Clint Eastwood sprijină căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Actorul şi regizorul american s-a alăturat membrilor Partidului Republican care au expediat Curţii Supreme din Statele Unite un document oficial în care se solicită legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.

Clint Eastwood, al cărui discurs susţinut în faţa unui scaun gol care îl simboliza pe preşedintele Barack Obama, în timpul convenţiei republicane din vara anului 2012, a făcut să curgă multă cerneală în presa americană, figurează pe lista persoanelor care au semnat acel document de sprijinire a căsătoriilor gay.

Printre semnatarii documentului figurează foşti guvernatori, parlamentari, colaboratori ai lui Mitt Romney în campania prezidenţială a acestuia, dar şi mulţi membri din administraţia fostului preşedinte american George W. Bush, precum Secretarul de Stat pentru Comerţ Carlos Gutierrez şi Secretarul de Stat adjunct pentru Apărare Paul Wolfowitz.

Curtea Supremă din Statele Unite va analiza pe 26 martie recursul intentat împotriva unei legi care interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în statul California. În ziua următoare, Curtea se va pronunţa în legătură cu constituţionalitatea legii federale americane potrivit căreia căsătoria este un drept rezervat cuplurilor heterosexuale.

Căsătoria oficială între doi bărbaţi sau între două femei nu este recunoscută la nivel federal, dar este recunoscută în nouă dintre cele 50 de state americane – Connecticut, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont şi Washington -, precum şi în districtul Columbia şi în două teritorii amerindiene. În plus, statul Rhode Island recunoaşte căsătoriile gay oficializate în alte jurisdicţii, iar California, care a legalizat pentru o scurtă perioadă căsătoriile gay în 2008, le recunoaşte, în prezent, în anumite condiţii.

Foto: WENNINAPOI LA PRIMA PAGINA