Keith Richards, secretele unui star rock

Citeste tot despre:

Nu degeaba se spune că sexul, drogurile și rock’n’roll-ul merg mână-n mână! Însă la chitaristul trupei Rolling Stones mai adăugăm și exilul, electrocutarea, otrăvirea, încarcerarea și prizarea oricărui praf existent pe lume, până și stricnină sau cenușa tatălui. Adrenalina e cea mai tare chestie din lume!“, spunea Keith Richards (73), un bad boy autentic, care le-a testat pe toate pe pielea lui. La propriu! De la toate drogurile la care ne putem gândi, la stricnină sau cenușa propriului tată pe care le-a tras pe nas într-un mix halucinant cu cocaină. Și, culmea, din toate aceste experiențe care frizează nebunia, a ieșit întotdeauna nevătămat!

Rockerul şi-a trăit viaţa la cote maxime, scăpând ca prin urechile acului de pericolele la care s-a expus constant.

Prima dată când era cât pe ce să-și piardă viața a fost în copilărie, în timpul bombardării Londrei în 1944. Noroc că a fost evacuat, împreună cu mama lui, deoarece casa le-a fost distrusă din temelii! „Hitler a aruncat o bombă fix în patul meu!“, s-a plâns faimosul rocker în autobiografia sa, Life. Și tot în memoriile lui găsim și restul experiențelor la limita absurdului. Păi, cum e posibil să te droghezi cu cenușa unui incinerat?! Ei bine, legendarul chitarist a bifat-o și pe-asta. „Lui tata nu i-ar fi păsat, vă spun sincer. Și-atunci n-am rezistat să nu-l amestec cu puțină cocaină…“, încearcă să găsească Keith o explicație. „Oricum tata a fost cel mai ciudat lucru pe care l-am tras pe nas“, promite el. Dar cum rămâne cu stricnina? „Am pățit-o în Elveția. Cineva mi-a pus pesticid de-ăsta în doză și am intrat în comă. Nu mă puteam mișca, dar îi auzeam pe toți cum spuneau că am murit“, povestește Richards despre cea mai terifiantă experiență din viața lui de dependent de droguri. Se întâmpla prin anii ’70, ca multe alte aventuri incredibile trăite la cote maxime.

Membrii trupei Rolling Stones l-au acompaniat – sau măcar sprijinit – pe Keith în nebuniile săvârşite.

În ’73, și-a făcut un transfer complet de sânge în încercarea de a-și curăța trupul de droguri, iar, prin ’78, a comis-o din nou – n-a dormit timp de nouă zile, înregistrând albumul Some Girls, după care a adormit în picioare și s-a trezit ulterior într-o baltă de sânge. Dar a supraviețuit. Și de data asta! La fel ca-n 1965, când a fost electrocutat pe scenă și a căzut lat în fața a 5.000 de fani. Chitara lui electrică a atins microfonul, iar scânteia declanșată l-a aruncat pe Richards prin aer și l-a izbit apoi de podea, lăsându-l inconștient. Efecte speciale? Nici vorbă! Concertul s-a încheiat brusc, iar chitaristul a fost dus pe sus, cu masca de oxigen, la spital. Și-a revenit cât să facă iar o nefăcută.

În ’89, era cât pe ce să-l înjunghie pe actualul președinte american. Enervat la culme că managerul de turneu nu găsise altă sală de concert decât pe cea a lui Donald Trump, Keith a pus mâna pe cuțit și s-a îndreptat, fumegând de nervi, spre acesta. A fost oprit de cei din jur înainte de-a deveni subiectul întregii prese internaționale. N-a reușit, totuși, să evite prima pagină a tabloidelor când a fost exilat din Anglia din cauza neplății impozitelor, atunci când a fost condamnat pentru posesie și trafic de droguri sau când a sărit pe fereastră aproape gol dintr-o clădire în flăcări. La fel de bine a făcut deliciul presei de scandal când a căzut din copac și și-a cauzat o sângerare intracraniană operată de urgență. Dacă vă întrebați cum de-a ajuns în asemenea situații, dați vina pe droguri şi faimă. Și gândiți-vă, totuși, care or fi întâmplările care n-au ajuns și nici nu vor ajunge vreodată la urechile noastre!

Foto: Guliver/Getty Images/ Rex FeaturesINAPOI LA PRIMA PAGINA