Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur şi-au retras fiica de la şcoală

Decizie curajoasă! Cei doi vor ca fata lor să fie educată în sistem home schooling.

Dana Nalbaru Dragos Bucur Sofia
O poză trăsnită, făcută înaintea venirii pe lume a lui Kadri.

Dana Nălbaru şi soțul ei, Dragoș Bucur, au o fiică în vârstă de 9 ani, Sofia, pe care vor s-o şcolarizeze singuri, de acasă. Evident, decizia lor a dus la reacţii şi controverse. „Ne-am lovit de prejudecăţi şi ştim că e abia începutul unui lung şir de provocări atât din partea societăţii, cât şi din partea necunoscutului care ne aşteaptă”, notează Dana Nălbaru pe propriul blog, unde explică şi motivele care i-a făcut să ajungă la această hotărâre.

„Am retras-o pe Sofia de la școală. De tot. Am ales că ea să învețe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac și fără constrângeri, fără competiții impuse, fără note sau calificative. Ne-am gândit bine înainte de a luă această decizie și ne-am “facut temele” înainte de a ne aruncă spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care își educa în mod similar copiii, citim mult despre asta și ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viață, conștienți fiind că noi vom fi cei care va trebui să o ajutăm și să o susținem în tot acest proces. Vom descoperi alături de ea o grămadă de lucruri, sunt sigură. ”

„Ce m-a determinat pe mine să iau această decizie? Ea. Potenţialul ei. Mi-am dat seama că sistemul de învăţământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţa altora că şi cât ştiu, că şi cât au învăţat, este depăşit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăţa e un lucru greşit, dimpotrivă, cred că este esenţialul pentru a avea o viaţă frumoasă. Consider, însă, că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară.”

 

Dragos Bucur Dana Nalbaru Sofia
S-au înhămat toţi trei la un nou drum în educaţie.

„Am vrut ca ea să nu piardă această frumuseţe, să o las să se dezvolte în ritmul ei, să capete încredere în ea însăşi, să înţeleagă că singur îţi poţi depăşi limitele, să înveţe să facă în viaţă ceea ce îi place cu adevărat, să nu-i fie teamă niciodată să o ia de la început, să fie independentă, să nu-i dicteze nimeni direcţia în viaţă… Aş vrea să nu îi fie frică să spună nu, să-i ajute pe ceilalţi şi să se bucure de viaţă cu adevărat. Încerc să nu proiectez (deşi mi-e greu să n-o fac) viitorul ei, ci să o ghidez atunci când are nevoie. O las pe ea să-mi spună sau să mă facă să-i înţeleg nevoile şi mă supun acestora. Pentru că ea e altă persoană, cu alte nevoi decât ale mele, cu propriile trăiri şi alegeri. Când scriu despre Sofia nu spun că ceilalţi copii sunt mai puţin buni, că e greşit a merge la şcoală, nu lovesc în profesori sau mai ştiu eu ce alte interpretări ar putea cei cu rele intenţii să dea. Spun că EA nu s-a adaptat sistemului clasic de învăţământ într-un mod armonios şi că alegerea noastră are de-a face cu felul în care sistemul a afectat în sens negativ copilul NOSTRU. Atât. Nu e mai mult. Nu e o luptă de convingere dusă cu nimeni, ci o dorinţă de a ne ajută fiica să aibă o viaţă frumoasă şi plină de lucruri bune.”

La rândul său, Dragoş Bucur a postat şi el un mesaj: „De ceva timp ne gândim la home schooling şi în vara asta am decis să facem pasul. Am înscris-o la o școală tip umbrelă şi ne-am aruncat în necunoscut. Ieri, în prima zi de ne-şcoală, Sofia a făcut primul curs de scenaristică, a stat 2 ore în fața calculatorului făcând MATEMATICĂ şi altă ora şi jumătate învățând programare pe calculator la cursurile online Khan Academy. Pentru că a vrut.”

Printre cursurile alese de Sofia se numără orele de karate, robotică, skateboard, dansuri, chineză, engleză, scenaristică şi pictură.

Sofia BucurINAPOI LA PRIMA PAGINA