Jane Fonda, adevărul despre mama mea

Dureroasele confesiuni făcute recent de actriţa de 78 de ani completează un tablou dramatic de familie, pe care cu greu a avut puterea să-l dezvăluie publicului.

CANNES, FRANCE - MAY 20: Jane Fonda attends the "Youth" photocall during the 68th annual Cannes Film Festival on May 20, 2015 in Cannes, France.  (Photo by Antonio de Moraes Barros Filho/FilmMagic,)
Urmărită de vină. Amintirile dureroase din copilărie i-au afectat lui Jane și mariajul cu Roger Vadim (foto sus).

D upă ce a recunoscut că a avut o re­laţie extrem de dificilă cu celebrul ei tată, actorul Henry Fonda, Jane şi-a găsit foarte târziu în viaţă resursele pentru cea mai grea confesiune publică: aceea că mama ei, Frances Ford Seymour, s-a sinucis într-un sana­toriu privat de psihiatrie. „Mama avea probleme mentale care azi ar fi catalogate drept tulburare bipolară“, explică actriţa. „Când un părinte nu e în preajmă, copilul înţelege că a făcut el ceva, că e vina lui. Asta am trăit şi eu, iar aceste sen­timente m-au măcinat multă vreme“, a măr­turisit Jane recent despre trauma prin care a trecut când avea 12 ani, marcând-o pentru tot restul vieţii. De altfel, întregul adevăr l-a spus abia acum doi ani, la un eveniment filantropic. Fonda a povestit atunci că, în timp ce îşi scria memoriile, a analizat fişele medicale ale mamei sale şi a descoperit că aceasta fusese abuzată se­xual în mod repetat de la vârsta de opt ani.

„Când am descoperit asta, am reuşit să-i înţe­leg comportamentul promiscuu şi autodistruc­tiv, nevoia de a apela constant la chirurgia plas­tică, am reuşit chiar să-i înţeleg gestul extrem, s-o iert şi să mă iert şi pe mine“, a mai spus Jane, care a descoperit tot atunci că mama ei suferise nouă avorturi înainte de a o naşte pe ea. Dincolo de abuzul sexual din copilărie, Frances s-a afun­dat în suferinţă şi din cauza căsniciei nefericite cu Henry Fonda, un superstar care în viaţa re­ală era un soţ care o înşela constant şi o neglija. Dispe­rată să-i recâştige atenţia, ajunsese să se târască goală în genunchi în faţa lui, implorându-l să-i vorbească…

LOS ANGELES,CA - CIRCA 1940: Actor Henry Fonda and his wife Frances Ford Seymour attend an event in Los Angeles, California.  (Photo by William Grimes/Michael Ochs Archives/Getty Images)
Tragic. Henry Fonda n-a avut puterea să înţeleagă trauma soţiei sale, Frances, neglijând-o.

Multă vreme, Jane a considerat că tatăl ei se îndepărtase de Frances din cauza problemelor ei psihice. Tot ta­bloul haotic al căminului în care a crescut şi-a pus amprenta asupra vieţii actriţei, mai ales asupra mariajului cu regizorul francez Roger Vadim – la fel de infidel ca Henry Fonda. Pentru a nu-l pier­de, însă, şi din dorinţa de a fi diferită de mama ei, Jane a povestit că s-a lăsat manipulată complet de Roger, acceptând un şir nesfârşit de partide de sex în trei, care pe ea n-o satisfăceau în niciun fel. A reuşit să se elibereze din acel mariaj în 1973. Iar ani mai târziu, când a aflat despre trauma suferi­tă de mama ei în copilărie, amintirile despre ma­riajul părinţilor săi au căpătat altă interpretare.

Frances a decis să-şi pună capăt zilelor în 1950, chiar când a împlinit 42 de ani, tăindu-şi gâtul cu o lamă. Se afla internată la Craig House, un sanatoriu din Beacon, New York. Cu câteva zile înainte de internare, Frances o chemase pe mi­cuţa Jane în camera sa. Jane a refuzat să stea de vorbă cu mama ei. Şi n-a mai apucat s-o vadă în viaţă, iar multă vreme, actriţa s-a învinuit fiind­că şi-a respins atunci mama. Când s-a vindecat de această vină, cu gândul la Frances, Jane s-a implicat în proiectele Rape Foundation, un cen­tru pentru tinerele victime ale violului, pe care vedeta le susţine şi azi. „Mi-am dat seama, la un moment dat, că aveam de ales: să merg prin via­ţă crezând că nu pot fi iubită, că nu merit să fiu iubită şi simţindu-mă vinovată pentru ceea ce se întâmplase – ori să încerc să înţeleg că părin­tele meu avea o problemă mentală şi n-a ştiut cum să se vindece. Dacă ai puterea să-ţi priveşti trecutul cu toleranţă şi înţelegere, cu inima des­chisă, atunci poţi ierta. Şi tocmai lucrurile care m-ar fi putut doborî m-au învăţat cele mai pro­funde lucruri în viaţă“, a spus Jane la un eveni­ment monden recent.

foto: guliver/getty imagesINAPOI LA PRIMA PAGINA