Annie Lennox, diva androgină. Ce nu știai despre fosta solistă Eurythmics

Mandatory Credit: Photo by L. J. van Houten/REX/Shutterstock (108431n) ANNIE LENNOX Various - 1984
Annie Lennox în 1984

Unii au mers până acolo și au supranumit-o cea mai mare cântăreață albă de soul în viață. Britanicii care și-au asumat-o ca pe un tezaur național pe această scoțiancă get beget sunt și ei generoși cu aprecierile la adresa celebrei artiste: cea mai de succes cântăreața din Regat.

Ajunsă astăzi la 61 de ani, seducătoarea cu aspect masculin și voce care atinge patru octave este neobosită și încă îndrăgostită de scenă, chiar dacă muzica ei nu mai este la fel de actuală ca în anii ‘90, atunci când domina topurile cu piese precum „No More «I Love You’s»“ sau „A Whiter Shade of Pale“.

Această Tilda Swinton a muzicii își împarte însă succesul și palmaresul de 80 de milioane de albume vândute în toată lumea și cu perioada în care a activat ca solistă vocală a trupei Eurythmics, alături de colegul ei, muzicianul David Stewart. „Sweet Dreams (Are Made of This)“ este hitul care i-a propulsat către măreție pe acești doi prieteni, Annie și David încercând să se facă remarcați pe piața muzicală britanică și într-o altă formulă, alături de alți trei artiști, în trupa pop-rock The Tourists. O formație cu o viață scurtă, din 1977 până în 1980, dar care i-a dat tinerei scoțience de 20 de ani ocazia de a-și antrena condeiul de textier și compozitor. „Am început să scriu cântece deoarece se întâmplau, pe atunci, foarte multe cu inima mea și a trebuit să mă exprim cumva“, își amintește artista.

The Tourists (guitarist Dave Stewart, singer and guitarist Peet Coombes (1952–1997), singer and keyboard player Annie Lennox, bassist Eddie Chin, and drummer Jim Toomey), British pop group, pose for a group studio portrait against a white background, United Kingdom, in April 1979. (Photo by Fin Costello/Redferns/Getty Images)
Annie Lennox, în trupa The Tourists

De fapt, talentul a fost biletul de ieșire al lui Ann Griselda Lennox din sărăcia unei suburbii din orașul scoțian Aberdeen, în care a văzut lumina zilei chiar de Crăciun, în 1954.

„Am venit pe lume într-o locuință închiriată dintr-un cartier muncitoresc. Nici măcar nu aveam baie în acea casă. Țineam o lampă cu gaz pe hol și ne uitam la un televizor alb negru.“

Ann căuta alt destin decât cel pe care li l-a rezervat viața părinților ei și, după ce s-a antrenat cântând în corurile bisericilor sau la showuri locale de talente, a dat lovitura când a fost admisă la Academia Regală de Muzică din Londra, la secția de flaut și claviatură.

Mandatory Credit: Photo by Ian Dickson/REX/Shutterstock (750528el) Eurythmics - Dave Stewart and Annie Lennox Various
Eurythmics, cu Dave Stewart și Annie Lennox

Sărim peste ani și revenim la trupa de synth-pop care a făcut-o pe Annie ceea ce este astăzi: Eurythmics. E drept că afirmația are sens și reciproc, căci și carisma și personalitatea excentrică a jumătății feminine a formației au dus, la rândul lor, trupa pe culmi. La vânzări de 75 de milioane de albume și la 20 de hituri internaționale, mai exact.

E drept că nu puteai trece cu vedere clipurile muzicale care o aveau în prim plan pe scoțianca cea platinată și suplă. Înfățișarea ei voit masculinizată, cel mai mult datorită acelor costume bărbătești largi și a pantofilor în același registru, era privită cu ochi curioși în industria muzicală.

„Mă simțeam la fel de bună și puternică ca un bărbat sau egala unui bărbat și voiam să arăt ambiguu, priveam asta ca pe o declarație publică cât se poate de interesantă. Și chiar a făcut ceva valuri și a stârnit interesul“, spune Annie despre vremurile în care aparițiile ei „neutre“ au construit iconul gay din zilele de azi. Fără ca artista să fie avut, însă, astfel de preferințe sexuale.

Cele trei mariaje heterosexuale ale lui Annie stau mărturie. Primul a durat doar un an, din 1984 până în 1985, când Annie a devenit soția lui Radha Raman, naționalitate germană, un adept de al mișcării Hare Krishna.

Mandatory Credit: Photo by Richard Young/REX/Shutterstock (303977ab) ANNIE LENNOX AND URI FRUCHTMAN AN IDEAL HUSBAND FILM PREMIERE - 1999
Cu al doilea soț, Uri Fruchtman

La scurt timp după ce s-a măritat a doua oară, cu producătorul muzical de origine israeliană Uri Fruchtmann, Annie a avut parte de unul dintre cele mai tulburătoare momente din viața ei, unul al cărui deznodământ trebuia să fie fericit. În 1988, Annie a dat naștere unui copil mort, botezat Daniel.

Cum cel mai bun antidot pentru suferință este munca, Annie s-a întors în studioul de înregistrări rănită, dar mai determinată ca niciodată, cu atât mai mult cu cât, de data aceasta, era vorba despre o încercare solo. Albumul „Diva“, lansat în anul 1992, a fost un pariu câștigat de artista care căuta, în felul acesta, să se descopere ca individ creativ. Cu hituri precum „Why“ sau „Walking on Broken Glass“, primul disc solo al lui Annie a atins cea mai înaltă poziție în topul britanic și a vândut 1,2 milioane de copii.

Mai mult, soarele a ieșit și pe plan personal, de două ori chiar, căci Annie și soțul ei, Uri, au devenit părinții a două fete superbe, înainte de a divorța, în anul 2000. Este vorba despre Lola și Tali, cea din urmă fiind, la cei 22 de ani ai ei, un manechin britanic de succes. Dar tot de numele frumoasei Tali se leagă și altă tragedie care a lovit familia cântăreței. Anul trecut, aceasta a fost în pericol de moarte, după un accident de caiac pe râul Hudson, din New York, în urma căruia iubitul ei, Ian Jones, a fost mai puțin norocos și și-a pierdut viața.

Mandatory Credit: Photo by Billy Farrell/BFAnyc.com/REX/Shutterstock (4556126l) Annie Lennox, Tali Lennox, Lola Lennox Tali Lennox 'Layers of Life' exhibition, New York, America - 18 Mar 2015
Cu fiicele sale, Tali și Lola Lennox

Nu este singura persoană apropiată lui Annie care părăsește în mod tragic această lume. Prietenul ei apropiat și fost coleg în trupa The Tourists, Peet Coombes, moare în 1997, după ani de abuz de droguri și alcool.  Prilej pentru Annie să se reunească cu jumătatea ei muzicală, David Stewart, de la Eurythmics, și el încercat de moartea amicului comun. La zece ani distanță după ce luaseră o pauză, cei doi au înregistrat un ultim album împreună, „Peace“, în 1999.

Dacă ar fi să ne bazăm doar pe trofeele primite, am spune că cel mai mare succes muzical solo al lui Annie a fost piesa „Into the West”, inclusă pe coloana sonoră a filmului The Lord of the Rings: The Return of the Kin, din 2003, care i-a adus scoțiencei un premiu Oscar pentru cel mai bun cântec original, dar și un Grammy și un Glob de Aur.

Interesant este că mariajul fericit cu cel de-al treilea ei soț, ginecologul sud-african Mitch Besser, ar putea fi o piedică în calea creativității lui Annie, căci artista susține că tristețea este cel mai prolific ingredient al unui cântec extraordinar.

„Prefer să nu mai am succes și să fiu fericită, decât să am un succes formidabil, iar eu să fiu deprimată“, concluzionează o Annie care a făcut cunoștință cu iubirea adevărată, în 2012, la 58 de ani. Ar putea s-o contrazică cineva?

foto: guliver/rex features/getty imagesINAPOI LA PRIMA PAGINA