Maria Bata: ”Am fost colegă de platou cu Steven Seagal!”

Este frumoasă, tânără și cu aspirații! Însă, să nu vă închipuiți că așteaptă ca visele ei să se îndeplinească de la sine! Maria este, mai presus de orice, o tânără ambițioasă, care luptă pentru ceea ce-și dorește. Haideți s-o cunoaștem mai bine!

Bună! Spune-ne cine-i Măria Bată și cum a început pasiunea ta pentru actorie?

M-am născut la Târgu-Mureș, dar mi-am petrecut majoritatea copilăriei la bunici, la țară, sat ardelenesc idilic, liniștit și parcă prea liniștit pentru un copil plin de idei năzdrăvane. Cum majoritatea jucăriilor se aflau acasă, trebuia să inventez mereu jocuri că să nu mă plictisesc. Ba eram vecină din deal care mereu ne certă că îi furăm cireșele sau floarea soarelui din grădină, ba eram doamnă de la prăvălie care vindea pachete (goale) de țigări sau reprezentanta României, la gimnastică, care, plină cu făină pe palme își efectuă riguros exercițiul la paralele. Bineînțeles, cu toții am fost mici actori în jocurile copilăriei, însă posibil că toată experiență de pe meleagurile bunicilor a contribuit, poate în mod inconștient, la drumul pe care l-am ales mai târziu în carieră. Am practicat 5 ani atletism de performanță, activitate care mi-a dezvoltat ambiția, o anumită disciplină și o conștiință profesională. Liceul l-am terminat la secția Matematică-Informatică și chiar dacă în clasă a-11-a mi-am trecut pe lista de admitere la facultate și actoria, acest lucru s-a concretizat câțiva ani mai târziu, devenind mai întâi studentă la ASE, Facultatea De Management, pentru că era „mai de viitor”, vorba mamei. Cum în timpul liber am început să merg la castinguri și să filmez reclame, mi-am dat seamă că îmi place să „îmbrac” diverse roluri și că mă simț bine în față camerei. Primind și aprecierea celor din jur, am devenit în 2012, absolventă Facultăți de Teatru, Spiru Haret.

Ai făcut cursuri de actorie în București, Madrid, Mexico City și LA. Ce ai avut de învățat de la fiecare curs și cât de mult te-au ajutat în carieră?

Actorul, că și un sportiv de performanță, chiar dacă nu e implicat propriu-zis într-un proiect, trebuie să stea tot timpul antrenat, e într-un continuu studiu. După terminarea facultății și până în prezent am urmat mai multe cursuri de actorie atât în țara, cât și în străinătate. De la fiecare curs în parte, am ajuns să mă descopăr mai mult că actor, ce roluri mi se potrivesc și sunt în stare să le contruiesc în mometul de față, am învățat modalități noi de abordare a artei actorului, am întâlnit oameni minunați, care prin personalitatea și experiențele personale mi-au îmbogățit sufletul, unii dintre ei devenind-mi chiar foarte buni prieteni. Pentru cei interesați, aș putea să recomand, în București, Școală de Actorie a lui Florin Șerban și cursurile celor de la Mandragoră Movies organizate impreună cu studioul de actorie din Los Angeles, Ivana Chubbuck Studios, o metodă specială care a contribuit decisiv la carieră unor actori de prestigiu precum Halle Berry, Brad Pitt, Kate Hudson, James Franco sau Charlize Theron.

Cum se deosebește modelul românesc de studiu al actoriei de cel american? Cum pot fi ele îmbinate?

 Cred că ar fi extraordinar să se introducă în școala de actorie românească, și aici mă refer la formă de învățământ cu durată de 3 ani, ore de curs unde tânărul actor să aibă posibilitatea să învețe ce înseamnă să fii pe un platou de filmare și ce presupune actoria de film, jocul în față camerei. Și cum la facultate, se studiază artă actorului doar după metodă Stanislavski, consider că ar fi de folos să existe o diversitate de metode de lucru, astfel încât acestea să ajute studentul să creeze un personaj cât mai complex și chiar să-și descopere propria tehnică.

Cu ce actori/regizori americani ai colaborat și cum a fost interacțiunea cu ei?

Am colaborat pe film doar cu un regizor american, Keoni Waxman, pentru producția Mercenary: Absolution. Mi s-au părut relaxat, foarte receptiv la sugestiile actorului și atent la necesitățile actorului pe set. Ca actori, aș putea să-i menționez pe Steven Seagal, Byron Mann (Mr. Chau în The Big Short), Josh Barnett (fost campion mondial MMA și cunoscut pentru aparițiile lui în filme de acțiune), Howard Dell, David Lipper, toți cu mult bun simț, deschiși să-ți împărtășească din experiență lor și chiar dacă au un renume internațional, interacțiunea cu ei s-a desfășurat la un nivel ridicat de colegialitate.

Dar din România?

În România, am avut bucuria de a lucra cu Dragoș Buliga („Laș Fierbinți”), Iură Luncașu („Minte-mă frumos în Centru Vechi”), Bobby Păunescu („Palatul Pionierilor”), Florin Piersic Jr. („Nimic despre dragoste”), toți niște regizori foarte dedicați, plini de profesionalism, care știu ce să ceară actorului și să-l pună în valoare. Am „furat” meserie de la foarte talentații actori și oameni cu suflet frumos: Flroin Piersic Jr., Paul Ipate, Cătălina Gramă, Adina Stetcu, Catinca Nistor, George Remes, Ioachim Ciobanu.

Spune-mi câteva nume de personalităti din lumea filmului, de oriunde, alături de care ți-ar plăcea să lucrezi și de ce.

Martin Scorsese, Inarritu, Leonardo Dicaprio, Julianne Moore. De ce? Pentru că sunt unii dintre cei mai talentați oameni din industria filmului și e normal să vreau să învăț de la cei mai buni.:)

Care este cel mai drag proiect al tău, de pană acum? Ai putea spune că ai unul de suflet, care te-a trecut prin toate stările și ți-a testat limitele?

Toate colaborarile pe care le-am avut până acum îmi sunt dragi pentru că fiecare oră petrecută și fiecare persoană întâlnită pe platoul de filmare, m-au ajutat să devin mai bună, că actriță dar și că om. Și da, pot spune că am un proiect care m-a solicitat foarte mult; e vorba de rolul meu din viitorul lungmetraj „Nimic despre dragoste”, film scris și regizat de Florin Piersic Jr.

Ce faci când nu lucrezi? Te poți deconectă vreodată cu adevărat de la activitatea ta principală și când o faci, cu ce o înlocuiești, ce pasiuni mai ai?

Cred că e foarte important să reușești să te deconectezi de gândurile și activitatea ce țin de carieră și să te bucuri de prezent și de lucrurile simple ce ți le oferă viață. Îmi place mult să-mi petrec timpul în natură, să stau minute în șir la telefon (mai ales dacă sunt plecată din țara) cu familia și prietenii, să dansez,  încerc să meditez cât mai mult, de câteva luni am terminat un curs de inițiere în terapia alternativă reiki și aș vrea să continui că să devin practicant, și călătoresc cât de mult pot.

 Pe lângă actorie, cochetezi cu modelingul. Cum reușești să îmbini cele două meserii?

Actoria și modeling-ul chiar dacă aparțin unor industrii diferite, se completează foarte bine. Ambele presupun jocul în față camerei, nu contează atât de mult să ai un look perfect, cât să ai atitudine, să reușești să transmiți o emoție, un întreg concept într-o singură poză sau un clip de 1 minut. Brandurile caută naturalul și versatilitatea și cred că e esențial că actor, să știi să și pozezi iar că model să reușești să aduci adevăratul „eu” în obiectivul camerei de filmat.

 Povestește-mi despre proiectele în care ești implicată în prezent.

Momentan sunt în Mexico City, unde lucrez că model pentru diverse campanii publicitare și că actor în reclame tv. În august am să vin acasă, pentru o mică vacanță de două săptămâni. Iar ca proiecte viitoare de film aș vrea să dau câteva mici detalii. În câteva luni voi începe filmările pentru pilotul unui serial online despre organizațiile mafiote din Estul Europei, „No Truth”, în  regia lui Sebastian Tudores și pentru lungmetrajul “Connection”, o producție americană, scrisă și regizată de către Jacques Thelemaque, unde este vorba despre un cuplu Mellissa Hughes (Maria Bata) și Benjamin (Jason Patric) care, dorind să-și „revigoreze” relația de căsnicie, acceptă să ia  într-o seară, la o petrecere mai puțin obișnuită, eveniment în urma căruia viețile și  percepția asupra dragostei, mai ales a Mellissei, se vor schimba total. Sunt în  discuții și pentru o comedie romano-franceză, în regia lui Iulian Furtuna, turnajul fiind prevăzut   în vara anului 2018 și ar mai fi câteva proiecte de menționat, însă  din motive de confidențialitate, nu  pot să vă  spun despre ce este vorba.

 Un mesaj pentru cititorii Ok! Magazine!

 Urmați-vă visurile!

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA