Fetele rele din Vechiul Hollywood: Veronica Lake

Citeste tot despre:

Iubiri cu bărbaţi faimoşi, mariaje eşuate şi un destin uimitor, care a ridicat-o pe culmile faimei, aruncând-o apoi mai jos decât şi-ar fi imaginat vreodată. Cum a ajuns diva Veronica Lake, una dintre iubitele lui Howard Hughes, să se angajeze ca barmaniţă pentru a supravieţui?

Veronica Lake

Veronica Lake, aşa cum a rămas în istoria Hollywoodului.
Veronica Lake, aşa cum a rămas în istoria Hollywoodului.

Rolurile de femme fatale din filmele cu Alan Ladd au consacrat-o la Hollywood – împreună cu coafura ei, care a devenit un trend, stilul „peek-a-boo”, o poreclă de la bucla blondă ce-i acoperea ochiul drept… În fapt, un accident stilistic la filmările “I Wanted Wings”.

Senzuala blondă din comedia de succes a anului 1942, “I married A witch” este actriţa pe care personajul lui Kim Bassinger din “L.A. Confidential” încerca să-l imite… Dincolo de această senzualitate, irezistibila blondă, care a rămas una dintre divele vechilui Hollywood, a ascuns şi ea secrete murdare…  Iar steaua ei a strălucit puternic doar câţiva ani, fiindcă după ce s-a lansat în forţă cu pelicula “I Wanted Wings” din 1941, spre sfârşitul anilor ’40, cariera ei deja intrase în declin.

Cum de a ars atât de repede steaua ei? Pe cât de frumoasă era, Veronica cea de 1,51 metri a suferit de alcoolism şi schizofrenie. Propria ei mamă a povestit că încă din adolescenţă frumoasa Veronica dădea semne ale bolii: gândire mai înceată, halucinaţii, tendinţe paranoice… Poate tocmai de-asta Hollywoodul a văzut în ea o blondă irezistibilă dar mai ales vulnerabilă şi manipulabilă, pe care a ridicat-o pe culmile faimei.

Veronica şi coafura "peek-a-boo" pe care toate tinerele ajunseseră s-o copieze.
Veronica şi coafura „peek-a-boo” pe care toate tinerele ajunseseră s-o copieze.

Căsătorită deja cu art directorul John S. Detlie la vremea când devenise celebră, Veronica i-a dăruit acestuia doi copii, unul dintre ei murind într-un accident la doar o săptămână după ce l-a adus pe lume. Pierderea i-a zguduit puternic psihicul şi aşa fragil. La fel şi divorţul de John în 1943, după doar trei ani de mariaj. Nu la multă vreme după lansare, Veronicăi i s-a dus vestea că este îngrozitor de dificilă… Actorii şi regizorii începuseră s-o ocolească şi pradă disperării, Veronica s-a aruncat în băutură. Cel de-al doilea mariaj, cu regizorul Andre DeToth, cunoscut ca un bărbat violent, n-a făcut decât să pună paie pe foc. Rămasă fără oferte de lucru, în 1951 Veronica şi-a declarat falimentul, încercând să revină pe linia de plutire graţie televiziunii şi show-urilor de pe Broadway… Tentativa a eşuat, însă, iar de aici, destinul a dus-o mai jos decât ar fi visat în cele mai negre coşmaruri. Dezamăgită de eticheta de sex simbol cu care Hollywoodul o obligase la roluri care nu-i mai conveniseră, Lake a părăsit în acel an Cetatea Filmului, luându-i cu ea pe cei trei copii: fiica Elaine, născută în 1941, din prima căsnicie, şi fiul Andre Anthony Michael III şi fiica Diana, din căsnicia cu DeToth.

Departe de Hollywood, tentativele ei de a-şi găsi fericirea într-un mariaj nu au fost mai reuşite: în 1955 s-a căsătorit cu compozitorul Joseph Allan McCarthy, dar mariajul a durat doar 4 ani, iar cea de-a patra căsnicie, cu căpitanul de marină Robert Carleton-Munro, n-a rezistat mai mult de un an, în condiţiile în care starea ei psihică se agrava pe zi ce trecea. Şi, cel mai grav, nu primea ajutor de specialitate…

În autobiografia sa, Veronica a dezvăluit o viaţă şi mai zbuciumată decât se ştia că avusese..
În autobiografia sa, Veronica a dezvăluit o viaţă şi mai zbuciumată decât se ştia că avusese.

Adâncită tot mai mult în alcoolism, a fost arestată de mai multe ori pentru tulburarea liniştii publice. Iar ironia cumplită a faimei hollywoodiene s-a chemat dizgraţia, căreia ea i-a căzut victimă, ajungând să recurgă la orice job pentru a avea bani de mâncare. În 1960 a fost descoperită de un reporter pe când locuia într-un hotel ruină şi lucra ca barmaniţă în Manhattan pentru a supravieţui…  Unii dintre fanii ei, şocaţi şi îndureraţi, i-au trimis bani, dar din orgoliu, Veronica i-a returnat. “Lumea a comentat atunci ca şi când aş fi fost la pământ. Dar nu era aşa: plăteam chirie de 190 de dolari pe lună, iar asta e departe de a fi la pământ”, a comentat Veronica, disperată ca asupra imaginii de divă cu care rămăsese când părăsiese Hollywoodul să nu se abată mila mulţimii. Câţiva ani mai târziu, ajunsese să nu mai iasă din casă, de teama închipuită a unor agenţi FBI care i-ar fi urmărit fiecare mişcare şi i-ar fi ascultat fiecare convorbire telefonică. Şi totuşi, în 1969 a reuşit să-şi publice autobiografia Veronica: The Autobiography of Veronica Lake în Marea Britanie, iar anul următor în America, dezvăluindu-şi agitata viaţă amoroasă, în care, pe lângă cele patru mariaje eşuate, se iubise cu unii dintre celebrii cuceritori ai epocii, precum “aviatorul” Howard Hughes, dar şi  Aristotel Onassis, despre care a pretins că ar fi cerut-o în căsătorie.

Excentricul mogul Howard Hughes s-a numărat şi printre iubiţii ei.
Excentricul mogul Howard Hughes s-a numărat şi printre iubiţii ei.

La trei ani de la aceste revelaţii, în 1973, doctorii au descoperit-o cu ciroză din cauza alcoolismului, foarte curând hepatita şi insuficienţa renală provocându-i decesul la doar 50 de ani. Cel mai trist este că cei care au văzut-o în ultima perioadă a vieţii au povestit că nu mai avea nicio legătură cu splendida femeie care cucerise Hollywoodul: avea dinţii stricaţi, umbla cu părul nespălat şi arăta buhăită. Iar legenda spune că cenuşa ei a fost răspândită pe o plajă din Virgin Islands, potrivit dorinţei ei. Dar pentru ca misterul unei vieţi de poveste să fie sporit, presa a scris în 2004 că o urnă cu o parte din cenuşa ei ar fi fost descoperită… într-un magazin de antichităţi din New York! Pentru că spiritul unei fete rele nu se odihneşte niciodată…



INAPOI LA PRIMA PAGINA