Cine e Theresa May, viitorul premier al Marii Britanii FOTO

La 26 de ani de la plecarea lui Margaret Thatcher din funcţia de prim ministru, Anglia va avea din nou o femeie în cea mai înaltă funcţie administrativă din 10 Downing St.

Theresa May 12

Actualul ministru britanic de Interne, Theresa May, care va prelua miercuri conducerea guvernului de la Londra, este o conservatoare eurosceptică care va trebui să negocieze ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Brexit înseamnă Brexit şi vom face din el un succes”, a dat ea asigurări. „Nu va exista nicio încercare de a rămâne în interiorul UE (…) nicio tentativă de a reveni pe uşa din spate”, a declarat May în faţa susţinătorilor şi a jurnaliştilor prezenţi la lansarea campaniei sale pentru preluarea conducerii Partidului Conservator.

Ea a ales, la începutul anului, rămână fidelă premierului David Cameron şi apere menţinerea în UE. Dar a pledat mai departe pentru limitarea imigraţiei, tema favorită pentru partizanii pro-Brexit, ceea ce a făcut-o credibilă în ambele tabere. Jonglând abil între facţiunile pro şi anti-Brexit în cadrul partidului conservator, a sfârşit prin a se poziţiona ca fiind candidatul consensului.

David Cameron Theresa May 2

Fiica unui pastor anglican, Theresa Brasier s-a născut în 1 octombrie 1956 la Eastbourne, pe coasta de sud-est a Angliei. După studiile de geografie la Oxford şi o scurtă perioadă petrecută la Banca Angliei, şi-a început carieră politică în 1986, când a fost aleasă consilier în districtul londonez Merton.

După două eşecuri la parlamentare, a fost aleasă deputat în 1997 în prospera circumscripţie Maidenhead, în Berkshire (sudul Angliei). Între 2002 şi 2003, a fost prima femeie aleasă secretar general în partidul conservator.

Între 1999 şi 2010, a ocupat diverse posturi în cabinetul din umbră al conservatorilor. În 2005, l-a sprijinit pe David Cameron în operaţiunea de cucerire a partidului.  Când a fost ales premier, în 2010, acesta a recompensat-o acordându-i portofoliul Internelor, pe care îl păstrează după alegerile din 2015.

„Are o capacitate incredibilă de muncă şi este foarte exigentă„, subliniază una dintre colaboratoarele sale, care a preferat îşi păstreze anonimatul. „Urăşte riscul, este o persoană de încredere„.

Această femeie înaltă şi suplă, cu alură patriciană, şi-a făcut campanie mizând mai degrabă pe teme sociale, în încercarea de a-şi atenua imaginea de om rece.

La ministerul de Interne, pe care îl conduce din 2010, a menţinut o linie foarte fermă, fie a fost vorba de infractori, imigranţi clandestini sau predicatori islamişti.

Dacă i se reproşează lipsa de charismă, toată lumea îi recunoaşte autoritatea şi competenţa. Ea s-a arătat capabilă de o „determinare feroce”, potrivit Daily Telegraph, ceea ce i-a atras uneori supranumele de „noua Margaret Thatcher”.

Dar aceasta pare mai apropiată de Angela Merkel, cancelarul german, cu care împărtăşeşte faptul este fiica unui pastor, conservatoare, pragmatică, deschisă spre compromis şi nu are copii.

Cum se descrie ea însăşi: „Nu fac turul televiziunilor. Nu am bârfe de împărtăşit la masă. Nu beau pahare în barurile Parlamentului. Şi nu îmi port sentimentele la vedere. Doar îmi fac treaba„.

„Theresa este o femeie extrem de dificilă„, comenta recent fostul ministru Kenneth Clarke, deputat conservator. „Următorul care îşi va da seama este Jean-Claude Juncker”, a adăugat el.

Theresa May spune îi place meargă pe jos şi gătească. În cercul sau de prieteni, este plină de umor şi fermecătoare. Iar stilul clasic de a se îmbracă este atenuat în mod regulat de o pereche de pantofi de lux, micul sau păcat.

În schimb, are un deficit de căldură umană şi de comunicare pe care încearcă îl corecteze, difuzând o serie de fotografii personale, printre care mai multe care o arată îmbrăţişânduşi soţul, bancherul Philip John May.

Theresa MayINAPOI LA PRIMA PAGINA