Obiceiuri de zi cu zi care te menţin tânăr

9 decembrie, 2021
1 shutterstock 1169713846 jpg jpeg

Fântâna tinereţii fără de bătrâneţe n-a fost descoperită de nimeni, până acum, dar aceste reguli de stil de viaţă pot fi “the next best thing”.

Dacă tu te simţi tânăr, vei arăta ca atare, însă e bine să te ajuţi şi de nişte obiceiuri pe placul organismului tău.

Consumă fructe şi legume roşii

Cunoşti zicala aia cu un măr pe zi care ţine doctorul departe? Ei bine, e cazul să mai înveţi una: un măr roşu consumat zilnic ţine ridurile la distanţă. Ele şi alte fructe şi legume surori precum pepenele roşu, grapefruitul sau roşiile sunt bogate în licopen, un colorant natural ce oferă alimentelor pigmentul roşu. Această substanţă nu face, însă, doar asta, ci protejează şi tenul împotriva razelor UV, responsabile pentru apariţia prematură a ridurilor şi a petelor maronii de pe piele. Sfat: acest antixidant puternic este absorbit mai bine în organism dacă legumele care îl conţin sunt gătite şi supuse, astfel, căldurii.

Ieşi afară, dar evită poluarea!

Când spunem afară, ne referim la un cadru natural în care chiar poţi să respiri aer curat. Dacă eşti prins în acest ciclu nesănătos birou-maşină-sală de fitness-acasă, ţi-e aproape imposibil să iei o gură de aer adecvată. Atunci când îţi permite timpul, mergi, aşadar, la o plimbare prin parc, pădure sau orice alt loc cât mai puţin expus poluării citadine. Bucură-te cât mai des de aer curat şi de soare, iar dacă trebuie musai să stai în casă, deschide măcar fereastra pentru a aerisi spaţiul cum trebuie. Toxinele din aer sunt una dintre cauzele problemelor de sănătate, inclusiv îmbătrânirea prematură, dar poluarea interioară poate fi chiar mai rea. Aşa că ieşi din casă şi, dacă este posibil, alege străzi mai puţin traficate şi parcuri pline de copaci în care să te plimbi, deoarece aceste locuri au niveluri mai scăzute de poluanţi în aer.

Mişcă-te mai mult, dar nu exagera!

Este deja binecunoscut faptul că exerciţiile fizice ajută la prevenirea îmbătrânirii, însă unii specialişti atrag atenţia că este mai eficient dacă facem sport cu intensitate moderată şi mai frecvent, în loc de sesiuni extreme, care stresează şi mai mult corpul. Exerciţiile fizice regulate şi mai puţin intense sunt cele recomandate, cu rezultate pe termen lung. Ai putea să încerci activităţi precum Yoga, care încorporează mişcarea şi meditaţia, modalităţi sigure de a preveni îmbătrânirea. Potrivit specialiştilor Clinicii Mayo, o astfel de practică adăugată în rutina ta săptămânală te ajută să scapi de stres, să-ţi găseşti echilibrul psihic şi să reduci riscul contractării unor afecţiuni precum bolile de inimă şi hipertensiunea arterială.

Ţine-ţi prietenii aproape!

Este important să-ţi cultivi prieteniile pe parcursul vieţii, pentru că aceşti prieteni apropiaţi sunt antidotul îmbătrânirii premature şi te ajută, câteodată, mai mult decât o poate face orice antioxidant. Timpul de calitate petrecut împreună cu prietenii are un efect destresant garantat: uiţi de griji, te eliberezi de tensiune, râzi şi ai parte de conversaţii plăcute. Cultivându-ţi relaţiile de prietenie îţi cultivi, în acelaşi timp, tonusul bun şi longevitatea. Studiile au arătat că efectul legăturilor sociale asupra calităţii vieţii este de două ori mai puternic decât cel al exerciţiilor fizice şi echivalent cu cel al renunţării la fumat. Fie că vorbim despre un prieten nou sau vechi, despre cineva pe care îl vezi ocazional sau care a devenit ca un membru de familie, realitatea este că prietenii ne fac viaţa mai uşoară.

Nu pierde nopţile şi dormi... gol!

Somnul este momentul în care corpul nostru se vindecă şi se repară. El este esenţial atât pentru reparaţiile profunde, cum ar fi regenerarea glandelor suprarenale, cât şi pentru cele superficiale, adică vindecarea acelor coşuri neplăcute de pe frunte. Chiar dacă eşti tentat să petreci nopţile urmărind seriale sau petrecând în cluburi, trebuie să-ţi asumi că lipsa somnului de calitate duce la degenerarea prematură a organismului. Cât ar trebui să dormi? Cel puţin opt ore, în mod normal, sau chiar mai mult de-atât, dacă ai o problemă de sănătate sau un stres suplimentar. Nu degeaba vorbim despre somnul de frumuseţe... Iar dacă tot vorbim de odihnă ca la carte, n-ar fi rău să renunţi la pijamale, dacă termperatura din casă îţi permite. Cu cât mai puţină textilă, cu atât mai bine. Specialiştii susţin că dormitul în pijamale împiedica răcirea organismului, perturbând astfel secreţia de hormoni anti-îmbătrânire.

Foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

cum sa ti ingrijesti pielea in sezonul cald jpg
Massif2024 0314 233659 R5AN3006 AN jpg
Bononia (2) jpg
la Oscar, Messi, cainele din Anatomy of a Fall   jpg
Cillian Murphy și soția Yvonne McGuinness, Profimedia  (1) jpg
kitty spencer jpg
West Side Story foto Disney Plus
familie fericire bucatarie jpg
OKMagazine (2) (8) jpg
IMG 7838 PNG
massif jpg
xpertbeauty lac de unghii profesional jpg
cursuri functionari curs social media marketing jpg
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Despagubiri zbor foto3 jpg
Ce hobby uri să trec în CV  1 png
okmagazine ro jpg
James Bond locații jpg