Mihaela Cernea, Costin Craioveanu, Leon & Leia  Acasă la o familie de artişti

După vizita în casa cântăreţei Miha­ela Cernea şi a pictorului Costin Craioveanu, avem atâtea de spus, încât nu ştim cu ce să începem. Cu starea de zen spontan pe care o dobândeşti când intri pe strada lor, cu ex­travaganţa livingului în care am fost primiţi, cu admiraţia pentru tablourile lui Costin, cu amintirile depănate cu Mihaela… Sau cu dră­gălăşenia copiilor lor, Leon (9 ani), un rocker în devenire şi un toboşar talentat (băiatul ne-a făcut o demonstraţie live), şi Leia (5), o prin­ţesă adorabilă care seamănă izbitor cu Drew Barrymore în fimul „E.T.“.

Sunteţi nişte oameni norocoşi. În drum spre casa voastră am admirat încă o dată această oază de linişte într-un oraş ca Bucureştiul. Contează pentru voi să trăiţi aşa sau vi se mai face dor şi de agitaţie?

Mihaela Da, contează. De cum intri aici în cartier, deşi este în centrul oraşului, parcă se mai linişteşte treaba. Lumea este mai relaxată pe străzi, mai civi­lizată. Şi sunt şi mulţi bătrâni care nu vor să-şi pă­răsească casele, bătrâni din ăia care nu pleacă din casa lor. Când ieşi de aici, vâjâială, claxoane. La un moment dat, când eram puştoaică şi m-am certat cu maică-mea, am vrut să plec de acasă într-o pri­begie din asta, să-mi închiriez o garsonieră. M-am mutat chiar pe Calea Victoriei. Am vrut să văd cum e la bloc. După o lună şi ceva eram înapoi. Când mă sculam dimineaţă şi auzeam claxoane, tras de apă, zgomote, nu reuşeam să mă acomodez. Dacă te naşti la casă e foarte greu să trăieşti apoi la bloc.

Da, dar aici e ceva ieşit din comun. Aici trece o maşină la cinci minute.

Costin Nu ştiam eu de ce doarme Mihaela 18 ore pe zi!

Mihaela Datorită acestui lucru pot să-i las liniştită pe copiii mei afară, la joacă.

Până la ora 23, cum mi-ai spus…

Mihaela Da, în vacanţa de vară, stau chiar şi atât. Sunt foarte mulţi copii pe stradă, de aceeaşi vârstă, şi au descoperit jocurile copilăriei mele, pe care le jucam şi eu când eram mică, raţele şi vânătorii, şo­tron, frunza. Fix pe aceeaşi stradă, nu ştiu ce are strada asta. Se cam repetă istoria.

Nici Costin n-a trăit pe străzi mai zgomotoase?

Costin Eu m-am născut pe Armenească, mai în cen­tru decât ea.

Mihaela Noi tot timpul ne batem care a trăit în car­tierul mai mişto. El tot zice că el este băiat de cen­tru şi că aici, în Cotroceni, nu-i centru.

Costin Păi nu-i centru, centru e la Intercontinental.

Mihaela Şi el tot la casă stătea, dar acolo, la Arme­nească, nu poţi să laşi copiii pe străzi.

Cât de veche este casa în care locuiţi acum?

Mihaela A construit-o mama lui tata.

Costin Se numeşte bunică.

Mihaela Tata s-a născut tot aici în cartier, dar pe altă stradă, pe Lister, şi bunică-mea, mamaia Cer­nea, mare afaceristă, a cumpărat terenul ăsta şi a construit ea casa, cu muncitorii ei. În 1960. Şi apoi ne-a mai cumpărat casa de lângă noi. Acolo stă fratele meu şi mama mea şi aici noi. Având-o pe mama lângă mine, am cu cine să-i las pe ai mei.

Cum sunt părinţii artişti? Sunt mai relaxaţi, nu-s atât de panicaţi de siguranţa copiilor?

Mihaela Da, îi lăsăm în pace. Aşa am fost crescuţi şi noi. Ne-au lăsat să alegem noi ce-a fost bine, ce n-a fost. Adică dacă de la 14 ani pe mine m-au lăsat singură la mare cu prietenii şi-n discoteci… Am şti­ut eu să aleg. Pentru că în adolescenţă te loveşti de ispite, droguri, alcool, petreceri. Dacă nu ştii să le faci faţă singur, n-o să fie acolo părinţii să-ţi spună asta e bine, asta nu-i bine. Pentru mine ăsta a fost un model bun şi vreau să-l aplic şi eu.

Tu ai lăsa-o pe Leia în club la 14 ani?

Mihaela Pe mine mă lăsa, că mă duceam cu frate-miu, care este mai mare. Şi ea are un frate mai mare. Iar de la 17 ani, când am început cu concerte şi turnee peste tot, nu mai stăteam un weekend acasă.

Îl cunoşteai pe Costin atunci?

Mihaela Cu Costin m-am întâlnit la 25 de ani, când a fost perioada de vârf a trupei Class. În 2002-2003, trupa noastră a fost pe primele două locuri în topul celor mai ascultate piese.

Costin Eu habar n-aveam cine e, pe cuvânt.

Cum nu ştiai? Eu eram fan, voiam să mă îmbrac ca ea.

Costin Asta e culmea, să-mi pun şi fustă! Nu, am văzut-o într-o seară, într-un club, Planters cred, şi o prietenă de-a ei mi-a zis că e cântăreaţă. Ha­bar n-aveam. Întreab-o pe ea!

Chiar nu ştia cine eşti?

Mihaela El aşa zice, dar eu nu cred, căci după ce i-am pus piesa „Toată lumea“, o ştia. Şi, după ce ne-am întâlnit prima oară, nu ştiu cum se făcea că în toate cluburile în care mergeam mă întâlneam cu el. Cred că a fost o făcătură ceva, el zice că nu.

Ştim că tu eşti cea mai mare admiratoare a picturilor lui Costin. Tu, Costin, ce ai de zis despre piesele Class?

Costin Îmi plac foarte multe piese. „Toată lumea“ este melodia mea preferată, „Mama spunea“. ..

Mihaela „A dui doina“…

Costin Nu, pe aia o urăsc, nu-mi place. Sunt foarte multe care-mi plac, dar nu ţin minte nume.

Ne-am lămurit. Dar cei mici, Leon şi Leia, ştiu piesele voastre?

Mihaela Da, chiar aseară mă acompania Leon la pian, eu cântam cu vocea, pe melodia „Castel de nisip“. A învăţat armoniile, că face pian la şcoală. Are o ureche muzicală ieşită din comun. Lui Leia îi place şi baletul, am dat-o şi acolo, şi la street dance. Leon e la Dinu Lipatti, în clasa a doua, şi dacă tot e el acolo, o s-o dau şi pe Leia. Şi amân­doi merg şi la şcoala de muzică a Crinei Mardare, unde Leon studiază la tobe, iar Leia la pian. Leon deja are concerte, îşi face trupă acum.

Leia Cântă cu Alexandra.

Mihaela Ea e solista, o elevă de-a mea foarte bună. Are zece ani. Acum ne-am luat şi chitarist, tot aşa, un puşti mic şi drăguţ, o fată la clape, tot o elevă de-a mea, şi ne mai trebuie basist. Nu găsim nicăieri un copil să cânte la bas. Acum, ei repetă pe piesele „I love rock&roll“ şi „Unstoppable“, fiecare cu profesorul lui, iar sâmbăta se întâlnesc şi cântă împreună, la Arenele Romane.

Are şi-un nume trupa?

Mihaela Încă n-au găsit.

Leon Racheta umană!

Şi sunteţi pregătiţi pentru concert?

Leon Ceilalţi nu, dar eu da.

Mihaela De unde ştii tu asta, că şi ceilalţi studia­ză, fiecare cu profesorul lui?

Leia, tu ce vrei să fii până la urmă, balerină sau cântăreaţă?

Leia Balerină. Profesoară de balet.

Care a fost cel mai interesant compliment pe care l-ai primit de la copii legat de tablourile tale, Costin?

Costin De fiecare dată când termin un tablou, Leon îmi spune: „Mamă, pe ăsta o să iei bani mulţi şi o să-mi cumperi jocuri multe, o să-mi iei trotinete“. Astea-s complimentele lor.

Cam cât trebuie să am în buzunar ca să cumpăr un tablou semnat de tine?

Costin Dacă ai un milion în buzunar, n-am cum să ţi-l dau. Numai pânza e trei, patru milioane. Vând între 500 şi 3.000 de euro. Am nişte preţuri corecte. Muncesc de 30 de ani şi mi se pare că un preţ de 1.000, 2.000 de euro pe o lucrare este chiar unul mic. Şi-n artă e ca în muzică, depin­de ce faci. Dacă faci lucruri frumoase, poţi să le vinzi, dacă faci porcării, nu vinzi.

Apropo de muzică, tu ce asculţi în maşină?

Costin Radio Speranţa şi muzică country. Mă re­laxează muzica asta, îmi place foarte mult. Tata o asculta foarte mult. Eu am trăit într-un consulat, într-o casă unde era consulul Ambasadei Ameri­cii. Când a plecat, ne-a lăsat toată casa lui, cu mo­bilă, cu tot. Şi sute de CD-uri de muzică country. Benzi, de fapt, că alea erau în anii ’75-’76. Şi mi-a rămas în cap muzica asta. Cred că nu ştia nimeni pe vremea aia de muzica country.

Costin, cum te vezi ca tată când Leia va creşte şi vor veni băieţii la uşă?

Costin Toţi prietenii mei sunt bodyguarzi, au de la doi metri în sus, iar frate-miu e ginecolog, deci n-am probleme.

Ce mai face Class? Mai mergeţi în concerte?

Mihaela Am început să ne ocupăm şi de alte lu­cruri, eu cu studioul, fratele meu cu evenimente­le de la Arenele Romane, şi nu mai mergem chiar peste tot. În trecut, când ne invitau pe la festiva­lul opincilor din Bradul, mergeam. Acum, le mai selectăm. Unde ştim că sunt condiţii bune de live şi primim banii pe care-i cerem, mergem.

Bănuiesc că financiar nu mai este ca-n 2000.

Mihaela Nu, din contră, acum cerem mai mulţi bani decât atunci. Pentru că ieşim mai rar şi mer­gem către cine ne vrea cu adevărat. Şi, de obicei, ultimele cântări au fost pe bilete.

Mai intraţi pe radio, cu piesele vechi Class?

Mihaela Da. Adică ne vin tot timpul bani din drepturile de autor şi ăsta-i semnul că ne difu­zează. Vin bani buni. Dar trebuie să fi fost hituri piesele alea. Dacă ai în momentul ăsta o piesă care merge de rupe, iei foarte mulţi bani. Dacă noi, care nu mai suntem aşa difuzaţi, şi luăm bani buni din piesele vechi…

Foto: Sorin Stana; Make-up: Marina ChioreanINAPOI LA PRIMA PAGINA