News

O poveste de dragoste nemuritoare: Magda Catone şi Şerban Ionescu

O poveste de dragoste nemuritoare: Magda Catone şi Şerban Ionescu camera-retro icon Vezi galeria 7 poze

S-au iubit intens, până ce moartea i-a despărţit. Trei decenii în care şi-au celebrat şi succesul actoricesc, dar şi legătura indestructibilă al cărei fruct s-a conturat atât de frumos sub chipul fiului lor, Carol.

Magda Catone şi Şerban Ionescu au format unul dintre cele mai longevive cupluri de actori din lumea filmului românesc. Mereu în lumina reflectoarelor, dar şi sub lupa presei, relaţia lor a evoluat frumos şi simplu, dar n-a fost ferită de crize şi traume.

Ca tineri actori din Petroşani, fiecare dintre ei surprindea, Magda Catone în pelicula lui Lucian Pintilie, "De ce bat clopotele, Mitică?", iar Şerban Ionescu cu aura căpătată odată cu rolul din „Ion”, filmul ecranizat după romanul lui Liviu Rebreanu - şi asta deşi nu terminase facultatea de teatru, unde intrase abia după al patrulea examen de admitere!

Scânteia dragostei s-a aprins între ei tot pe platourile de filmare. Culmea, la filmările pentru producţia „Imposibila iubire”! Mutaţi la Bucureşti, Şerban Ionescu a fost cooptat la Teatrul Mic, iar Magda Catone în echipa actorilor de la Teatrul de Comedie. Şi ambii au crescut "ca actori" sub oblăduirea marelui actor Amza Pellea, de care se simţeau atât de apropiaţi, ca printr-o legătură de sânge.

Tânăr, înalt şi captivant, Şerban Ionescu părea să preia ştafeta de sex simbol de la Florin Piersic, şi asta pentru că numeroase fane, dar şi colege de breaslă îl curtau intens. Dar el n-avea ochi decât pentru Magda lui. Ca drept dovadă că s-au şi căsătorit imediat după terminarea filmărilor la „Imposibila iubire”, în anul 1983.

Vestea a făcut puţină rumoare, fiindcă Magda Catone nu era o frumuseţe a ecranului, aşa cum erau multe dintre cele care îi făceau ochi dulci lui Şerban. Cu toate acestea, mariajul lor a rezistat în timp, chiar dacă a fost pus la încercare şi de venirea pe lume tardivă a unui copil. Cei doi au devenit părinţi abia în 1995, când s-a născut fiul lor, Carol.

Copilul i-a unit şi mai mult, dar căsnicia lor avea multe puncte şubrede. În 2012, a ieşit la iveală faptul că Magda Catone fusese victima violenţei domestice şi că Şerban Ionescu avea unele pasiuni mai puţin ortodoxe în dormitor. Ceva, ceva, probabil că era adevărat, de vreme ce actriţa a intentat procesul de divorţ.

De altfel, despre Şerban Ionescu s-a spus mereu că a fost un mare crai. Regizorii de film au profitat şi ei de legendele ţesute de-a lungul timpului în jurul "Pelicanului" şi i-au oferit acestuia, de multe ori, partituri de june prim. Aşa s-a întâmplat şi în 2008, când Marius Th. Barna, fost director al Centrului Naţional al Cinematografiei, l-a distribuit în rolul profesorului Ian Vesa, în pelicula "Dincolo de America".

O nouă cumpănă a fost şi boala lui Şerban Ionescu, care începuse să-i afecteze mânile şi picioarele încă din 2010. De altfel, în timp ce juca în piesa „Dineu cu proşti', problemele locomotorii se manifestau chiar în timpul spectacolului. Una dintre mâini a fost afectată şi, destul de mult timp, actorul a jucat cu ea bandajată.

Am cam obosit, aş vrea concediu, aş vrea cu fiu-meu, aş vrea la ţară, cu găini, cu porci, cu natură, să mă ocup mai mult de mine şi de familie… Dar încă n-am făcut vârsta de pensionare, mai avem de muncit 5 ani…", spunea Şerban Ionescu într-un interviu pentru revista OK!, la scurt timp după tentativa de divorţ din 2010. Atunci nimeni din afara familiei nu ştia că-i bolnav.

Nu sunt dezamăgit. Nici eu, nici soţia mea. Suntem de 30 de ani împreună. Eu zic că am făcut foarte multe lucruri şi în teatru, şi în film. Dar am vrea linişte, ştii… După 30 şi ceva de ani de muncă, simţi nevoia să te bucuri de păsărele, de ţară, de iarbă, de sunete, de culori, de mirosuri. Dar mergem mai departe, pentru că nici nu poţi să renunţi".

Din păcate, boala avea să-l răpună definitiv în 2012. Atunci, în ciuda neînţelegerilor din trecut, Magda Catone i-a fost alături necondiţionat, veghindu-l la spital până în ultima clipă.

La şase ani de la moartea actorului, Magda Catone spune că simte că Şerban Ionescu este în continuare lângă ea. „Am senzaţia că îmi continui viaţa corect. Prin Carol, fiul nostru, eu am sezaţia că Şerban e cu mine. E o prelungire aşa de frumoasă“, a spus Magda Catone la Antena Stars.

Şi, pentru ca numele lui să rămână în memoria românilor, Magda Catone a organizat un festival de film ce-i poartă numele.

Totodată, talentul celor doi actori va fi dus mai departe de fiul lor, Carol Ionescu, la rândul său pasionat de teatru şi artist promiţător.

Chiar nu voiam să fac asta. Acum, dacă mă uit acum în urmă, mi se pare că am fost avantajat. Eu am pornit de la baza muntelui. Şi am primit tot ce aveam nevoie. Acum trebuie să confirm. Dar când eram copil nu-mi dădeam seama de toate astea şi nici nu mă atrăgea teatrul. Voiam să mă fac astronaut… Şi toată lumea era fericită. Până pe la zece ani a durat povestea asta cu astronautul. Pe urmă a picat, pentru că am ajuns la gimnaziu, am văzut că nu sunt bun la şcoală şi mi-am dat seama că n-o să ajung niciodată astronaut. Pe urmă am vrut să mă fac fotbalist. A fost şi opţiunea cu Liceul Enescu, dar a trecut repede”, spunea Carol Ionescu acum un an.

"Mă hotărâsem că vreau să dau la actorie, mama era OK, dar cu el nu mai vorbisem despre asta. Şi mi-a spus că e foarte mândru că fac asta şi că am toată binecuvântarea lui. Nu mi-am dat seama niciodată până atunci cât însemna asta pentru mine, dar atunci a însemnat enorm”, a încheiat fiul lui Şerban Ionescu.