Leonardo DiCaprio, implicat într-un scandal de fraudă. Obligat să restituie statueta Oscar

Autoritățile americane au ridicat ieri câteva bunuri de valoare, printre care și două drepturi de autor ale unor filme și câteva piese de artă deținute de Leonardo DiCaprio. Așa că actorul a pierdut dreptul asupra unei picturi Picasso și i-a fost confiscat chiar și un Oscar, totul pentru a recupera o mică parte din prejudiciul de aproximativ 540 de milioane de dolari, bani despre care autoritățile spun că au fost furați de la Fondul Suveran al Malaysiei și Merhad.

DiCaprio a fost obligat să restituie cadourile primite.

Așa că Leo Dicaprio a căzut la mijloc într-un scandal care îl deposedează de câteva opere de artă în valoare de milioane de dolari. Această decizie a autorităților din Departamentul de Justiție al S.U.A vine ca o consecință la fapta de spălare de bani a prim-ministrului malaezian Najib Razak din 2009. Conform plângerilor, se pare că mai mult de 4,5 miliarde de dolari au fost preluate de la 1MDB de către oficialii de la nivel înalt ai fondului și de către asociații acestora. „Acești bani au finanțat stilul de viață somptuos al presupușilor conspiratori, în detrimentul poporului malaezian”, a declarat Kenneth Blanco, un avocat care lucrează la acest caz. Najib a negat că a obținut bani din partea 1MDB sau a oricărei alte entități pentru câștigul personal.

Filmul în care a jucat este acum sub investigația autorităților americane.

Autoritățile americane încearcă să recupereze inclusiv drepturile de autor ale filmului „Dumb and Dumber To”, o comedie în care Jim Carrey juca în 2014, susținând că, acest film, dar și  „Daddy’s Home”, au fost finanțate cu zeci de milioane de dolari furate de la 1MDB. Ba mai mult, anul trecut, autoritățile și-au îndreptat atenția către pelicula”The Wolf of Wall Street”, apărut în 2013 și în care DiCaprio a jucat în rol principal. Cele trei filme au fost produse de Red Granite, o companie fondată de către fiul lui Najib, Riza Aziz.

Jho Low i-a oferit cadouri scumpe lui DiCaprio.

Ce legătură are DiCaprio cu acest scandal? Practic, este prins la mijloc. În 2014, compania deținută de un finanțator malaezian, Jho Low, a folosit peste 3,2 milioane de dolari de la 1MDB pentru a cumpăra un tablou Picasso pentru Leonardo. „Dragă Leonardo DiCaprio, la mulți ani! Acest dar este pentru tine, „a scris un prieten de-al lui Low într-un bilet. De asemenea, Low a folosit încă 9,2 milioane de dolari, bani obținuți din vânzările unor acțiuni de la 1MDB, pentru a cumăra un tablou realizat de artistul  Jean-Michel Basquiat, pictură ce i-a revenit tot lui DiCaprio. Vestea bună este că actorul și Low au semnat un document în 2014 prin care se atestă că starul este absolvit de orice vină: ” absolvit de orice răspundere care rezultă direct sau indirect din aceste lucrări de artă.”, arată documentele oficiale.

I-a fost luată statuia Oscar câștigată de Marlon Brando.

Aflat în această situație, un purtător de cuvânt al lui DiCaprio a anunțat ieri că actorul a inițiat deja returnarea cadourilor pe care l-ea primit de la finanțator și se pare că a trebuit să înapoieze și o statuetă Oscar câștigată de Marlon Brando, trofeu pe care DiCaprio l-a primit de la producătorii Red Granite ” în semn de mulțumire pentru munca sa din filmul The Wolf of Wall Street”. Starul  a acceptat cadourile pentru a strânge fonduri într-o licitație pentru fundația sa care susține mediul.

Foto: Getty Images, Arhiva OKINAPOI LA PRIMA PAGINA