O altă gimnastă aduce acuze: „La Izvorani am aflat că poţi să şi mori de foame" VIDEO

4 ianuarie, 2017
Asiana Peng scandal gimnastica jpeg

Asiana Peng, eliminată din lotul sportiv în 2015, face dezvăluiri uluitoare despre condiţiile din cantonament.

image

După gimnasta Maria Olaru, blamată de colege şi de antrenori că a descris în culori sumbre viaţa de gimnastă de performanţă în cartea sa, "Preţul aurului. Sinceritate incomodă", iată că o altă fostă sportivă vine cu acuzaţii similare. Asiana Peng a povestit pentru Ilfov Sport despre experienţa ei din cantonamentul de la Izvorani.

image

"Cât poţi să duci? Vorbeau urât, nu vă spun, că mă revolt iarăşi. Mă tot întrebam de ce eu, o mână de fată?, şi nu eram nici cea mai slabă din echipă, ori poate că eram, nu ştiu, dar de ce nu m-au trimis acasă? N-am găsit răspunsul la modul lor de comportament… Îmi intrase în cap ideea să fug din cantonament, nu mai puteam îndura, dar îmi reveneam şi-mi spuneam că nu puteam lăsa totul baltă, dragostea pentru gimnastică învingea întotdeauna. Nu i-am spus niciodată mamei să vină să mă ia, doar la ultimul concurs, când m-au trimis în Franţa, după ce m-au anunţat că am rămas pe dinafara lotului, am sunat-o pe mama şi i-am spus că nu vreau să merg, pentru că şi atunci Adela Popa îşi bătea joc de mine şi vorbea cu subînţeles că n-o să mai fiu la lot. Eram dărâmată psihic, şi fizic, dat tot m-am comportat onorabil. Aş fi vrut să vă spun o poveste frumoasă, dar nu am nicio amintire plăcută din acel lot de la Izvorani, poate doar o prietenie ciudată cu o ciupercă, în faţa căreia îmi vărsam năduful…De îndată ce am ajuns la Izvorani, am înţeles că nu mai sunt stăpână pe viaţa mea, că nu mai decid eu aproape în nicio problemă, că sunt a nimănui, o gimnastă fără drepturi, doar cu obligaţii: nu mai aveam părinţi, îi vedeam foarte rar şi nu aveam voie să le spun nimic, din ceea ce se întâmpla în sala de antrenament; nu mai aveam prieteni, pentru că îmi luau telefonul, îl controlau şi n-aveam nicio altă metodă de comunicare; nu mai aveam timpul meu, în care să fac ce vreau; iar alimentaţia lipsea, uneori, cu desăvârşire – aici am aflat că poţi să şi mori de foame, aici mi-am pierdut şi cunoştinţa, din lipsa hranei şi multe dintre noi ne-am lovit şi ne-am accidentat, pentru că eram ameţite de nemâncare”, a povestit gimnasta pentru Ilfov Sport.

Despre aceste lucruri, Asiana a mai vorbit şi în vară, la Antena 1:

Cazul Asianei  Peng a ajuns în atenţia tuturor atunci când a fost exclusă din lotul naţional care se pregătea la Izvorani pentru Olimpiada de la Rio de Janeiro. Cu peste 50 de medalii în palmares, gimnasta de origine asiatică avea toate şansele să se facă remarcată în gimnastica mondială, cred specialiştii. Numai că, la sfârşitul anului 2015, Asiana a fost trimisă la Deva, pe motiv că n-a făcut progrese.

"Fiica mea a trebuit să-şi abandoneze lotul şi să înţeleagă că nu poate reprezenta ţara în competiţiile internaţionale din 2016 din cauza rasismului din Federaţia Română de Gimnastică şi angajaţii acesteia. Am resimţit discriminarea timp de trei ani. Au fost presiuni permanente, rele tratamente (atât fizice, cât şi psihice) care s-au repetat. S-au întâmplat foarte multe lucruri", spunea mama Asianei, Silvana, într-o declaraţie publică, după ce i-a denunţat la DNA pe antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, alături de Federaţia de Gimnastică, pentru abuz în serviciu, şi la Consiliul Naţional de Combaterea Discriminării, pentru rele tratamente şi rasism.

"Copilul meu a fost supus la lucruri care nu se fac. După relaxarea muşchilor prin metoda 'butoi cu gheaţă', mi-a silit copilul să-şi pună sacii cu nisip pe picioare şi să facă nu ştiu câte ture de sală în alergare care nu duce altceva decât la ruperea muşchilor. S-a făcut intenţionat, faptă de care doamna Bitang ştie”, a mai spus mama sportivei la Antena 3.

În replică, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a făcut următoarele precizări:

  • În cei trei ani de pregătire petrecuţi la lotul de la Izvorani, Asiana Peng a beneficiat de cele mai bune condiţii de viaţă, şcoală, antrenamente şi pregătire medicală pe care Federaţia Română de Gimnastică le-a putut oferi tuturor componentelor lotului
  • Colectivul tehnic al lotului, condus de Octavian Bellu şi Mariana Bitang, s-a ocupat de pregătirea sportivei în egală măsură în care s-a ocupat de toate gimnastele tinere, respectiv născute în anul 2000
  • Rata de progres a sportivelor nu poate fi, din păcate, egală din motive obiective; calităţi fizice, psiho-volitive, perioade de pauze şi recuperare după accidente, dar şi din motive subiective: gradul de implicare şi interes în rezolvarea sarcinilor de antrenament.
  • Asiana Peng, o gimnastă care de altfel întruneşte multe calităţi, nu a avut rata de progres scontată în mod special în ceea ce priveşte valoarea de dificultate a exerciţiilor, dar şi a execuţiilor acestora, situaţie în care, în acest moment, nu poate face obiectul selecţionării ei în lotul care are ca sarcină principală calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio.
  • În ultima perioadă de pregătire, sportiva s-a exprimat în mod repetat şi imperativ prin telefon către mama sa că doreşte să se retragă, că nu-i mai place la lot la Izvorani, că doreşte să plece acasă, acuzând-o pe mama sa că o forţează să continue
  • Toate acestea au determinat Federaţia, cu consultarea antrenorilor, să-i ofere posibilitatea de a continua pregătirea la Deva, într-un colectiv care are în componenţă şi două medaliate europene, colectiv condus de antrenori care au adus medalii la Jocurile Olimpice din Beijing şi la Campionate Mondiale şi care conduc în acest moment lotul care se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice din 2020. Menţionez că lotul de la Deva are în componenţă sportive mai tinere cu un an sau mai puţin de un an ca Asiana Peng
  • Asiana Peng, ca şi celelalte sportive de la Izvorani aflate în pregătire la Deva, în funcţie de cât de mult se vor implica în pregătire la Deva, şi în funcţie de rezultatele individuale, au drumul deschis către echipa olimpică în cazul în care vor fi mai bune decât sportivele deja selecţionate să continue pregătirea la Bucureşti.


Recente pe Ok! Magazine

Simona Halep (EPA) jpg
Ben Affleck și Jennifer Garner de Ziua Recunoștinței, Profimedia (3) jpg
Elena Vîșcu, fosta soție a lui CRBL
Richard Gere și soția sa, Alejandra Silva, Profimedia (3) jpg
Maria Neculiță, Simona Amânar, Andreea Răducan, Octavian Bellu, Nadia Comăneci, Daniela Silivaș, Cătălina Ponor, Oana Ban,  Dana Sofronie la gala 110 ani de Olimpism în România   COSR jpg
FotoJet Gemenele jpg
Ana Ularu și Daniel Nuță la lansarea serialului Cod Roșu la Paris   Focus Sat jpeg
Crina Abrudan, Ioana Picoș, Andreea Chirițescu, Alexandra Chirițescu jpg
Radu Stefan Banica (2)   Antena 1 JPG
Săptămâna a început bine pentru Dan Negru (53 de ani), supranumit „Regele audiențelor” în televiziune
Adela P jpg
Angelina Jolie la Torino, Profimedia (4) jpg
Joan Collins și soțul Percy, GettyImages (1) jpg
Sasha Alexander, Lucia Sofia Ponti, Eduardo Ponti, Sophia Loren și Roberta Armani, Foto Profimedia jpg
Regele Charles Foto Getty Images (6) jpg
Adrian Daminescu, de nerecunoscut jpg
Banner Stefan Bănică Lavinia parva
Elena Lasconi 1 (1) jpg