FOTO Eroinele filmelor de legendă, exemple ale frumuseții

De un secol încoace, am avut norocul de-a admira femei puternice, frumoase și unice, în drumul lor spre celebritate. Rolurile lor în filme de referință le-au consacrat pe fiecare în parte, cu atuurile lor. Sunt exemple ale feminismului și mentori ai eleganței și-a seducției feminine. Să ne-amintim de aerul cool al lui Grace Kelly, de jovialitatea micii Audrey Hepburn, de senzualitatea lui Lauren Bacall sau de statura curajoasă a lui Joan Crawford. Câte dintre voi nu v-ați dorit sex-appealul lui Marilyn Monroe sau inocența de neclintit a lui Audrey?

Într-un fel, moștenirea pe care au lăsat-o în urmă e dedicată femeilor care luptă să ajungă în marile orașe ale lumii, care nu încetează să viseze și care au nevoie doar de puțină șlefuire pentru a se face remarcate.

Iată o parte dintre aceste eroine ale feminității și stilului, ale filmelor vechi și-ale femeilor puternice de astăzi!

Marlene Dietrich

Cântăreața de cabaret ce emana un farmec aparte chiar și-mbrăcată masculin, în smoching. O perpetuă ființă în schimbare, care s-a reinventat de-a lungul timpului, datorită lookului exotic, vocii sale pregnante și talentului actoricesc. Astfel, a devenit una dintre cel mai bine plătite actrițe ale tuturor timpurilor, consacrată pentru alura androgină, provocată de vestimentația masculină.

Marilyn Monroe

Nici nu are rost să povestim pentru ce e recunoscută diva. Pe scurt, este simbolul suprem al formelor voluptuoase ce întărâtă imaginația bărbaților de pretutindeni. Blonda care stârnește și acum scandaluri la Casa Albă, post-mortem, datorită istoricului său sexual cu bărbați importanți ai vremii trecute, este opusul altei eroine legendare, Audrey Hepbrun.

Audrey Hepburn

Visătoarea Audrey este marcă a feminității clasice. Cu imaginea sa de copilă, dar cu un talent ascuțit în actorie și dans (a luat lecții de balet), ea a fost apreciată și pentru inteligență, șarm și compasiune – a lăsat cariera, în final, de dragul familiei și-a acțiunilor umanitare. “Mă gândesc că, poate, cu timpul, în loc să existe o politizare a ajutoarelor umanitare, să existe o umanizare a politicilor”, spunea ea. Noi încă mai așteptăm…

Joan Crawford

Umerii actriței din “Our dancing daughters?” au fost tot timpul drepți, determinați și plini de forță. Pentru că și familia destrămată în care-a trăit a convins-o să lupte pentru succes în showbiz. A reușit, grație iscusinței în dans și ambiției, care a adus-o la Hollywood, de la roluri mici, la cele de star al filmelor MGM. Cu timpul, a ajuns la Warner Bros. Astfel, a primit rolul de aur: cel din „Mildred Pierce”, în 1945, care i-a adus singurul Oscar pentru cea mai bună actriță.

Lauren Bacall

A fost preaslăvită pentru privirea sa hipnotizantă, vocea seducătoare și imaginea incitantă. Actrița a preferat mai tot timpul filmele noir, în special cele ale lui Humphrey Bogart (“To Have and Have Not”), cel care îi devenise și soț. Succesul său a consacrat-o în starurile Epocii de Aur a filmului, câștigând un Glob de Aur, dar și premii Tony pentru prestația în musicaluri („Applause”). A avut o idilă și cu Frank Sinatra, a scris două autobiografii și a fost singura câștigătoare de Oscar care a fost cuplată cu alți doi câștigători ai premiilor Academiei de Film.

Liz Taylor

Recunoscută pentru râsul ei unic, Liz a fost o actriță populară de mică (de la 12 ani), ajungând una dintre cele mai mari staruri ale Epocii de Aur, jucând în filme clasice de căpătâi. Dar mai cu seamă, una dintre cele mai frumoase femei ale lumii, care trimtea unde de erotism oriunde pășea, chiar și dincolo de ecrane. Poate de-aceea a și fost căsătorită de 8 ori, printre care și cu Richard Burton, cu care a jucat în 11 filme! Liz a câștigat două Oscaruri și numeroase alte premii pentru filmele sale, dar a fost și o activistă social și o susținătoare a cauzei umanitare dedicate virusului HIV. Cel mai cunoscut rol al său este cel al Cleopatrei – unul pe măsura caracterului său.

Charlize Theron

Este eroina noastră contemporană, care-a jucat numai în roluri de seamă precum cele din “The Devil’s Advocate”, “The Cider House Rules”, în anii ’90, o mamă independent (are un băiețel înfiat) și o blondă de 38 de ani teribil de frumoasă. Mama ei a fost cea care a convins-o să meargă în Los Angeles, unde Charlize a fost remarcată de un agent, iar după câteva luni, a și primit un rol. Lecțiile de actorie și rolul din “The Devil’s Advocate” au atras atenția asupra ei. Și munca sa umanitară este de luat în calcul, inițiind un proiect de susținere a tineretului african în lupta cu virusul HIV, dar Charlize este implicată și în organizațiile feministe, dedicate drepturilor femeilor , în cele de susținere a homosexualității, cât și în organizațiile de protejare a drepturilor animalelor.

Dorothy Dandridge 

A început de mică să cânte, iar zâmbetul său permanent, cât și ambiția de-a cânta și-n filme de Hollywood, au dus-o exact acolo. Până în 1940, nu a putut primi niciun rol important, dat fiind că era o femeie de culoare. Însă rolul din “Four Shall Die” a demonstrat frumusețea sa exotică, cât și talentul. Cu greu, a reușit să ajungă și-n alte filme, căci rasismul era în floare, dar de fiecare dată a surclasat prin voce și feminitate. Mulți spun că dacă s-ar fi născut cu 20 de ani mai târziu, ar fi fost una dintre cele mai faimoase actrițe ale timpurilor.

Grace Kelly

Așa cum o spune și numele, a fost nu doar o actriță grațioasă, ci și o adevărată prințesă, de Monaco, mai exact, căsătorită fiind cu Prințul Rainier III. Cariera sa a durat până la 26 de ani, când s-a concentrat pe îndatoririle regale. A avut trei copii: Caroline, Albert și Stephanie. Grace Kelly este chiar a 13-a în topul celor mai mari staruri din cinematografia americană.

Greta Garbo

De origine suedeză, actrița a fost eroina filmelor clasice mute. Interpretarea sa era luminoasă și de neuitat, după cum remarcau și criticii săi, Greta fiind o femeie puternică, foarte selectivă și determinată. A apărut în 28 de filme, până la vârsta de 35 de ani, după care a ales o viață privată totală.

Kim Novak

Aproape cu primul rol a cucerit publicul cinefil, la 21 de ani. Frumoasa blondă este faimoasă, însă, pentru interpretarea din filmul “Vertigo”, al lui Alfred Hitchcock. După ce s-a lăsat de actorie, s-a dedicat artelor plastice, la care se pricepea de minune.

Lena Horne

Cântăreață, dansatoare, actriță și activistă pentru drepturile civile – Lena avea o frumusețe jovială, care a rămas impregnată în amintirea celor care au văzut-o interpretând. Din păcate, părerile politice au îndepărtat-o de lumea Hollywoodului, însă asta n-a împiedicat-o să interpreteze în cadrul televiziunilor și al cluburilor de noapte. În 1942, devenise prima femeie de culoare care să aibă un contract cu un studio hollywoodian și a avut roluri în multe musicaluri MGM.

Louise Brooks

Faimoasă pentru tunsoarea sa scurtă, bob, care a început să devină populară, Louise a avut de-a face cu filmele și dansul, deopotrivă – de aceea poate și rolurile sale în filme flapper. A apărut în 17 filme mute și în multe filme europene.

Mia Farrow

Acum mai vedem doar o pâlpâire din ce a fost cândva fosta parteneră a lui Woody Allen și fosta soție a lui Frank Sinatra. Însă acum zeci de ani, tunsoarea sa pixie și ochii mari, cristalini, o consacrau drept o rebelă androgină, dar perfectă pentru roluri mari precum cele din “Rosemary’s Baby” a lui Roman Polanski și “The Great Gatsby”. Blonda a apărut în peste 50 de filme în cariera sa.

Michelle Pfeiffer

Actriță și cântăreață, Michelle ne-a cucerit cu privirea albastră și buclele blonde încă din anii ’80, când a jucat în “The Hollywood Knights”, dar și cu interpretarea iconică din “Scarface”. De atunci, a rămas un sex-simbol în cultura cinematografică, ca și-acum, la 55 de ani. Talentul ei nemăsurat a fost premiat din plin cu Globuri de Aur, premii BAFTA și nominalizări la Oscar.

Salma Hayek

Un alt simbol al senzualității, exotismului și forței feminine este actrița de origine mexicană, care a trecut de la telenovele la filme tari precum “Desperado”, „Wild Wild West”, dar și în mult-aclamatul “Frida”, un rol plin de culoare și nominalizat la multe premii importante. Acum locuiește în Franța, alături de soțul ei și de copilul său, dar se mai ocupă din când în când de regie și producție de film.

Sophia Loren

A fost femeia de care toți bărbații se îndrăgostiseră cel puțin o dată în viață, datorită farmecului Italian și talentului în actorie pe plan internațional. Sophia a fost și o participantă a concursurilor de frumusețe încă de la 14 ani, deci nu e de mirare de ce a rămas un simbol al frumosului și până azi. A primit primul Oscar pentru un rol într-o limbă străină, dar și cinci Globuri de Aur speciale, un BAFTA și un Grammy.

FOTO IMDB.COM, MGM, WENN, mptvimages.com, Maurice Seymour, Terry Richardson, Vanityfair, KINO International, Colombia Pictures
INAPOI LA PRIMA PAGINA