“Dacă o cauți cu lumânarea, fă-o la Chateau Marmont!”

Asta spunea Harry Cohn, fondatorul Columbia Pictures. Iar omul știa ce vorbește. Aici, la Chateau Marmont e (încă) e fortăreața libertății totale, locul cuplurilor celebre neștiute! Este hotelul unde s-a trăit istoria secretă a Hollywoodului.  Cei de la formația The Eagles i-au închinat cel mai de succes hit al lor, “Hotel California”. Cum sunau versurile? “You can check-out any time you like, but you can never leave! ”… Fiindcă Marmont este o stare de spirit nebună, nebună, nebună!

Legendarul hotel de pe Sunset Boulevard din Los Angeles chiar arată ca o fortăreață, garantându-le celebrilor clienți intimitate totală. Nu degeaba vedetele s-au simțit aici de multe ori chiar mai bine ca acasă – poate și pentru că inițial a fost gândit ca un complex rezidențial, primul din Los Angeles proiectat să reziste la cutremure, astfel că fiecare dintre cele 63 de camere și bungalouri este o casă în sine. Keanu Reeves chiar a confundat acest loc cu o locuință permanentă în anii ’90. Iar o fotografie veche cu Humphrey Bogart plantând o floare în grădina bungaloului închiriat la Marmont atestă că hotelul a fost de la început a doua casă pentru celebrități. Încă de la inaugurarea lui în 1929, când arhitecții i-au creat înfățișarea fiind inspirați de Castelul Amboise, de pe Valea Loarei. Iar totul făcea parte din poveste, decorul fiind în concordanță. Fiecare detaliu îi conferea hotelului acel parfum aristocratic încărcat de senzualitatea escapadelor amoroase interzise, consumate la umbra alcovurilor, la fel ca în castelele de pe Valea Loarei.

Marmont a devenit locul de joacă preferat al elitei showbusiness-ului hollywoodian și datorită boșilor studiourilor de film, care închiriau aici apartamente și bungalouri special pentru petrecerile sălbatice ale vedetelor. Erol Flynn s-a iubit aici cu Marlene Dietrich. Jean Harlow a venit la Marmont în 1933 pentru a-și consuma aventura cu Clark Gable – iar asta chiar în timp ce ea se afla în luna de miere cu cineastul Harold Rossen. Lui Harlow îi plăcea să-și trăiască viața la maximum: se spune că în timpul șederilor ei la Marmont, obișnuia să lase mesaje la recepție cum că a plecat  “la pescuit”, de câte ori avea chef de o nouă cucerire. Tot aici și-a trăit o Natalie Wood de doar 17 ani idila cu regizorul peliculei “Rebel fără cauză”, Nicholas Ray, cu 26 de ani mai mare ca ea. Iar excentricul Howard Hughes a ars aici momente fierbinți cu Rita Hayworth și Ava Gardner. Ba chiar se spune că mogulul închiriase unul dintre apartamentele penthouse de la Marmont în anii ’50, alegându-și prin binoclu câte o frumusețe care se unduia irezistibil prin grădina interioară și pe la piscină.

La rândul lor, Janis Joplin, Beatleșii și cei de la Rolling Stones și-au lăsat aici poveștile lor nebune, cu orgii pudrate din belșug cu droguri. Cei de la Led Zeppelin se distrau trecând prin holul hotelului pe motocicletele Harley Davidson. Iar un Jim Morrison amețit de droguri a sărit de pe acoperișul unui bungalou, rupându-și câteva coaste. Personalul hotelului, firește, era perfect antrenat pentru a nu divulga informații despre ceea ce se întâmpla… într-o zi obișnuită la serviciu. Nu degeaba regizorul Roman Polanski scria în autobiografia sa:  “Acolo te puteai droga fără să vrei doar adulmecând gaura cheii unei camere!”.

Desigur, libertatea totală de la Marmont, posibilă sub ochii închiși ai personalului, a avut și prețul său. Pe 5 martie 1982, actorul și muzicianul John Belushi (pe care îl știi cel puțin din pelicula “The Blues Brothers”) a fost găsit mort în bungaloul nr.3, din cauza unei supradoze de heroină. Castelul în sine era și el aproape de a-și da duhul, după desfrâurile pe care le găzduise ani de-a rândul. Mai ales după party-urile rockerilor care adesea deveneau violenți, având sălbatica satisfacție de a distruge prețiosul mobilier. Salvarea a venit din partea antreprenorului André Balazs, cel care deține 8 hoteluri în America și care a cumpărat Marmont în 1990, resuscitându-l printr-o excelentă operă de restaurare. Împreună cu designerii Fernando Santangelo și Shawn Hausman, Balasz i-a dat hotelului o față modernă, păstrându-i, în același timp, vechiul farmec: camere luminoase, în stilul anilor ’40, cabine telefonice păstrate din anii ’30, săli de baie care sunt versiuni foarte reușite ale originalelor din aceeași perioadă.

John Belushi

Așa se face că starurile au continuat să vină aici. Iar personalul a continuat să fie… la fel de înțelegător cu faimoșii lor clienți. Singurul păcat de neiertat aici este să nu-ți plătești camera, așa cum a făcut John Frusciante, fostul chitarist de la Red Hot Chili Peppers, prin anii ’90, când era în culmea dependenței de heroină, sfârșind prin a fi dat afară din hotel.

Johnny Depp spunea, la un moment dat, că el și Kate Moss au făcut dragoste aproape în fiecare cameră de la Marmont. Iar o Scarlett Johansson de 19 ani era atât de fermecată în 2004 de Benicio del Toro, încât a început să-i smulgă hainele în lift, cei doi fiind surprinși de câțiva oaspeți ai hotelului. Doar cei foarte ghinioniști pot fi, însă, prinși în flagrant delict la Marmont chiar de către presă. Și… i s-a întâmplat candidatei perfecte: lui Britney Spears – care, în ciuda grădinilor luxuriante care străjuiesc hotelul, tot a fost suprinsă de paparazzi în 2003, în timp ce se săruta cu Colin Farrell pe terasa unui apartament de la Marmont.

Îndrăgostită de acest hotel ca de un Casanova bătrân, regizoarea Sofia Coppola (care a câștigat Oscarul în 2003 pentru filmul “Lost in Translation”) a făcut, într-un fel, din Marmont personajul principal din pelicula ei din 2010, “Somewhere” – un film în care Stephen Dorff interpretează un actor ce trece printr-o profundă criză existențială, retrăgându-se la Marmont. Cineva zicea că Johnny Marco, personajul lui Dorff, îi amintește de Heath Ledger, cel care a fost filmat trăgând pe nas cocaină la Marmont, nu cu mult înainte de moartea lui în 2008, în urma unei surpadoze… Iar istoria continuă, dar sperăm noi fără victime de-acum încolo!

OK! Goes To L.A. – proiect realizat cu sprijinul www.eturia.ro.INAPOI LA PRIMA PAGINA