Royals

Nou scandal la Buckingham! Prinţul Andrew, "dat afară" din casa regală

Nou scandal la Buckingham! Prinţul Andrew, "dat afară" din casa regală camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

E clar că anul acesta n-a fost unul prea bun pentru familia regală britanică.

După ce Harry şi Meghan au făcut front comun şi s-au răzvrătit televizat împotriva presei mondene şi presiunii de care au parte din partea palatului, coroana britanică a fost lovită şi mai dur.

Cel vizat este chiar Prinţul Andrew, odată al doilea în sucesiunea la tronul britanic, după Prinţul Charles. Între timp, acesta a fost retrogradat pe poziţia a opta, după fiii şi nepoţii moştenitorului principal.

Ducele de York a fost prins în scandalul Jeffrey Epstein, miliardarul american acuzat de abuz sexual şi trafic cu minore, ultimul punându-şi capăt zilelor în închisoare, în luna august. Ei bine, Andrew este acuzat că ar fi participat la orgiile sexuale organizate de Epstein, în condiţiile în care el şi afaceristul american au fost buni prieteni. Ei bine, aseară, Prinţul Andrew a trimis un comunicat prin care declară că se retrage din activităţile publice regale. 

„A devenit clar pentru mine în ultimele zile că circumstanţele referitoare la fosta asociere cu Jeffrey Epstein au devenit o distragere majoră de la activitatea familiei mele şi de la acţiunile de valoare ale multor organizaţii şi fundaţii filatropice pe care sunt mândru să le susţin. De aceea, i-am cerut Majestăţii Sale să mă pot retrage din activităţile publice pentru viitorul apropiat şi mi-a acordat permisiunea. Sunt dispus să colaborez cu autorităţile în investigaţii, dacă mi se va cere”, spune acesta (foto jos, alături de o minoră care l-a acuzat de abuz sexual).

Cu toate acestea, decizia n-a fost una personală, ci impusă de Regina Elisabeta, după ce aceasta s-a consultat cu fratele mai mare al lui Andrew, Prinţul Charles. În urma acestei mişcări, Ducele de York va pierde venitul anual de circa 250.000 de lire sterline, dar îşi va păstra casa din Windsor şi va fi finanţat din fondul privat al reginei.