obsedată de tinereţe. Cum reuşeşte?

CANNES, FRANCE - MAY 16:  Model Naomi Campbell walks the runway at Fashion For Relief at Forville market during the 64th Annual Cannes Film Festival on May 16, 2011 in Cannes, France.  (Photo by Ian Gavan/Getty Images)

Se trezeşte la 9 dimineaţa de obicei. Şi urăşte alarmele. Urăşte, de altfel, ori­ce sunet puternic brusc. O face isteri­că. Recunoaşte. Se poate trezi singură. Iar primul lucru pe care-l face e să bea apă cu lămâie. Şi să ia probiotice. Dar nu bea cafea. Urăşte mirosul de cafea. Preferă ceaiul. Ver­de. Urmează duşul – doar cu săpun de bebeluşi - şi încă două pahare cu băuturi miraculoase: unul pentru sistemul imunitar şi unul cu aloe vera. Apoi ora de Yoga sau Pila­tes, urmată de un alt pahar de suc verde... Iar de două ori pe săptămână bea nişte sucuri speciale de detoxifie­re şi curăţare a intestinelor. Cam aşa arată o dimineaţă obişnuită a modelului britanic care încă defilează cu suc­ces la 46 de ani – după ce s-a afirmat ca primul model de culoare ce a apărut pe coperta Vogue - în 1987 pe ediţia britanică, iar în 1988 pe cea franceză, Vogue decretând în 2009 că ea este cea care a pus particula „super“ în etiche­ta supermodel. Se împlinesc 30 de ani de la acea copertă istorică Vogue. Iar anul trecut, s-au împlinit trei decenii de când a intrat în modă, lucrând, practic, pentru fiecare revistă şi creator de modă care contează.

Născută în 1970 în Londra, Naomi Elaine n-a fost un copil dorit de tatăl său - mama ei, Valerie Morris fiind părăsită pe când era însărcinată în patru luni. Ulterior, Naomi avea să preia numele din a doua căsnicie a lui Va­lerie. Primul ei pas în showbiz l-a făcut la doar 5 ani, când a apărut în clipul lui Bob Marley, Is This Love. Câţiva ani mai târziu, a apărut în clipul Pink Floyd The Wall – iar des­coperirea ei propriu zisă s-a petrecut când avea 15 ani, agenta Beth Boldt văzând-o în zona Covent Garden. După un an, Naomi avea deja primul ei shooting pentru revista Elle. Dacă credeţi, însă, că a lăsat să se vadă durerea şi suferinţa absenţei tatălui, vă înşelaţi. Naomi şi-a purtat întotdeauna ca o regină armura de abanos. „Am avut o copilărie frumoasă, dar întotdeauna m-am simţit ca un adult într-un trup de copil. La 5 ani, mama m-a înscris la Barbara Speake Stage School din Acton, în sudul Londrei, ceea ce însemna că în fiecare dimineaţă luam un autobus şi două trenuri ca să ajung acolo. La 13 ani, m-am mutat la altă şcoală, dar până atunci am apărut în multe reclame şi videoclipuri. Până pe la 12 ani, acasă pentru mine a însem­nat casa bunicii mele“, povesteşte ea.

prieteni

„Mama era dansatoare şi petrecea foarte mult timp în Italia şi Elveţia, unde avea contracte. Eram mereu atât de agitată şi fericită când venea acasă în vizită şi atât de tristă când pleca. Mama era aşa stilată şi graţioasă. Când aveam vreo 13 ani, ea a apărut într-un show de modă, cu Lionel Richie cântându-i. Şi-mi amintesc că mi-a arătat pe holul de acasă cum se merge pe catwalk. La fel cum îmi amin­tesc momentul când am fost descoperită pe stradă. Era o după-amiază caldă de aprilie. Eram după şcoală, cu colegii, în uniforme. Şi a venit Beth la mine, manager agenţiei Syn­chro. Iar când i-am spus mamei, nu i-a plăcut deloc, fiindcă auzise multe poveşti îngrozitoare despre fete racolate pe stradă, care mai şi plătiseră sume mari de bani pentru a fi pozate… Mama voia să termin studiile. Dar eu n-am ţinut cont de ce mi-a spus şi câteva zile mai târziu m-am dus de capul meu s-o văd pe Beth. La trei luni după ce am semnat cu Synchro, am fost chemată pentru un shooting pentru Elle. Iar în acelaşi an am obţinut primul angajament la Pa­ris. Într-una dintre aceste prime călătorii, mi-au fost furaţi toţi banii. Iar eu nu cunoşteam pe nimeni în Paris. Noroc cu Amanda Cazalet, care avea şi ea un shooting în Paris în acea zi şi m-a chemat să stau cu ea. Aşa l-am cunoscut pe Azzedine Alaia. De atunci, de câte ori veneam la Paris, stă­team la Azzedine. Prin el am cunoscut oameni importanţi, precum Tina Turner, Julian Schnabel, Jerry Hall, Grace Jo­nes. Şi fiindcă eu fusesem lipsită de prezenţa tatălui, cred că găsisem în el acele calităţi paterne…“

Din acel moment, porţile succesului şi ale celebrită­ţii i s-au deschis larg, fiind întâmpinată de obiectivele fotografilor de primă mână din industria modei, Peter Lindbergh, Herb Ritts şi Bruce Weber. Şi, pas cu pas, la sfârşitul anilor '80, Naomi a ajuns să formeze alături de Linda Evangelista şi Christy Turlington grupul supermo­delelor – extins apoi de către Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Claudia Schiffer şi Kate Moss. Foarte curând, însă, Naomi a devenit şi una dintre preferatele presei pentru viaţa ei personală – chiar dacă nu a vorbit niciodată des­pre ele. Relaţiile cu Robert De Niro, Mike Tyson şi Usher au fost doar câteva dintre motive. Ca şi motivul în sine că lista bărbaţilor din viaţa ei pare interminabilă. Iar bărbaţii din listă au fost – în marea majoritate – unii controversaţi: Flavio Briatore, Lars Ulrich. P.Diddy, Tommy Lee, Ter­rence Howard, Andre Balazs, Vladislav Doronin, Michael Fassbender, Idris Elba.

december-1987-vogue-naomi
Supermodelul a apărut pe copertele tuturor revistelor importante de modă din lume.

Practic, nu e de mirare de ce Naomi a ajuns la vârsta de 46 de ani fără măcar vreo tentativă de mariaj. Dintre toate relaţiile cea mai recentă şi de durată – cea cu Doronin – a fost una care a făcut-o, într-adevăr să sufere. Sfârşitul din 2013 nu a fost deloc unul comod pentru ea, oligarhul rus fiind fotografiat la bordul iahtului său cu modelul mult mai tânăr Luo Zilin, care reprezentase China la concur­sul Miss Universe. Prietenii spun că a fost devastată când a văzut pozele. „Aia a fost o lovitură foarte grea pentru ea“, comentează John Galliano. Ea, care a fost întotdeauna atât de orgolioasă încât a preferat să nu vorbească despre niciun sfârşit de relaţie ca să nu-şi arate vulnerabilităţile. I-a scăpat, totuşi, o remarcă revelatoare în culisele unui show TV: „Sunt prietenă cu toţi foştii mei iubiţi cu care am avut relaţii stabile, mai puţin cu ultimul!“

Bătălia pe care a ajuns s-o ducă cu cocaina – un alt motiv de a apărea în tabloide. Acesta a fost, în schimb, un subiect despre care a reuşit să-şi smulgă confesiuni publice prin 2007, când supermodelul a povestit că pri­ma dată i s-a oferit drogul la vârsta de 24 de ani. „Eram la un concert într-o ţară europeană şi atunci am primit prima dată cocaină. M-a făcut să mă simt invincibilă. Ca şi cum aş putea cuceri întreaga lume. Mă simţeam atât de încrezătoare, dar totul e o iluzie fiindcă atunci când te trezeşti a doua zi nu mai e nimic din acea senzaţie şi te simţi îngrozitor. Şi din ce iei cociană, tot mai multă ai consuma“, a declarat ea, mărturisind că, la un moment dat, dependenţa ei a făcut-o să ajungă psihic la nivelul cel mai de jos. „Înfricoşător la cocaină e că te face să te simţi acest rock star indispensabil, deşi niciunul dintre noi nu e, de fapt, indispensabil“, a mai spus ea. Şi a adăugat că nu consumatorii ar trebui hăituiţi de autorităţi, ci deale­rii... Finalmente, Naomi a început să meargă la şedinţele Narcotics Anonymous şi a reuşit să scape de dependenţă. Însă o mare parte dintre incidentele violente în care a fost implicată ar putea fi puse pe seama acestui viciu.

Căci da, temperamentul ei violent a fost un alt motiv pentru care Naomi a rămas abonată la prima pagină a ta­bloidelor. Şi urmând modelul Kate Moss, care după ce a fost filmată drogându-se a ajuns să aibă, în fapt, contracte şi mai bănoase, s-ar părea că toate aceste scandaluri şi controverse n-au făcut decât să consolideze cariera unuia dintre cele mai longevive manechine. În anul 2000, Na­omi a pledat vinovată după ce a fost acuzată că şi-a atacat asistenta, lovind-o în cap cu un telefon mobil şi amenin­ţând-o că o aruncă din maşina în mişcare. Şase ani mai târziu, Naomi a erupt din nou, aruncându-şi Blackberry-ul înspre menajeră. A fost din nou găsită vinovată şi con­damnată la muncă în folosul comunităţii, prescriindu-i-se terapie de management al furiei. După un an, Naomi a apă­rut din nou în presă pe motive temperamentale: de data aceasta fiindcă a lovit, a înjurat şi a scuipat nişte ofiţeri de poliţiei la bordul unei nave aeriene a British Airways. Atunci a primit încă 200 de ore în folosul comunităţii. Iar Naomi a folosit acea experienţă tot în folosul carierei. A hotărât să fie fotografiată de Steven Klein pentru revista W în timp ce… muncea de zor la o staţie de igienizare pu­blică din New York. „Vreau să plec de acolo cu capul sus!“, a spus vedeta, bătând din pantoful cu toc cui.

Dar credeţi că asta e tot? În martie 2010, Naomi a agresat un şofer în New York – noroc că două zile mai târziu şi-a retras acuzaţiile. După două luni, însă, Naomi şi-a dat iar în petec, iar de data asta chiar în cadrul unui interviu ABC televizat. Când a fost întrebată despre dia­mantul pe care l-ar fi primit de la fostul preşedinte libe­rian Charles Taylor, Naomi s-a ridicat şi-a dat cu pumnul în cameră. Ea nu-şi neagă greşelile, deşi spune că multe lucruri au fost exagerate. Cum ar fi că la interviul cu pri­cina a plecat, dar n-a lovit niciodată camera… Dar chiar şi cei care-i sunt prieteni nu pot nega comportamentul ei îngrozitor de greu de suportat. Regizorul şi producă­torul Lee Daniels îşi aminteşte cum a fost experienţa de a lucra cu ea… „A apărut la şedinţa foto cu o întârziere de trei ore. Iar când s-a deschis uşa limuzinei, a coborât ca o Cruella de Vil. Nimic din atitudinea ei nu spunea că ar fi conştientă că a întârziat şi i-a scos pe toţi din sărite. Eu urlam la ea din toţi bojocii, reproşându-i tupeul de a întârzia în acel hal… Iar ea, ce credeţi? A început să urle şi ea la mine. Am concediat-o pe loc şi tot atunci m-am îndrăgostit iremediabil de ea!“. „Furia este o manifestare a unei probleme mai adânci. În cazul meu este vorba despre nesiguranţă şi singurătate“, s-a confesat ea la un moment dat, surprinzător.

poza

Dar, cum spuneam, fiecare izbucnire s-a tradus, de fapt, în menţinerea unui succes dincolo de limita general acceptată în această industrie a modei - cea de 40 de ani, vârstă la care modelele fac pasul în afara podiumului. Nu şi Campbell… Care anul acesta a fost la fel de vizibilă ca în anii de glorie ai supermodelelor. În august o prezenta pe Rihanna la Madison Square Garden, în cadrul Video Music Awards. La scurt timp după, apărea la Festivalul de Film de la Veneţia, la premiera Franca: Chaos and Creation, un documentar despre redactorul şef Vogue Italia, Fran­ca Sozzani. După care a fugit înapoi la Madison Square Garden, pentru a-şi face selfie-uri cu Kim Kardashian la concertul Kanye West, iar apoi s-a teleportat la un party al lui Beyoncé. Maratonul a continuat cu New York Fa­shion Week, iar enumerarea evenimentelor la care apare ar putea ocupa lesne pagini întregi de revistă… Până spre sfârşitul anului ce tocmai s-a încheiat, când Naomi nu putea lipsi de la Fashion Awards 2016, decernate la Lon­dra. La acestea se pot adăuga şi apariţiile din seriale precum Empire – iar la anul Star.

Altfel spus, Naomi are o carieră aşa cum nu prea vezi într-o industrie obsedată de tinereţe. Criticii de modă se întreabă cât mai poate dura această mi­nune. „Nu am niciun plan. Deşi ştiu că ar trebui să existe unul, nu-i aşa?!“, răspunde ea zâmbind, într-o ro­chie ce-i dezvăluie pulpele la fel de tonifiate ca la 20 de ani. Seara, când nu are niciun eveniment, nu-şi ratează ora de Zumba cu antrenorul personal. Şi îi place la nebu­nie, fiindcă înainte de modeling Naomi a făcut lecţii de dans. „Ea simte muzica precum nimeni altcineva. Când apare ea pe catwalk, nu e deloc uşor pentru celelalte mo­dele. Fiindcă ea preia întotdeauna comanda“, spune John Galliano. Aşadar, cât mai poate dura era Naomi? „S-a vor­bit atât de mult despre ea de-a lungul anilor. Dar ceea ce m-a impresionat întotdeauna la ea a fost cât de motivată este mereu, cât de ambiţioasă este, cât de mult munceşte. Naomi este o luptătoare. O luptătoare pentru sine şi pen­tru femeile de culoare“, spune Anna Wintour.

Modifică Setările