Dosarele VIP

Nominalizat de Oscar, Gary Oldman face dezvăluiri cutremurătoare: "Consumam atâta vodcă, încât mă trezeam dimineaţa cu limba neagră"

Nominalizat de Oscar, Gary Oldman face dezvăluiri cutremurătoare: "Consumam atâta vodcă, încât mă trezeam dimineaţa cu limba neagră" camera-retro icon Vezi galeria 6 poze

Nominalizatul la Oscar a supravieţuit abuzurilor tatălui său alcoolic, propriului alcoolism, celor patru divorţuri din viaţa sa şi unor acuzaţii care erau cât pe ce să-i încheie cariera la Hollywood.

Pe 28 februarie, Oldman (63) a plecat acasă cu mâna goală, după ce filmul care-l are ca protagonist, Mank (2020), primise nu mai puţin de şase nominalizări la Globurile de Aur. Pe 26 aprilie, însă, unul dintre cei mai talentaţi actori din Cetatea Filmului are şanse să primească cel de-al doilea Oscar din cariera sa, cu acelaşi rol care-i vine mănuşă. Şi cum să nu fie convingător ca alcoolic notoriu, când rolul pare inspirat chiar din viaţa lui?! Gary n-a mai pus gura pe băutură de 24 de ani, însă a cunoscut străfundurile depedenţei mai bine ca oricine: “Alcoolismul e ca un balaur cu trei capete. Te atacă pe plan spiritual, emoţional şi fizic.”

Abandonat, la 7 ani, de un tată alcoolic şi violent, actorul i-a copiat exemplul la maturitate, ajungând să consume câte două sticle de vodcă zilnic, până i se înegrise limba. Proaspăt mutat din Londra natală la Hollywood, actorul petrecea de zor cu alt alcoolic versat, Kiefer Sutherland, şi nici măcar noaptea petrecută după gratii, în 1991, după ce fusese prins beat la volan, nu l-a trezit la realitate. De fapt, în 1995, producătorii filmului The Scarlet Letter ajunseseră să-i şoptească replicile în cască, de beat criţă ce era şi incapabil să le memoreze. Totul până când partenera lui de platou, Demi Moore, n-a mai suportat situaţia şi l-a tras deoparte pe Oldman: „Eşti foarte bolnav, trebuie să te retragi. Îmi fac multe griji în privinţa ta.”

Abia atunci şi-a propus să pună capăt ultimei beţii crunte din viaţa lui, care dura de 70 de zile. S-a înscris, resemnat, la Alcoolici Anonimi şi s-a ţinut departe de băutură. „Ştiam că urma să mor. Şi mai aveam atâtea de făcut! Pentru numele lui Dumnezeu, eu sunt încă aici, în viaţă, pe când cei care River Phoenix nu mai sunt...” Nici tatăl lui, care a murit în 1986, la 62 de ani, din cauza insuficienţei hepatice cauzate de acelaşi viciu nemilos.

Modifică Setările