Adrian Ordean a câştigat procesul cu Paul Ciuci (Compact)

După 20 de ani de „râcă” în sânul formaţiei Compact, justiţia şi-a spus cuvântul.

Leo Iorga, Adrian Ordean, Leluţ Vasilescu şi Paul Ciuci. Cele patru nume mari legate de legendara trupă rock Compact, între care, însă, s-au născut grave neînţelegeri.

În 40 de ani de activitate, formaţia a fost lovită de tragedii, dar şi de scandaluri din cauza orgoliilor. Războiul dintre Paul Ciuci și Leo Iorga pe numele Compact a ajuns să fie tranșat de judecători. Practic, Paul Ciuci (61) l-a invitat la tribunal, în 2013, pe Leo Iorga (53), pe motiv că pârâtul se foloseşte la greu de numele acestei trupe, din care, o vreme, a făcut şi el parte. După ce a cântat opt ani în renumita trupă de rock, Leo a rămas în memoria publicului ca fiind “Leo Iorga de la Compact”, iar unii organizatori de evenimente l-au anunţat pe afişe drept “Leo Iorga, ex-Compact”. Considerând că acest lucru aduce grave prejudicii de imagine trupei, Paul Ciuci, actualul lider al formaţiei, l-a dat în judecată pe Leo, înterzicându-i să mai folosească numele Compact și cerând o despăgubire de 10.000 de euro. Din păcate, instanța supremă s-a pronunțat, dându-i dreptate lui Paul Ciuci.

Compact în 1989: Adi Ordean, Leluţ Vasilescu, Leo Iorga, Vlady Cnejevici şi Teo Peter.

Aflăm, însă, că Paul Ciuci i-a intentat proces şi lui Adrian Ordean, fost membru al trupei Compact şi bun prieten şi colaborator al lui Leo Iorga. Iată ce spune el despre derularea procesului şi cum a reuşit Paul Ciuci să câştige în instanţă în defavoarea lui Leo Iorga.

Până azi, la 63 de ani, eu nu am fost la tribunal decât o singură dată, atunci când am divorțat de prima soție. Asta se întâmpla cu 30 de ani în urmă. În decembrie 2017 când mă pregăteam pentru sărbătorile ce urmau să vină, am primit o hârtie de la tribunal în care scria că sunt dat în judecată de către colegul meu de breaslă, Paul Ciuci, de la formația Compact, care mă soma să nu mai rostesc vreodată, să nu mai folosesc sau să mai uzez de sintagma “ex-Compact”, vreodată în viața mea. Și asta pentru că “doar el e Compact”.
Eu am activat timp de aproape 9 ani (`88 – ’96) la trupa Compact sau Compact B (București), așa cum ne-au “botezat” ziariștii, ca să facă diferența între noi și Compact de la Cluj a lui Costi Cămărășan. În acest timp eu am scris toate cântecele, aproape toate textele, am orchestrat toate piesele, am înregistrat, am mixat și am masterizat 3 albume ale Compact sau Compact B, așa cum s-a numit formația din perioada ‘88 – ’96, în componența căreia îi găsim pe Leluț Vasilescu, Teo Peter, Leo Iorga, Vladi Knejevici, Emil Laghia si eu. În ’96 eu m-am retras neputând ține pasul cu studioul de înregistrări din cauza numărului mare de concerte.
După câteva zeci de ani s-a trezit Paul Ciuci într-o dimineața, s-a dus la OSIM și a înscris pe numele lui marca “Compact”. Nu știu cum s-a putut întâmpla așa ceva, la OSIM??? A dat afară din formația lui toți membrii vechi ai Compact, încheind cu excluderea după 10 ani de Compact a lui Adrian Coco Tinca și după 33 de ani a lui Leluț Vasilescu. De Leo Iorga ”scăpase”, folosind aceleași aberații ca în cazul meu, dându-l în judecată și “câștigând” la apel, prin neprezentarea lui Leo la proces, acesta fiind bolnav de cancer. 

Adrian Kiseleff, Costi Cămărăşan, Leluţ Vasilescu, Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Coco Adrian Tinca

Refacerea grupului Compact B în 2017, cu foști membri care de-a lungul timpului au construit cărămidă cu cărămidă numele Compact și au participat la scrierea istoriei grupului, cum ar fi Leluț Vasilescu, Leo Iorga, Costi Cămărășan, Adrian Coco Tinca, Adrian Ordean, l-a speriat în așa hal încât m-a dat în judecată și pe mine și pe Costi Cămărășan, cel care de fapt a înființat trupa Compact și cel care l-a adus după 5 ani de existență a grupului și pe Paul Ciuci la Compact, după modelul cu Leo Iorga, crezând că eliminarea noastră va pecetlui postura de ”stăpân” forever al numelui Compact, pe principiul ”cine nu-i gata, îi dau cu lopata”.
Așa că după 22 de ani, timp în care a cântat în concerte o parte din piesele mele, compuse pentru Compact B, neplătindu-mi nici măcar un leu, așa cum ar fi fost normal și legal pentru asta…pentru că eu din asta trăiesc dragi prieteni, compun cantece…iată-mă somat să nu mai folosesc vreodată numele Compact. Să nu mai am pretenția vreodată să spun că eu am cântat la Compact. Gata !!!
Ieri, 11 Aprilie 2018, la tribunal, avocatul nostru Alexander Popa a câștigat procesul, Paul Ciuci a pierdut definitiv în fața instanței, “cererile” lui fiind nefondate… adică eu și Costi ne-am ”recâștigat” dreptul de a trăi liniștiți și de a folosi în continuare numele Compact…
Justitia funcționează!

„Blestemul” trupei Compact

Lanţul tragediilor în Compact a început în decembrie 2004, când basistul Teo Peter a murit într-un accident de maşină, provocat  de un angajat al Ambasadei SUA la Bucureşti. În iunie 2005, chitaristul Emil Laghia a fost omorât cu sânge rece de concubina lui. O lună mai târziu, impresarul George Popa a decedat în somn, în urma unui infarct. În 2008, Leluţ Vasilescu a suferit un infarct pe scenă, la Făgăraş, iar în 2011 Leo Iorga avea să fie diagnosticat cu cancer pulmonar. În 2013, Paul Ciuci l-a dat în judecată pe Leo pentru a-l opri să mai folosească în concerte numele Compact, iar în 2016 sentinţa a fost favorabilă lui Paul. În noiembrie 2016 s-a stins din viaţă şi primul chitarist al grupului, Marian Manoliu.

Pact by Leo Iorga & Adi Ordean

 INAPOI LA PRIMA PAGINA