Dincolo de sala de gimnastică. Ce nu știai despre Svetlana Khorkina, lebăda de la paralele

15 Aug 2004, Athens, Attica, Greece --- Svetlana Khorkina (RUS) preforming the floor exercise during Women's Qualification at the 2004 Olympic Summer Games, Athens, Greece. August 15, 2004. --- Image by © Steven E. Sutton/Duomo/Corbis
Svetlana Khorkina

Nu se poate să fi fost fan al gimnasticii artistice și să nu fi avut o strângere de inimă ori de câte ori apărea ea, cea mai periculoasă rivală a fetelor noastre de aur, Simona Amânar, Gina Gogean sau Lavinia Miloșovici.

Ea, rusoaica cu o înălțime peste medie, cu trup firav de balerină și cu o tunsoare scurtă, care ieșea în evidență în marea de cocuri și codițe din concursurile de gimnastică. Au trecut anii, iar atleta care enerva pe la jumătatea anilor ‘90 cu atitudinea ei de divă a ajuns la 36 de ani, fără ca acest sport, care a făcut-o mare, să mai dea altă gimnastă, de talia ei. Unii spun c-ar fi cea mai mare a tuturor timpurilor. Alții, mai rezervați, îi acceptă dominația doar între 1990 și 2000. Cert este că Svetlana Vasilyevna Khorkina, cu ale ei 47 de medalii olimpice, mondiale și europene, ne poate privi și azi, la fel de trufașă ca întotdeauna, dar meritat. Până anul acesta, rusoaica se putea mândri că este singura gimnastă câștigătoare a trei titluri mondiale la individual compus, în 1997, 2001 și 2003, egalată de-abia în 2015 de americanca Simone Biles.

Născută în Rusia comunistă, la Belgorod, pe 19 ianuarie 1979, întâlnirea micuței Khorkina cu sportul care a făcut-o faimoasă a fost una întâmplătoare.

„Copil fiind, eram foarte mofturoasă la mâncare. Mama mea spera că, dacă mă înscrie la gimnastică, voi mânca micul dejun fără să se mai roage de mine, după ce îmi epuizam energia la sala de sport. Așa că, doar din motive legate de nutriție, mi-am început cariera în gimnastică, la vârsta de patru ani.“

ATHENS, GREECE - AUGUST 19:    Kunstturnen: Olympische Spiele Athen 2004, Athen; Mehrkampf / Stufenbarren / Einzel / Frauen; Finale; Svetlana KHORKINA / RUS / Silber 19.08.04.  (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
La paralele, Svetlana a obținut 13 medalii de aur

Exista o singură problemă. Svetlana creștea, chiar prea mult, iar înălțimea ei îi putea fi un obstacol la aparate precum bârna sau paralelele, lucru care i-a făcut pe antrenorii ei să îi recomande un sport înrudit, gimnastica ritmică. Sveta i-a ascultat și a trecut la această disciplină, dar doar un an, căci și-a dat seama că iubește mai mult gimnastica artistică.

La 1,65 m, mulți i-au spus că este, totuși, prea înaltă pentru acest sport practicat de micuțe. Cu excepția antrenorului ei, Boris Pilkin, care și-a dat seama ce giuvaer neșlefuit are pe în echipă și a creat metode speciale de antrenament pentru micuța… lebădă. O lebădă care a început să zboare din ce în ce mai sus, începând să strălucească odată cu Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996, acolo unde a câștigat două medalii. Aurul la aparatul preferat, paralelele, și medalia de argint cu echipa Rusiei.

Un an mai târziu, la campionatele mondiale din 1997, Svetlana era încoronată regina gimnasticii, odată cu primul ei titlu la cea mai importantă probă, individual compus, acolo unde, din păcate, a învins-o pe Simona Amânar.

Era pe cai mari, dar nu i-a ajuns această faimă… nișată. A vrut să devină celebră în toată lumea și a făcut-o într-un mod care a șocat lumea sportului, pozând nud pentru ediția din Rusia a revistei Playboy. „Este foarte bine să fii sexy“, spunea ea. Nimeni nu-i putea reproșa, totuși, ceva frumoasei rusoaice, căci Svetlana continua să domine gimnastica artistică, adunând, până la sfârșitul carierei, șapte medalii olimpice și 20 mondiale.

MOSCOW, RUSSIA - MAY 30: Russian State Duma Deputy and former artistic gymnast Svetlana Khorkina attends the Olympic ball in the State Kremlin Palace on May 30, 2014 in Moscow, Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)
Svetlana de azi este foarte diferită de cea pe care o știam noi

Interesant este că pe Khorkina o plăceai sau o antipatizai, în orice caz nu-ți putea fi indiferentă, cu acea personalitate a ei, dramatică și sigură pe ea. Divă? „Nu mi-ar fi spus nimeni divă sau regină dacă nu aș fi fost o gimnastă creativă. Acordam o mare importanță costumelor mele și machiajului. Când lumea vine să vadă un concurs de gimnastică, vrea să vadă un act artistic, nu doar un sport. Sunt talentată. Am obținut atât de mult în acest sport, încât vor trece zeci de ani până când se va găsi altcineva care să facă la fel.“ Modestă? În niciun caz.

După Olimpiada din 2004 de la Atena, Svetlana părăsește scena sportului pe care, astăzi, mărturisește că nu-l mai iubește. De ce? „Prea multe picioare strâmbe“ și lipsa impresiei artistice…

Gymnast Svetlana Khorkina with son Svyatoslav before The Parade of Rides performance in the Moscow Circus of Yury Nikulin on Tsvetnoy Boulevard within Circus to Children! event organized by Humor FM radio station for the International Child Protection Day.
Băiețelul Svetlanei a ajuns azi la 15 ani. Nu se știe cine este tatăl.

Ce-a făcut după? Teatru, dans, acrobații la circ, televiziune, un disc cu cântece de dragoste, politică… Ei bine, aceasta din urmă este cea mai controversată parte a fostei gimnaste, căci nu mulți au privit cu ochi buni intrarea ei în politică, în 2003, și tocmai în partidul Rusia Unită cu Putin drept lider. Mai mult, ca și în cariera sportivă, ambițioasa Svetlana s-a vrut sus și a reușit, fiind aleasă deputat în Duma de Stat, mandatul ei fiind din 2007 până în 2011. Până să ajungă pe cai mari în politică, fost sportivă a șocat opinia publică în 2005, dând naștere unui băiețel, Vladislav Khorkin, însă nu în Rusia, unde domicilia, ci tocmai în Los Angeles. Sveta a refuzat să facă public numele tatălui, însă unele surse susțin că acesta ar fi actorul georgian Levan Uchaneishvili, pe când altele spun că ar fi vorba, de fapt, despre un magnat rus cât se poate de căsătorit. Că a fost actorul, că a fost afaceristul, ambii au dispărut, peste ani, din peisaj. Asta pentru a-i face loc unui fost general de securitate, Oleg Kochnev, cu 23 de ani mai în vârstă decât Svetlana, care i-a devenit soț în 2011. Vă mai întrebați acum de ce viața personală a Svetlanei este ca un dosar strict secret?

foto: photoland/corbis images, guliver/getty images/afpINAPOI LA PRIMA PAGINA