Interviu. Caitlyn Jenner a renunțat la ”Bruce”

Odată cu lansarea celui de-al doilea sezon al reality show-ului său, Cait a acceptat să ne acorde un interviu despre noua viaţă şi despre ce a însemnat pentru ea trecutul, fiind captiv(ă) în propriul trup.

1_cj_02-plant_0327_wk3
Sezonul 2 din I Am Cait se difuzează în premieră la postul de televiziune E!, duminica, de la ora 21:00

La limita dintre controversă şi toleranţă, dintre acceptare şi polemică, noua via­ţă a fostului soţ al lui Kris Jenner, şefa clanului Kardashian, a uimit pe toată lu­mea. Acum mai bine de un an devenea transgender şi primea imediat oferta postului E! de a avea propriul show TV, I Am Cait. Iată cum a trecut peste mo­mentele dificile şi ce a învăţat în ultimul an de la această nouă experienţă.

A trecut aproape un an de la transformarea ta. Privind înapoi, ce a fost cel mai greu?

Caitlyn Cred că să învăţ să descopăr această comunitate. Pentru mine, meta­morfoza nu a fost atât de grea, pentru că eu sunt împăcată cu mine şi cu ceea ce sunt. Pentru prima dată în viaţa mea nu trebuia să mă mai trezesc dimineaţa şi să mint. Îmi amintesc că, a doua zi după asumarea publică, m-am trezit şi mă pregăteam să plec în oraş şi mă gândeam: „Dumnezeule, e dimineaţă, mă pregătesc să ies din casă şi sunt chiar fericită!“. Deci cred că cel mai greu a fost să mă integrez şi să aflu lucruri despre această comunitate. Cu nouă luni în urmă nu cunoşteam niciun trans, dar fetele din show au venit la cină, ne-am aşezat şi am început să vorbim despre problemele sociale şi politice ale acestei comuni­tăţi şi am început să ne gândim cum vom schimba con­cepţiile şi cum mă voi implica pentru a fi înţeleşi. Asta a fost, de fapt, provocarea.

Ai fost foarte bine primită de comunitate şi de public, dar mulţi încă se mai luptă cu preconcepţiile, cu acceptarea.

Eu am fost foarte bine primită, dar, probabil, pe inter­net, lucrururile stau puţin altfel. Şi asta pentru că în fie­care comunitate sunt mari diferenţe de opinie. Mulţi nu mă cunosc, nu ştiu ce încercăm noi să facem şi, de cele mai multe ori, lumea dă dovadă de lipsă de înţelegere.

Când ţi-ai spus că e suficient, că nu trebuie să mai minţi? A fost un astfel de moment cheie?

A fost ceva progresiv, ce a durat 65 de ani. A existat un moment în care eu şi Kris ne-am despărţit. Şi nu din cauza sexualităţii mele. Au fost multe alte motive. Aşa că eu m-am mutat în Malibu şi ea a rămas în casă. Asta se întâmpla în anii ’80. Am stat izolat acolo şase ani, am făcut terapie, a trebuit să vorbesc cu toţi copiii mei, eram hăituit de paparazzi. A fost îngrozitor. M-am gândit apoi că dacă mă deschid în faţa copiilor, care sunt toţi nişte co­pii minunaţi, o să fiu mai OK cu mine. În timp, mi-am dat seama că doar dacă mă implic voi putea să ajut lumea să înţeleagă. M-am gândit că toţi copiii sunt mari, eu mi-am acceptat condiţia şi e momentul să mă eliberez public.

KEEPING UP WITH THE KARDASHIANS -- Season 8 -- PIctured: (l-r) Lamar Odom, Rob Kardashian, Khloe Kardashian Odom, Bruce Jenner, Kim Kardashian, Kris Jenner, Kylie Jenner, Kourtney Kardashian, Kendall Jenner, Scott Disick -- (Photo by: Brian Bowen Smith/E!)
Pe vremea când familia Kardashian era în formulă completă

Dacă ar fi să alegi o persoană care te-a suţinut cel mai mult, care ţi-a dat curaj, care ar fi aceea?

Primul cu care am vorbit a fost fiul meu, Brandon. El este gardianul familiei, este foarte înţelept. Cu el şi cu soţia lui, Leah, am discutat prima oară. Bine, toţi copiii cunoşteau situaţia, dar nimeni nu vorbea despre asta din cauza articolelor din tabloide. Iar Brandon mi-a spus că e foarte mândru că poartă ADN-ul meu în gene, că toată lumea îi spune că mă admiră, iar faptul că am recunoscut public l-a făcut şi mai mândru. M-a încurajat că totul va fi bine şi de atunci totul a fost mult mai OK.

A fost greu să îi spui lui Kris despre noul om care deveneai?

Eu şi Kris ne înţelegem foarte bine. Evident că fiecare dintre noi are păreri diferite despre acest subiect sau o interpretare diferită, dar eu mereu am considerat că am fost foarte sinceră cu ea încă de la început. Ne-am întâlnit în urmă cu 25 de ani. Dacă m-am minţit în legătură cu situaţia asta? Cu siguranţă! Dacă m-am gândit că mă voi elibera sau că voi ajunge unde sunt azi? Nu! Dar am avut parte de 23 de ani minu­naţi împreună, Kris este o persoană minunată. Cred că uneori e supusă prea multor încercări şi provocări şi încearcă să facă faţă şi o înţeleg. Dar suntem foarte OK unul cu celălalt. Am pe­trecut foarte mult timp împreună la filmările pentru acest nou sezon al emisiunii.

Ai devenit, într-un fel, un style icon de când te-ai transformat. Ai şi multe surse de inspiraţie în familie: Kanye, care e designer, fiica ta, Kendall, supermodel. Ţi-au dat sfaturi în acest sens?

Sincer, în cei 25 de ani de trăit printre femei, am învăţat multe, le-am urmărit evoluţia, deşi nimeni nu bănuia ce îmi trece prin cap. Am în­văţat că e foarte important „ambalajul“, chiar dacă am fost blamată de comunitate pentru asta: „Doamne, nu mai lua totul aşa în serios!“. Dar eu sunt fotografiată zi de zi, lumea îşi face selfie-uri cu mine, le postează pe reţelele de socializare şi trebuie să arăt bine. Deci aş putea spune că 90% din imagine mi se datorează mie, dar mă ajută foarte mult şi stilista mea, Rhonda.

Spuneai despre cât de apreciat a fost Bruce. Putem vorbi despre anul trecut ca fiind „priveghiul“ lui Bruce?

Dacă urmăriţi episioadele din noul sezon, veţi vedea că ne confruntăm cu acest aspect. Bruce a fost o persoană bună, apreciată, care a făcut multe şi care a avut o viaţă minunată şi care are copii minunaţi. Dar când îţi schimbi numele, devii transgender şi crezi cu tărie că asta trebuie să faci, e ca şi cum l-ai izgoni. Şi chiar aşa a fost, veţi ve­dea în show cum am făcut faţă situaţiei.

Traducere şi adaptare: Elena Stoichiţă

Interviu şi foto: Televiziunea E!INAPOI LA PRIMA PAGINA