Royals

Paştele în familia Regală FOTO

Paştele în familia Regală FOTO

Cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii a fost mereu un prilej de reunire a Familiei Regale şi o bună ocazie de-a reitera tradiţiile din sânul vechii Case Regale. Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au aflat la Iaşi, în zilele de Paşti ale anului 1918. Paştele, sărbătoare fundamentală a lumii creştine, a fost şi este celebrată de Familia Regală a României după obiceiurile şi tradiţiile naţionale. Toţi regii şi reginele noastre au petrecut, generaţie după generaţie, zilele de Paşti în sânul familiei, înconjuraţi de personalul Casei Majestăţii Sale.

Sfânta sărbătoare a Paştelui a fost, încă de la venirea în ţară a Principelui Suveran Carol I, considerată de Familia Domnitoare drept sărbătoarea cea mai importantă a anului. În toate generaţiile regale, de la Carol şi până astăzi, noaptea de Înviere, ca şi zilele Paştelui şi, ulterior, sfânta zi a Înălţării, au fost prilejuri de comuniune sufletească şi de credinţă pentru Majestăţile Lor şi Alteţele Lor Regale.

Eticheta Curţii Domneşti prevedea că în Vinerea Mare suveranul, Carol I, însoţit de Casa Civilă şi de Casa Militară, asista la ceremonia oficiată la Mitropolie. Din suită mai făceau parte şi reprezentanţii Guvernului, ai camerelor Parlamentului, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi oficialităţi locale. Ceremonialul reglementa şi ordinea în care se făcea înconjurarea bisericii, suveranul fiind primul alături de Mitropolitul Primat. De asemenea, participa şi la Slujba de Înviere, în sâmbăta Paştelui, având parte de aceeaşi suită. Momentul în care Mitropolitul rostea „Hristos a înviat“ era urmat de 101 tunuri de pe Dealul Spirei. Ţinuta era de „mare doliu“ în Vinerea Mare, adică frac pentru civili, „cu cravată şi mănuşi negre, decoraţiuni şi marele cruci fără lentă“, şi de ceremonie în ziua de sâmbătă: frac cu cravată şi mănuşi albe şi decoraţiunile în forma reglementară.

Modifică Setările