Cine este Ali Hewson, partenera de-o viață a solistului Bono!

După 35 de ani de mariaj și câteva zvonuri deloc surprinzătoare legate de infidelitatea lui, liderul trupei U2 continuă să-i dedice balade rock „fetei cu ochi spanioli“ de care este îndrăgostit încă din adolescenţă. Superstarul și muza lui sfidează legile nescrise din showbiz și se menţin printre cele mai longevive și mai frumoase cupluri din entertainment.

„Nu. Nu mi-ar fi trerecut pririn cap să mă însor, dacă nu cunoșteam pe cineva atât de extraordinar ca Ali. DiDintrere toate femeieile pe carere le-am cunoscut, doar cu ea mă simt în largul meueu“, spunea Bono.

Acasă la noi, în fiecare zi e Ziua Îndrăgostiților!“, recunoaște ea în rarele interviuri oferite presei. Iar el îi întoarce negreșit complimentul: „M-am însurat cu o femeie extraordinară, pe care încerc din răsputeri să nu o pierd.“ Până acum a reușit această reală performanță pentru showbiz, însă cei 35 ani de mariaj dintre Bono (56) și Ali (55) nici vorbă să fi fost numai lapte și miere. „Au existat momente în care rațiunea ne spunea să ne vedem fiecare de drumul nostru în mod separat, dar noi nu suntem niște oameni raționali…“, a vorbit muzicianul despre relația care n-a avut nici măcar începutul peste măsură de euforic. Dimpotrivă.

Paul David Hewson și Alison Stewart s-au întâlnit în prima ei zi de școală de la Mount Temple Comprehensive School, din Dublin. Ea avea 12 ani, iar el era cu un an mai mare. Ea provenea dintr-o familie modestă din suburbii, în care mama era casnică, tatăl, un comerciant cu succes moderat, iar ea, o introvertită fără scăpare, nicicând tentată să devină soția unui star rock. „Stilul de viață rock’n’roll mă lasă rece“, recunoaște ea chiar și-n prezent. Paul, în schimb, a dat întotdeauna dovadă de mai mult zvâc și, la numai 13 ani, și-a luat inima-n dinți și a intrat în vorbă cu ea. Dar degeaba. Ali l-a catalogat un „neisprăvit veritabil“, cu care n-a mai vrut să aibă de-a face decât peste trei ani, când s-au apropiat surprinzător de mult.

Idila lor n-a fost posibilă decât atunci când ea a fost impresionată de suferința care l-a copleșit pe Paul când și-a pierdut prematur mama (Iris Hewson a murit subit, în 1974, în urma unui anevrism cerebral făcut chiar la înmormântarea tatălui ei). Alison a lăsat timiditatea deoparte și și-a ajutat colegul cum a crezut de cuviință: îi spăla hainele, îi gătea și se asigura zilnic că se duce la școală, în ciuda depresiei care pusese stăpânire pe el. Doi ani mai târziu, Paul a început să-și revină sufletește și să-și dea seama că-i va rămâne de-a pururi recunoscător lui Ali pentru bunătatea ei nemărginită. Mai mult, și-a întâlnit viitorii colegi de trupă și a înființat U2, formația care i-a folosit, cel puțin la acel moment, și-n scop terapeutic. „Muzica m-a salvat!“, a recunoscut acesta ani mai târziu. Cel devenit între timp Bono (de la latinescul „bonavox“, care înseamnă „voce bună“) și-a vărsat tot amarul pe portativ, începând să compună unele dintre cele mai sfâșietoare hituri din rock, care-o aveau, inițial, în prim-plan pe regretata lui mamă.

Familist. Legendarul rocker e însurat cu iubita din adolescenţă, cu care are patru copii – fiii Elijah (18) și John (16) și fiicele – în poza alăturată – Jordan (28), care și-a înfiinţat o companie tech, și actriţa Eve (26).

Motivul pentru care cei doi tineri amorezi și-au transformat amiciția într-o idilă n-a fost destul de puternic încât să mențină relația in tactă timp îndelungat. Drept urmare, Bono și Ali s-au despărțit, redevenind un cuplu abia în momentul în care cea care adora muzica lui Frank Sinatra și a lui Nat King Cole și-a sprijinit iubitul în încercarea lui de-a da lovitura în muzică. În 1979, cei doi îndrăgostiți aduceau în discuție o posibilă nuntă, condiționată de dobândirea în prealabil a succesului profesional. Pentru el, că ea avea deja două job-uri, în asigurări și comerț, și se descurca onorabil pe plan financiar. Ziua cea mare a venit în 1982, când apropiații le-au fost alături mirilor, iar basistul trupei, Adam Clayton, a fost cavaler de onoare. „A fost un eveniment de-o extravaganță strigătoare la cer…“, glumește Bono. „A avut loc într-o bisericuță din Raheny. Ali se amuză și acum când își amintește că, în luna de miere, eu compuneam un album denumit «Război».“ După ceremonie, și-au petrecut primele momente în calitate de doamna și domnul Hewson… pe datorie. N-aveau bani pentru evadări exotice, lucru care l-a înduioșat pe Chris Blackwell – proprietarul casei de discuri Island Records, cu care semnase U2 – care le-a și propus să-și petreacă câteva zile de vis într-una dintre casele lui de vacanță. Iar după paradisul din Jamaica, de care se bucuraseră din plin după nuntă, cei doi soți s-au întors la cruda realitate de acasă și s-au mutat într-o căsuță dintr-o suburbie a Dublinului, pe care o împărțeau cu restul membrilor formației.

În asemenea condiții, am fi zis că succesul obținut de U2 în 1983. „Mariajul nostru rezistă pentru că ne place unul de altul, vorbim unul cu altul și suntem pasionați de ceea ce facem.“ Ali Hewson (odată cu albumul War) era mai mult decât binevenit. Însă Ali nu s-a adaptat ușor schimbărilor aduse de noua popularitate a soțului. „Se potrivea ca nuca-n perete noii lor vieți“, evidenția un jurnalist stângăcia lui Ali. Ca să evite tot mai desele discuții în contradictoriu, soția lui Bono și-a redirecționat atenția spre propria carieră și s-a întors la școală, pentru a-și lua diploma în Științe Sociale și Politică. Și-a susținut ultimul examen chiar la două săptămâni după ce o născuse pe Jordan, în 1989. Apoi și-a amânat planul de-a face masterul în Etica politicii din cauza venirii pe lume a celei de-a doua fiice, Memphis Eve, în 1991. Fiii Elijah Bob și John Abraham, născuți în 1999 și 2001, au completat tabloul familiei perfecte. Însă departe de-a fi vorba despre un cămin fericit! Întreaga responsabilitate părintească i-a revenit ei ani în șir, Bono fiind mai mereu absent: „E greu mai ales când copiii ajung la vârsta la care nu te mai ascultă și tatăl lor nu e disponibil…“ Dinamica familiei s-a îmbunătățit, totuși, după ce soții Hewson au vorbit pe îndelete despre problemele care aproape că i-au despărțit definitiv, fie ele obligații familiale sau infidelități repetate.

inAventuri. Irlandezul a fost zărit adesea în compania unor tinere sexy. În 2008, s-a distrat, în St. Tropez, cu două puștoaice de 19 ani (foto), iar în 2016, a fost văzut sărutând o blondă în St. Barts.

„Uram să mi se spună «soția lui Bono»“, pune Ali punctul pe i. „Acum nu prea-mi mai pasă de ce cred oamenii despre mine, atâta timp cât mă simt bine în propria piele“, a conchis cea care, la 33 de ani, a absolvit facultatea și și-a creat singură noi oportunități profesionale. Îngrijorată tot mai mult de dezastrele ecologice de pe Glob, Alison a început să lucreze cot la cot cu Greenpeace și, alături de soțul care-i împărtășește principiile, se implică în proiecte și campanii caritabile. „Ali este foarte independentă“, ne dezvăluie Bono din calitățile celei căreia i-a dedicat hiturile Spanish Eyes și Sweetest Thing. „O tipă deșteaptă de compania căreia mă bucur.“ Atunci când are posibilitatea, pentru că nu sunt îndelungate perioadele în care cei doi stau împreună. B, cum îl alintă soția, își împarte timpul între concertele și protestele sau discursurile socio-politice pe care le susține, iar Ali este în continuare devotată copiilor, afacerilor pe care și le-a deschis și filantropiei. „E greu pentru el să se întoarcă acasă și să spună «Gata, acum duc o viață normală». Ar vrea să se urce pe masă, la 11 noaptea, și să înceapă spectacolul. Se întreabă probabil unde sunt cei 50.000 de fani care să-l aduleze… Râdem acum de situații de genul acesta, dar asta e realitatea noastră. Așa că eu prefer să rămân în culise, iar el să fie în lumina reflectoarelor.“

Foto: Guliver/ Getty ImagesINAPOI LA PRIMA PAGINA