INTERVIU Raluca Zenga – „Dragostea este și ea 3D“

Este ceea ce ne asigură soţia lui Walter Zenga, care a şi pus în versuri acest crez, după ce a testat iubirea şi anduranţa ei în cei 12 ani de mariaj.

Raluca Zenga pare că trăieşte o vară eternă. Dacă în lunile estivale o găsim în vacanţă în România, în restul anului trăieşte la Dubai, alături de soţul ei, Walter, şi de cei doi copii ai lor, Samira şi Walter Jr. Şi nu doar că stă departe de iarnă! Pe cerul ei e mai mult senin, o întreagă poveste între răsărituri sublime şi apusuri romantice, în care, e-adevărat, mai intervin şi nuanţe dramatice. Nuanţe pe care le regăsim din plin şi în „Dragostea 3D“, o colecție de poeme moderne cu tentă erotică, cu care Raluca ne-a surprins şi ne-a făcut vara şi mai toridă.

OK!: Ești deja la al doilea volum publicat. Care e sentimentul pe care îl încerci când dai autografe pe cărțile tale?
Raluca Zenga: Un sentiment de pură recunoștință și bucurie, cu împlinirea ambiției de a mă demonstra un autor care merită citit și care crede cu tărie în mesajul transmis. Am o satisfacție imensă când citesc mesajele de la cititori sau când vin să mă salute pe stradă, în parc, și să-mi spună că mi-au apreciat scrierile în care investesc atât de mult timp și suflet!

Când te-ai apucat de scris? Şi ce te face să scrii?
Am început să scriu de timpuriu aș spune, din adolescență, inspirată de operele gotic-romantice ale scriitorilor preferați, Oscar Wilde, Edgar Allan Poe, surorile Bronte, sau de poezia lui Baudelaire („Les Fleurs du Mal“ rămâne una dintre cărțile mele de poezii de suflet). Pentru mine, scrisul este terapie pentru suflet, iar inspirația o muză care te vizitează după propriile capricii, te face să te simți special, să respiri creativitate, parte esențială a existenței noastre.

Poezii ai scris și înainte de „Manualul mămicii Zen” sau pofta de versuri ţi-a venit după?
Am fost dintotdeauna „devoratoare“ de poezie și am apreciat puterea trasformativă, chiar cameleonică a unui poem în funcție de starea noastră de spirit. Totodată am simțit că imersiunea în versuri oferă profunzime propriilor noastre gânduri, de aceea am fost mereu tentată să îmi redau ideile în versuri, într-un concentrat de semnificații.

Unii ar putea considera că poeziile sunt desuete în era gadget-urilor…
În secolul al XIX-lea, înainte de televizor, Instagram sau Facebook, Stéphane Mallarmé spunea despre poezie că „misiunea sa este de a limpezi realitatea noastră încărcată, creând tăcere în jurul lucrurilor.“ Eu cred că „pastila zilnică cu poezie“, câteva versuri înainte de culcare sau într-un moment care să rupă monotonia zilei ne aduc confort și relaxare, echivalentul unei sesiuni de meditație și introspecție sufletească. Nu degeaba numeroase profile de succes de pe rețelele sociale postează citate inspiraționale poetice și se folosesc de versul alb drept un puternic instrument de influentă, un mesaj concentrat în câteva cuvinte perfect alese.INAPOI LA PRIMA PAGINA