Chuck Norris – Omul commando FOTO/VIDEO

Îl știm ca Walker, polițist texan, dar și ca maestru de arte marțiale ori combatant al forțelor armate. Un om cât o istorie a filmelor de acțiune și cu o viață care bate orice film.

WALKER, TEXAS RANGER (1993) - CHUCK NORRIS. Credit: COLUMBIA TRISTAR TELEVISION / Album
„Walker, Texas Ranger” (1993)

Chuck Norris este atât de rapid încât lumina nu îl poate găsi. A numărat până la infinit de două ori, a escaladat Everestul în 15 minute (din care 14 i-au luat doar să facă un om de zăpadă la baza muntelui), poate să trântească o ușă rotativă, poate să facă focul cu două cuburi de gheață, strănută cu ochii deschişi, vorbeşte fluent alfabetul Braile, mănâncă supa cu furculița şi nu doarme niciodată, ci aşteaptă. Dar cine nu știe glume cu Chuck Norris? Cel mai mare pistolar al filmelor americane de acţiune din anii ’80-’90 a ajuns vedeta bancurilor din întreaga lume. Şi nici măcar atunci când un site italian titra că Chuck Norris a murit la 76 de ani de inimă, fanii n-au intrat în trepidaţii căci, nu-i aşa, Chuck Norris nu o să aibă niciodată atac de cord – inima lui nu este atât de fraieră să îl atace!

E-adevărat că cele mai multe bancuri sunt creaţii ale românilor şi asta pentru că, pe vremea comunismului, circulau pe sub mână casete video piratate aduse prin intermediul celor care circulau în străinătate (mai ales piloţi şi stewardese) şi preluate de un „misterios” tovarăş Zamfir care îşi organizase un studiou de traduceri aparent ilegal. Traducătoarea unică era Irina Margareta Nistor, a cărei voce s-a suprapus, de-a lungul anilor, peste banda de sunet a peste 3.000 de filme cu Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Lee şi alţii asemenea. Pentru cei care urmăreau aceste casete, pe furiş, în casa vreunui prieten care avea un video player (o raritate în România comunistă), era singura posibilitate de-a accede la nişte pelicule occidentale. Detaliile sunt cuprinse în lungmetrajul documentar „Chuck Norris versus Communism“ (2015), în regia Ilincăi Călugăreanu.

Chuck Norris vs Communism
Chuck Norris vs Communism

Dar de unde toate aceste legende legate de Chuck Norris? Ei bine, dacă tragem cu ochiul la biografia lui, chiar am putea crede că atunci când avea cinci ani a lansat un avion de hârtie, care a aterizat… ieri. Şi asta deoarece Carlos Ray ’Chuck’ Norris, născut pe 10 martie 1940 în Ryan, Oklahoma, în sânul unei familii sărace cu trei copii, s-a înrolat în Forțele Aeriene imediat după terminarea liceului, pentru a-și întreține mama și cei doi frați mai mici. El și-ar fi dorit să fie polițist, dar fiind trimis într-o misiune militară în Osan Air Base din Coreea de Sud, a fost atras de artele marţiale (tang soo do și judo).

Young-Chuck-Norris-chuck-norris     chuck-norris2

La întoarcerea în Statele Unite, se antrena în curtea din spatele casei și s-a angajat ca instructor de karate, activitate din care câștiga binișor pentru a-și întreține prima soție, Dianne Holechek, pe care o ceruse în căsătorie printr-o scrisoare trimisă de pe front și cu care se însurase la 18 ani, îmbrăcat în militar. Lucrurile au început să meargă și mai bine când, doi ani mai târziu (timp în care devenise și tatăl a doi băieți, Mike și Eric, și a unei fete dintr-o relație extraconjugală, Dina), a fost numit instructor cu normă întreagă şi conducea câteva şcoli de arte marţiale. În fapt, acesta a fost rezultatul unui îndelung proces de cunoaştere de sine şi de confruntare cu un trecut sensibil în care, fiind un copil cu constituţie firavă şi adesea arătat cu degetul de colegii săi din cauza moştenirii sale Cherokee, era mai mereu retras şi speriat. Iar artele marţiale i-au oferit nu doar forţă, agilitate şi o constituţie fizică de invidiat, ci şi un echilibru emoţional puternic.

HOLLYWOOD - MARCH 22: Actor Chuck Norris and wife Diane Holechek attend the Second Annual Stuntman Awards on March 22, 1986 at KTLA Studios in Hollywood, California. (Photo by Ron Galella,Ltd./WireImage)
Chuck şi prima lui soţie, Diane Holechek.


INAPOI LA PRIMA PAGINA