Imigranții din familia Trump

Noul lider de la Casa Albă s-a ţinut de cuvânt şi a trecut la blocadă. Tocmai el, care are în arborele genealogic mai mulţi imigranţi.

NEW YORK CITY - FEBRUARY 12: (L-R) Donald Trump, Ivana Trump, Mary Anne Trump and Fred Trump attend 17th Annual Police Athletic League Dinner Gala on February 12, 1989 at the Plaza Hotel in New York City. (Photo by Ron Galella/WireImage)
Donald Trump, Ivana Trump, Mary Anne Trump și Fred Trump

America este în fierbere, de când Donald Trump a suspendat programele de primire a refugiaţilor şi a interzis intrarea în ţară a cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane. O decizie care a făcut ca mii de persoane să blocheze activitatea din principalele aeroporturi americane, unde şi aşa flu­xul este îngreunat de controalele seve­re de la vamă. „Vom avea o interdicţie foarte strictă şi vom avea o verificare extremă, aşa cum ar fi trebuit să avem în această ţară de mulţi ani“, a asigurat Trump chiar din Biroul Oval.

Dar cel care se opune atât de ve­hement imigraţiei străine şi vrea chiar să insularizeze teritoriul ţării prin construirea unui zid la graniţa cu Mexicul (şi încă unul, probabil, la graniţa cu Canada), este el însuşi fiul unei imigrante – lucru despre care a evitat să vorbească în timpul campa­niei prezidenţiale. În noiembrie 1929, o tânără scoţiană de 17 ani, Mary Anne MacLeod, se urca la bordul S.S. Tran­sylvania din Glasgow cu destinaţia New York. Gonită de sărăcia din satul pescăresc Stornoway, din insulele He­bride, s-a integrat în comunitatea de imigranţi scoţieni, lucrând ca menaje­ră. În 1936 s-a căsătorit cu Frederick Christ Trump, fiul unui imigrant ger­man, care avea o firmă de construcţii, şi au avut cinci copii. Interesantă este, însă, ascensiunea acestei femei care, dintr-o imigrantă „atât de săracă, încât nu avea nici măcar pantofi“, a ajuns o „doamnă de societate“, cu perle şi blă­nuri şi cu femeie în casă (culmea, tot o imigrantă scoţiană!), o cucoană plim­bată cu vasele de croazieră în Baha­mas, Puerto Rico şi Cuba şi care făcea acte de caritate, graţie boom-ului imo­biliar care a propulsat peste noapte fa­milia Trump. Iar fiul ei, Donald, învăţat să respecte doar bogăţia şi succesul în afaceri, a idolatrizat-o o viaţă întrea­gă, afirmând adesea că era „extrem de inteligentă“ şi cu „spirit de luptătoare, precum William Wallace“.

O femeie pe care avea s-o pună me­reu mai presus de soţiile sale, imi­grante şi ele. Prima, Ivana Zelníčková, provenea din Cehoslovacia și, după un mariaj eșuat cu agentul imobiliar Alfred Winklemeier, a ajuns la Montréal, unde a lucrat ca model pentru câteva firme canadiene de blănuri, și mai apoi la New York, unde promova Jocurile Olimpice de la Montréal. Așa l-a întâlnit pe ambițiosul Donald Trump, care a luat-o de soție pe 7 aprilie 1977. Împreună au fost power couple-ul lumii imobiliare din New York, ridicând Grand Hyatt Hotel, Trump Taj Mahal Casino Resort din Atlantic City și Trump Tower de pe Fifth Avenue din Manhattan. După 15 ani de mariaj și trei copii, Donald a înșelat-o cu americanca Marla Maples (cea care avea să devină următoarea doamnă Trump), iscând un scandal de proporții și un divorț îndelung disputat prin tribunale, la finalul căruia Ivana a primit 20 de milioane de dolari, domeniul de 14 milioane de dolari al familiei din Connecticut, o alocaţie de 5 milioane de dolari pentru locuinţă, o pensie alimentară anuală de 350.000 de dolari, toate bijuteriile ei şi 49% din domeniul Mar-a-Lago, casa familiei din Palm Beach, Florida, care serveşte pe post de club privat pentru elita din Palm Beach.

Marla a avut parte de aceeași soartă ca Ivana, fiind nevoită să-i facă loc următoarei cuceriri a lui Donald, Melania Knavs. Un manechin provenit din Slovenia, cu ceva studii de design și fotografie, care aspira să devină soție de milionar. Ceea ce a și făcut, iar istoria ei e deja știută – a ajuns Prima Doamnă a Americii!

Păi, bine, domnule Trump, ați reinstaurat vânătoarea de vrăjitoare în SUA, uitând că aveți în ogradă proprii foști imigranți? Sau femeile nu sunt oameni, așa cum tindeți să ne demonstrați constant?

NEW YORK, NY - APRIL 26: Melania Trump attends 2016 Time 100 Gala, Time's Most Influential People In The World red carpet at Jazz At Lincoln Center at the Times Warner Center on April 26, 2016 in New York City. (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for Time)
Imigranta în funcţie. Melania i-a dăruit un singur fiu lui Trump, pe Barron (10), chiar în anul în care a primit cetăţenia americană.

Păi, bine, domnule Trump, aţi rein­staurat „vânătoarea de vrăjitoare“ în SUA, uitând că aveţi în ogradă propriii foşti imigranţi? Sau femeile nu sunt oameni, aşa cum tindeţi să ne demon­straţi constant?

foto: gettyINAPOI LA PRIMA PAGINA