Exclusiv pentru OK! Daniel Negreanu: „Sunt în căutarea unei femei inteligente“

Citeste tot despre:

,

Kid Poker sau Domnul Poker. Spuneți-i cum vreți, însă noi vă recomandăm adresarea la superlativ, pentru că românul în vârstă de 44 de ani, născut și crescut în Toronto, este o legendă în această lume.

Cel mai cunoscut jucător de profesionist de poker din lume, un fel de Messi sau, de ce nu, de Nadia Comăneci în domeniul lui, a adunat, până acum, la masa de poker, cele mai mari câștiguri all time: aproape 40 de milioane de dolari.

Am avut onoarea să-l întâlnesc în plină acțiune, la Turneul European de Poker de la Barcelona, în celebrul cazino catalan sufocat de jucători din întreaga lume, înscriși la cele peste 30 de turnee care s-au desfășurat acolo, până pe 2 septembrie.

Jovial, modest, neafectat, Daniel m-a lăsat să-l descopăr și să-l fac cunoscut admiratorilor lui din România, într-un interviu care n-a fost doar despre poker. Și-n care Daniel a strecurat și ceva cuvinte în limba română, una pe care o cunoaște doar de la părinții lui.

Cum este să fii Daniel Negreanu? Cel mai bun jucător profesionist de poker, cel mai popular, cel mai bogat, cel mai…

Daniel Negreanu Sunt fericit. Am muncit mult, de la o vârstă foarte fragedă, toată viața mea. Iar acum, culeg roadele. Duc o viață liberă, călătoresc, joc la aceste turnee europene de poker. Îmi place viața mea.

Iar noi, românii, suntem foarte mândri de tine. Cum te simți mai mult, român sau canadian?

M-am născut în Canada, dar am fost crescut ca român. Părinții mei au vorbit limba română în casă, am avut o copilărie în stil european, iar când mă uit la Jocurile Olimpice, țin cu sportivii români. Îi încurajez, evident, și pe canadieni, dar simt că inima mea aparține României. Și mă simt legat de tot ce ține de cultura românească.

Ești pus la punct cu situația actuală din România? Cu schimbările care au avut loc în țara părinților tăi?

Prima dată când am fost în România, aveam zece ani. Mergeam pe stradă și am pronunțat numele lui Ceaușeșcu. Iar două doamne aproape că au sărit asupra mea și m-au atenționat să nu zic ceva despre el. Nu-mi dădeam seama ce fac, spuneam un banc sau ceva. Mi-au recomandat să-i spun „Domnul C“. Era încă pe timpul comuniștilor. M-am întors, acum doi ani, și am regăsit o țară grozavă. Am fost în București, mi-a plăcut foarte mult, e foarte diferit de ce-am găsit aici când aveam zece ani.

Ai vizitat doar București?

Nu, în tinerețe am fost peste tot. În Brașov, în multe localități din Transilvania. Am fost cu mama mea și ea m-a dus peste tot. Am fost și la mare.

Alături de Fatima de Melo, jucătoare profesionistă de poker

Care este prima ta amintire despre poker? La ce vârstă, cât ai câștigat sau ai pierdut?

A fost undeva în jurul vârstei de 17 ani. Îmi plăcea să joc biliard pe atunci, iar prin intermediul acestui joc am ajuns la poker. Mi-am luat șase beri și m-am înscris în joc cu zece dolari. Mi-am pierdut banii imediat, dar am rămas să mă uit. Mi s-a părut interesant, nu știam nimic despre joc până atunci și am început să joc mai frecvent.

Și-ai ajuns acum cel mai bun. De ce nu te bate nimeni sau, fie, doar atât de puțini?

Pentru a fi bun la poker ai nevoie de câteva lucruri: să muncești mult și să studiezi jocul, să-i înțelegi pe oameni, să poți să-i citești, să fii un bun psiholog, să ai o minte analitică, să te pricepi la matematică. Dacă le ai pe toate astea împreună, poți fi un jucător de poker foarte bun.

Nu este doar o chestiune de noroc…

Nu, nu poți controla norocul. Singurul lucru pe care-l poți face este să răspunzi la noroc. Când ai parte mai degrabă de ghinion, trebuie să alegi cum să joci. Să faci pe victima sau să încerci, în ciuda sorții, să joci cel mai bun joc al tău. Asta face diferența între jucătorii foarte buni și cei care nu au succes atunci când lucrurile nu merg bine.

Care este cea mai mare sumă de bani pe care ai pierdut-o, în cariera ta?

Într-o singură zi?

Ok, într-o singură zi.

Cea mai mare sumă a fost de 1,3 milioane de dolari.

Și cea mai mare sumă de bani câștigată, până acum?

Acum doi ani, am câștigat într-un turneu 8,7 milioane de dolari. A fost premiul pentru locul doi, ocupat de mine.

Poți schimba vieților a 80 de oameni cu suma asta…

Poate și mai mulți. (râde)

Cum este viața ta în afara pokerului? Unde locuiești?

Trăiesc în Las Vegas de 20 de ani. Dar adevărul este că, atunci când sunt în Las Vegas, nu joc poker. Merg la sală, duc o viață relaxată , am doi cățeluși. Îmi place să joc golf, fotbal. Mă simt foarte relaxat acolo. Pentru a juca poker, prefer să călătoresc, cum se întâmplă acum, la Barcelona. Sau în Bahamas, în Monte Carlo.

Ești cunoscut în lumea pokerului ca un jucător vorbăreț și, de ce nu, bun la bluffing. Așa este?

Da, vorbesc mult, spre deosebire de mulți dintre jucători, care sunt foarte tăcuți. Le pun celorlalți jucători diferite întrebări, ca să-mi dau seama dacă sunt stresați, să le văd fețele și să-mi dau seama dacă au o mână foarte bună. Unora dintre cei cu care joc nu le place asta, dar, în cazul ăsta, o fac și mai abitir. (râde)

Cum arată viața personală a celui mai bogat jucător de poker? Ești căsătorit, ești într-o relație?

O să am doi copii, dar încă nu știu cu cine. (râde) Am luat această decizie recent, când eram într-o relație, dar s-a terminat. Acum sunt liber și deschis posibilităților, așa că sunt în căutarea unei femei inteligente. Nu a uneia proaste.

Desigur, o femeie proastă nu va ști să joace poker.

Nu-mi pasă dacă joacă poker sau nu. Apreciez dacă este inteligentă și de succes și ambițioasă.

Este ușor să ai o relație, atunci când faci parte din lumea pokerului?

Să fii jucător de poker îți oferă multă libertate. Cine n-ar vrea să meargă în vacanță la Barcelona sau Monte Carlo? Este o viață frumoasă. Iar când nu joci, ai libertatea de a face tot ce vrei. Nu cred că viața asta ar afecta negativ o relație. Doar dacă nu pierzi toți banii. (râde)

Ție îți vine ușor să spui asta, pentru că ai câștigat foarte mult. Alții pot risca totul, își pot pierde casele etc.

Sigur, dar este ca orice altă afacere din viață. Unii pot deschide restaurante. Iar când fac asta, e ca un joc de noroc. Speră ca investiția pe care o fac să aibă rezultate, iar oamenii să vină la restaurantul lor. Dar dacă nu le va place mâncarea, dacă nu merge treaba? Vor pierde totul. Tot ce faci, în viață, este supus riscului. Fie că te căsătorești, fie că vrei să cumperi acțiuni la bursă, orice. Pokerul nu este diferit de asta. Pentru unii, poate devenit o dependență, dar la fel e și cu zahărul, cu dulciurile, cu fumatul sau altceva. Dacă nu ești bun la poker și continui să pierzi bani, n-ar trebui să joci.

Că a venit vorba despre zahăr și dulciuri, tu ești vegan de ceva timp. De ce ai luat această decizie?

Sunt vegan de 16 ani. Prima dată, am început din motive care aveau legătură cu sănătatea. Nu mă simțeam bine, mâncam carne, iar a doua zi mă simțeam greu și inconfortabil. Prima dată, am început cu meniul vegetarian, apoi am trecut la cel vegan. Mi-a plăcut, m-am simțit bine. Și-n al doilea rând, iubesc animalele, nu pot să le mănânc. Acum, când mă gândesc, mi se pare inacceptabil. E ca și cum ai mânca un câine, lucru care ți se pare scârbos. Dar de ce nu este scârbos să mănânci vacă sau porc? Și ele sunt animale drăgălașe. De când nu mai mănânc lucruri nocive, analizele mele sunt perfecte. Am o dietă bună, care mă ajută să fiu sănătos și puternic.

Cum ar arăta un prânz vegan al tău?

O salată mare, cu multe legume, cu avocado, fasole, năut sau ceva de genul. Să fie totul proaspăt. Desigur, azi găsești numeroase restaurante vegane, poți mânca chiar și pizza sau burgeri vegani.

Ce opțiuni culinare românești ai pentru dieta ta?

Aș putea mânca salată de vinete, sarmale fără carne, mămăligă fără unt. Mama mea făcea cea mai bună mămăligă, cu consistența perfectă, nu moale.

Cine din familia ta mai locuiește în Canada?

Fratele meu locuiește acolo, este căsătorit, și mă duc în fiecare an să-l vizitez, timp de o săptămână. Din păcate, ambii mei părinți au murit. Încă-mi place Canada, dar prefer să locuiesc în Las Vegas.

Ai un mesaj pentru admiratorii tăi din România?

Da, vreau să le spun să gătească mai multă mămăligă fără unt și mai multe sarmale fără carne. (râde)

Foto: Neil Stoddart, FacebookINAPOI LA PRIMA PAGINA