George Clooney, spion în viața reală?

Citeste tot despre:

, ,

Starului hollywoodian i s-a oferit șansa unică de-a salva omenirea de la fărădelegile comise de dictatorul Gaddafi, atunci când i s-a propus să ajute la capturarea acestuia. Și nu, nu e niciun scenariu de film!

George Clooney

Actorul – care a interpretat, în filmul Syriana (2005), rolul unui agent CIA detașat de Serviciile Secrete americane în Orientul Mijlociu – a primit propunerea de a deveni un spion ade­vărat! Probabil curajul său nezdruncinat, etalat atât de convingător pe marele ecran, l-a reco­mandat pentru rolul vieții lui – acela de patriot gata să-și servească oricând țara și să o apere de pericolele sale iminente. Sau poate că ave­rea și conexiunile superstarului ar putea fi de folos în aceste circumstanțe absolut surprin­zătoare. Indiferent de motiv, se pare că vedeta hollywoodiană a fost contactată, în 2011, de un procuror în carne și oase, pe numele lui Luis Moreno Ocampo, care i-a cerut să se implice într-o acțiune strict secretă, care avea ca scop spionarea colonelului Muammar Gaddafi în timpul războiului civil din Libia. Tot ce trebuia George (56) să facă era să adune dovezi împo­triva dictatorului pentru a ajuta la prinderea acestuia. Dar cum de a ajuns o celebritate im­plicată într-un complot politic internațional? Ei bine, realitatea bate zdravăn filmul!

Presa americană, via The Sunday Times, vuia zilele trecute despre propunerea incre­dibilă pe care a primit-o Clooney cu câțiva ani în urmă. Pe 8 octombrie, au fost scoase de la naftalină niște documente care atestă cererea procurorului-șef Luis Moreno Ocam­po – care activează în International Criminal Court – pentru implicarea lui George Clooney în planul său top secret. Ocampo a apelat la actor din simplul motiv că acesta este co-fon­datorul unui proiect care deține câțiva sateliți comerciali care zboară deasupra Sudanului de Sud și, drept urmare, i-ar fi la îndemână vede­tei să-i spioneze pe cei mai importanți mem­bri ai regimului totalitar libanez. Mai mult, procurorul l-a îndemnat chiar pe Clooney să pună puțină presiune pe generalii lui Gaddafi, doar-doar ar ceda și s-ar preda. Bineînțeles că lucrurile n-aveau cum să fie atât de simple pe o scenă politică zdruncinată din temelii de războiul civil în plină desfășurare în Libia, iar actorul s-a gândit de două ori înainte de-a da un răspuns la cererea inedită de-a participa la o captură criminală de asemenea amploare.

Dictatorul libanez și-a pierdut viața în octombrie 2011, dar Clooney n-a avut nimic de-a face cu acest lucru. NATO și miliția re­belă din Misrata au pornit independent unii de alții un atac la adresa dictatorului și a antura­jului său, Gaddafi pierzându-și, într-un final, viața. Dispariția fostului conducător libanez este încă împrejmuită de mister, însă actorul hollywoodian a refuzat categoric să ajute la prinderea chiar și a unui criminal de război, susținând că sateliții săi nu sunt nici pe depar­te atât de sofisticați încât să ofere informațiile de preț dorite. Reprezentantul actorului păs­trează tăcerea cu privire la acest subiect deli­cat, iar, în ceea ce-l privește pe Clooney, nici el nu va „ciripi“ nimic despre desfășurarea de forțe în care era cât pe ce să fie implicat.

foto: Getty ImagesINAPOI LA PRIMA PAGINA