Cum va fi anunțată moartea Reginei Elisabeta? Iată ce cod secret se va folosi și care e protocolul!

Mai devreme sau mai târziu, Regina Marii Britanii va muri și toată lumea de la Casa Regală știe exact ceea ce trebuie să facă atunci când momentul acesta va veni. Ei bine, da, există un protocol și un cod secret chiar și într-o astfel de situație tristă, iar oamenii din administrație trebuie să-l respecte întru totul.

Regina Elisabeta a II-a

Anunțarea morții reginei va fi un subiect sensibil și va provoca tristețe în rândul simpatizanților monarhiei, așa că această veste trebuie dată publicității într-un mod aparte. Oficialii britanici vor folosi cuvinte codate, cum ar fi „Podul Londrei a căzut”, pentru a se anunța reciproc că Regina a murit. De asemenea, secretarul reginei îi va relata prim-ministrului același cod, la telefon, după ce monarhul va pleca dintre noi. Apoi, vor urma serii de evenimente atent planificate asupra modului în care moartea șefului statului va fi tratată în presă și comunicată poporului.

Regina Elisabeta este cel mai longeviv monarh, are 90 de ani, dintre care 65 i-a petrecut la cârma Marii Britanii, apărând sănătoasă și viguroasă la mai toate evenimentele la care a fost invitată. Astăzi, însă, au apărut în presă câteva detalii legate de ceea ce se va întâmpla după moartea Majestății Sale. S-a stabilit un limbaj codificat tocmai pentru a se evita ca știrile să ajungă la cine nu trebuie înainte de a ajunge la cei care sunt în administrația Marii Britanii. Așa că, odată ce toate guvernele Commonwealth-ului vor fi informate, mass-media va difuza știrea, la fel se va întâmpla și la radio. Vor fi 12 zile de doliu național, iar înmormântarea va avea loc la Westminster Abbey.

Funeraliile vor avea loc la 12 zile după moarte, iar trupul va fi depus la Westminster Hall timp de patru zile, așteptându-se mai mult de jumătate de milioane de oameni să vină să își ia rămas-bun. În jur de 2000 de cetățeni vor participa la funeralii, înainte ca trupul reginei să fie transportat la Castelul Windsor, unde va fi îngropată în Royal Vault.

Este clar că Prințul Charles va succeda la tron și va deveni rege, iar actualul Duce de Cambridge, prințul William, ar deveni Prințul de Wales. În ciuda acestor planuri care s-au făcut publice astăzi, Regina este în formă și foarte sănătoasă la cei 90 de ani ai săi și am putut vedea asta chiar și la cea mai recentă apariție a Majestății Sale, la o ceremonie la început de săptămână.

De asemenea, agenda sa este una foarte încărcată în următoarele luni și include evenimentul de deschidere a noului sediul al Poliției, săptămâna viitoare, sau o vizită la Chelsea Flower Show în luna mai.

Foto: Getty, Arhiva OK!

 INAPOI LA PRIMA PAGINA