David Lipper: „Voi produce un film cu Van Damme în România”

Actorul cu origini româneşti susţine la Bucureşti un curs de actorie, după metoda celebrei Ivana Chubbuck, profesoara unor staruri ca Brad Pitt şi Halle Berry. Iar planurile lui în România nu sunt deloc modeste…

David Lipper

Locuiește la Los Angeles, dar plănuiește să-și cumpere o casă și aici. Să aducă tehnică de film hollywoodian în România şi talente româneşti la Hollywood. „În România mă simt ca acasă“, spune David Lipper, a cărui bunică s-a născut la Rădăuţi. Ulterior, Coca Lipper a emigrat în Canada, acolo unde a venit pe lume şi actorul, care a jucat în filme alături de staruri ca Tiffany Thiesen, Patrick Duffy şi Nicolas Cage. Acum, David susţine la Bucureşti un curs special de actorie, după metoda Ivanei Chubbuck, cu care colaborează de două decenii. Cursul durează până în decembrie, iar la final, Lipper va alege cei mai talentaţi 16 elevi, care vor beneficia de un master class intensiv de 2 zile, susţinut chiar de Ivana. L-am întâlnit pe David cu puţin timp înainte de a începe cursurile şi iată ce ne-a spus despre povestea lui între L.A. şi Bucureşti…

Ai stat de vorbă cu bunica ta despre România?
David Da, eram foarte apropiat de ea. Obişnuiam să luăm cina în fiecare vineri, masă pentru care ea pregătea feluri de mâncare tradiţionale româneşti şi îmi povestea despre ţara ei. A crescut la Rădăuţi până la 15 ani, apoi s-a căsătorit de tânără, iar când a izbucnit Al Doilea Război Mondial, au emigrat în Canada, acolo unde m-am născut eu – în Montréal. În 1991, m-am mutat în Los Angeles şi mi-am dat un an să văd dacă pot reuşi în actorie. Aproape 30 de ani mai târziu încă trăiesc acolo şi lucrurile arată bine. Acum plănuiesc să vizitez Bucovina şi să văd unde a trăit bunica mea.
Dar deja ai vizitat alte locuri în România, fiindcă ai filmat aici 8 filme.
Aşa e. Am făcut şi o peliculă românească, cu Bobby Păunescu – Palatul pionierilor, care a ajuns la Sundance. Am lucrat şi cu Giulia Nahmany, la Love by Design.
Acum ai venit la București direct de la niște filmări din China. Despre ce e vorba?
Da, am venit din China, unde am filmat Painted Beauty, cu Kevin McNally, din Piraţii din Caraibe, şi Claire Holt, din The Vampire Diaries. Cred că acest film va fi la Sundance, la Cannes. E o poveste despre un pictor care urmăreşte un criminal în serie pentru a fi inspirat să picteze… Iar eu joc rolul detectivului care trebuie să-l prindă pe criminal.
Ai jucat cu mai multe staruri, cum ar fi Nicolas Cage.
Da, am făcut chiar în România filmul Dying of the Light, în 2014. Nicolas e fenomenal. La fel şi Paul Schrader, cel care ne-a fost regizor şi care este idolul meu. E tipul care a scris Taxi Driver şi Raging Bull, două dintre cele mai bune filme cu Robert De Niro, deci a fost o bucurie extraordinară pentru mine.
Spune-mi despre o întâlnire cu un star care te-a marcat…
Vin Diesel. Îl ştiu de când frecventam un club în L.A. şi el era tipul de la uşă care selecta lumea. Îmi spunea: „Dave, intră. Te ştiu de la TV, într-o zi voi fi un star ca tine“. Şi ce să vezi: facem un salt în film şi acum eu am ajuns să lucrez la filmul lui Vin Diesel, The Pacifier, la care el a ocupat rulota uriaşă cu două etaje a lui Will Smith, faimoasă la Hollywood. Mai mult lux de atâta pe platouri nu vezi. Doar actorii plătiţi de la 20 de milioane de dolari în sus primesc rulota asta. Jim Carrey, Stallone, Will, Tom Cruise şi Vin Diesel au stat în ea.
Aici începi pe 16 septembrie un curs de actorie şi public speaking după metoda Ivanei Chubbuck. Un curs nu doar pentru actori.
Da, nu întâmplător Ivana şi-a numit cartea dedicată acestei metode Puterea actorului. Pentru că, în esenţă, e vorba despre cum să devii mai puternic şi mai de succes în ceea ce faci, indiferent de domeniu. Unul dintre lucrurile pe care le-am remarcat la români este că sunt negativişti. Nu le place guvernul, nu le place aia şi ailaltă, dar nu se concentrează pe soluţii: ce trebuie să facem ca să obţinem ce vrem. Iar tehnica Ivanei e foarte eficientă, nu doar pentru actori, ci şi pentru alţi oameni care îşi pot schimba viziunea asupra lucrurilor.
După curs am auzit că vei face aici un film cu Jean-Claude Van Damme.
Da, am semnat cu Van Damme ca să facem o peliculă de acţiune, cu super-eroi, ce se va numi Falconman. Eu voi fi producător, dar şi joc în film. Regizorul filmului va veni să-mi vadă elevii. Deci cu toţii vor avea o şansă într-un film hollywoodian.
Ioana Alina Avram

Foto: Getty ImagesINAPOI LA PRIMA PAGINA