Vedete

Patru iubiri pasionale ale divelor străine cu români faimoşi, chiar în cuvintele lor

Patru iubiri pasionale ale divelor străine cu români faimoşi, chiar în cuvintele lor

S-au iubit cu pasiune şi au povestit despre asta, chiar dacă iubirile lor n-au trecut testul timpului... Ion Dichiseanu şi Sarita Montiel Fost sex simbol spaniol, Sara Montiel era pe val în 1967, atunci când l-a cunoscut pe actorul român la Festivalul Internaţional de Film de la Beirut.

„Locuiam într-un hotel de cinci stele. Acolo i-am cunoscut şi pe Omar Shariff, Jean-Paul Belmondo… Pe Sara am cunoscut-o la o recepţie dată de un mare bancher, unde ea mi-a reţinut numele, eu fiind trecut pe afiş John Dicksen, numele meu americanizat. În seara premierei, m-a întrebat: «John Dicksen? Te deranjează dacă-ţi spun John?». Şi John m-a strigat mereu. A trecut vremea, eu m-am întors şi, la un an de zile, în 1968, ea a venit în ţară pentru a susţine nişte concerte la Sala Palatului. S-a întâlnit cu un tovarăş foarte de treaba, Hosta îl chema, şi i-a spus că nu acceptă să o prezinte altcineva pe scenă decât John Dicksen. El se miră: «Care John Dicksen? N-avem nici un actor cu numele asta». Ea îi spune că sigur m-a cunoscut la Beirut în delegaţia oficială, mă descrie, la care Hosta l-a întrebat pe securistul de lângă el cine poate să fie…. Ne cunoşteam atunci destul de puţin. Schimbasem numai câteva vorbe in italiană. La ultimul concert al ei, Solano, dirijorul spectacolului, mi-a transmis: doamna Sărită Montiel are plăcerea să va invite la restaurant, să facem o masă de adio. Am luat masa la Athenée Palace, unde avea ea apartament. Solano mă tot împingea să mă duc la ea, iar eu nu îndrăzneam. Am băut un whisky să am curaj, şi am invitat-o la dans. Bineînţeles că eram urmăriţi din toate părţile. La 12 noaptea, cu băieţii cu ochii albaştri pe urmele noastre, am plecat la restaurantul Pescăruşul la un protocol, şi aşa a-nceput. Şi Sarita, în loc să plece a doua zi, a rămas două luni. Suna Madridul după ea, suna cabinetul nu ştiu care de la ei, şi într-un final n-a mai putut amâna contractele. M-a invitat, înainte de-a pleca, să fac un film împreună cu ea, Gitana, după Cervantes. Când am auzit cât mi se cuvine, am crezut că visez. Îmi amintesc că voia să-mi ofere un milion de dolari. Mi s-a părut şi mie mult, pentru că eram un ilustru necunoscut în lumea Occidentului… Dar tovarăşa Suzi Quatro, cum ii spuneam noi, Suzana Gâdea, nu m-a lăsat să plec la dată fixă pentru a putea onora contractul. Nu eram membru de partid, nu eram însurat, n-aveam părinţi, n-a vrut. Şi-aşa am pierdut o şansă… Neducandu-mă acolo, am continuat cu telefoane, ea acolo, eu aici. Şi uite-aşa, timpul a şters aproape tot. Apoi ne-am mai văzut după 30 de ani aici, la “Surprize, suprize”, unde Sarita a revăzut-o pe sora mea cu care se conversa când eram plecat la filmări (asta dacă nu venea cu mine), şi s-a arătat foarte uimită că fiica mea, Ioan, vorbeşte spaniolă. Aşa ne-a invitat pe toţi, şi m-am dus cu familia acolo. Ea era încurcată cu un cubanez… A fost una dintre femeile cele mai frumoase şi nu pentru că am iubit-o eu, ci pentru că toată lumea era înnebunită după ea… Ei, ce-a fost să fie!..”, a povestit maestrul Ion Dichiseanu, care a dedicat şi o carte acestei iubiri legendare: “Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”.

Ea, la rândul ei, a dedicat două cărţi… numeroaselor sale iubiri, fiindcă sex simbolul spaniol a fost o adevărată devoratoare de bărbaţi. Căsătorită de 4 ori, a avut şi alte iubiri celebre. În 2000, şi-a publicat autobiografia „Memories: To Live is a Pleasure“, urmată de „Sara and Sex“ (2003), în care artista discută despre relaţiile sale şi nopţile de amor cu scriitorul Ernest Hemingway şi actorul James Dean. După o viaţă tumultuoasă, Sara s-a stins din viaţă la 85 de ani, în aprilie 2013, la reşedinţa sa din Madrid.