Cum a cucerit-o Amza Pellea pe soția sa Domnica. Cea mai frumoasă poveste de dragoste, spusă chiar de fiica marelui actor

Ieri a fost o zi importantă, cu o însemătate aparte pentru Oana Pellea, fiica regretatului actor Amza Pellea. 13 septembrie a marcat nunta părinților ei, iar dacă ar fi fost încă printre noi, ar fi sărbătorit 59 de ani de iubire.

Actrița a spus cea mai frumoasă poveste de dragoste, cea dintre mama și tatăl său.

Așa că actrița, care administrează contul de Facebook al tatălui său, a împătășit cu prietenii virtuali o mică frântură din viața sa și a familiei sale, povestind unul dintre cele mai importante momente – nunta marelui actor cu Domnica Mihaela Policrat. Povestea este una emoționantă, demnă de scenariul unui film, care îți smulge chiar și câteva lacrimi.

Amza Pellea în ziua căsătoriei cu Domnica.

„13 septembrie 1958, ziua în care Amza Pellea și Domnica Policrat și-au unit destinele pentru totdeauna. Iată frumoasa poveste de dragoste!  Amza s-a dus cu trupa de actori la Craiova, cu Rautchi, cu Cozorici, la ștrand. Și a apărut Domnica, o superbitate de femeie, cu ochii verzi, foarte sportivă, fusese și campioană la gimnastică, la juniori. Făcea o gramadă de nebunii. Mergea în picioare pe motocicletă, dansa Rock’n Roll extraordinar!  Și Amza când a văzut-o a zis „Mamă, ce frumusețe!” Dar toată lumea i-a spus să stea liniștit, că nu era de nasul lui. Dar ce-a făcut la ștrand cu Domnica ? S-a aruncat după ea în bazin. Spre surprinderea colegilor săi, care știau că Amza nu învățase să înoate. Era când pe fundul bazinului, când la suprafață, dar tot încerca să-i vorbească Domnicai. Iar ea nu-l băga în seamă. Amza era doar unul din miliardele de băieți care-i făceau curte. După ce a scăpat cu viață din bazin, i-a dat întâlnire, în aceeași seară, în parcul mare din Craiova. Mama s-a dus acasă și nici nu-i trecea prin cap că o sa vină la întâlnire. Dar cum e destinul! Cu zece minute mai înainte de ora fixată de Amza, Domnica s-a îmbrăcat și a plecat în parc.  Și dusă a fost! Până-n zori. Ca sa ajungă în parc, trebuia sa treacă prin cimitir. A sosit la locul stabilit și a așteptat. Trece o jumătate de oră, mai trece o oră, și încă una, iar Amza tot nu apare…”, începe povestea celor doi spusă din gura fiicei, poveste care avea să se transforme într-o căsnicie fericită.

Familia Pellea


„Domnica era o puștoaică cuminte, nu întârziase niciodată acasă. Dar i-a fost frică să treacă din nou prin cimitir, să se întoarcă din nou la ai ei. Cum era genială și sportivă, a găsit soluția, s-a suit într-un copac, la ora 11:30, pe aleea parcului, foarte melancolic și singuratic, cine-mi venea cu mâinile în buzunar ? Amza! Care nu spera s-o mai găsească pe Domnica, așa ca trecea artistic pe acolo, fluierând. Domnica nici nu știa cum îl cheamă și, din copac, i-a făcut:” Pas-Pas!”. Lui i s-a părut ceva incredibil. Cred și eu! Să găsești o gagică în copac, la 11:30 ( noaptea). A ajutat-o să coboare și i-a recitat din Minulescu ” Și ai să mă uiți, căci și uitarea e scrisă-n legile omenești. Cu asta a cucerit-o.

A pupat-o și a dus-o acasă în zori. Doamna și domnul Policrat tremurau de groază că fata lor nu se întorsese până la unu noaptea. Iar Amza n-a fost erou că le-a adus fata? N-a fost deloc erou, pentru că în curte, i-a sărutat mâna, tot artistic, iar Domnica s-a emoționat îngrozitor, a uitat că are de trecut un prag și a căzut. S-a julit pe genunchi, și-a rupt rochia și a intrat în casa plina de sânge, toată ciufulita și disperată, plângând în hohote în fața familiei Policrat. Părinții au întrebat-o ce i s-a întâmplat. Iar ea, în hohote, atât a spus ” ha, ha, m-am în-dră-gos-tiiit”. Ce întâlnire! Dar așa a fost toată viața lor. Din tot ce știu eu, și din filme, ei au trăit una dintre cele mai frumoase povești de iubire. A fost mai mult decât o iubire: a fost și o prietenie extraordinară! S-au căsătorit la Craiova, pe 13 septembrie 1958″, a continuat Oana Pellea.

Oana și mama sa, Domnica.

 Foto: Arhiva personală Oana Pellea

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA