Logodnica fostului Principe Nicolae, amintiri din copilăria petrecută la Sibiu

Alina-Maria Binder, viitoarea soție a nepotului Regelui Mihai, Nicholas Medforth-Mills, e îndrăgostită de zona rurală din împrejurimile Sibiului, unde şi-a petrecut cele mai frumoase vacanţe.

S-a născut la Constanța, dar pe când avea un an părinții au decis să se mute la București, locuind acolo. Cu toate acestea însă, vacanțele de vară și le-a petrecut în Constanța și Alțâna. De aici, era bunica ei din partea tatălui, Susanna Schöpp.

Bunica ei din Alțâna avea nouă frați și tot atâtea povești. „Copilăria în aceste locuri din Alțâna era magică. Îmi aduc aminte că, de fiecare dată, când mă întâlneam cu frații bunicii mele, aceștia îmi povesteau întâmplări de când erau copii. Erau poveşti aproape ireale, pe care le ascultăm pe nerăsuflate. Erau povești despre oameni care în vremurile acelea știau a citi semnele naturii, cunoșteau puterea tămăduitoare a plantelor și trăiau în deplină armonie cu tot ceea ce însemnă viața. Timpul a trecut, eu am crescut, iar ei au îmbătrânit. Poveștile pe care mi le-au spus nu au îmbătrânit însă niciodată așa cum nici amintirea lor nu s-a estompat”, povestește Alina-Maria Binder într-un interviu pentru turnulsfatului.ro.

La fel, şi anii fericiți ai copilăriei, când se juca cu fratele ei pe dealurile din sat, au rămas la fel de vii în amintirea ei. „Cel mai delicios și așteptat moment era vizita la mătușa mea, care de fiecare dată ne așteaptă cu prăjitura preferată – hencleş. Gândul la această prăjitură ne ținea pe mine și pe fratele meu într-o continuă așteptare, sperând în fiecare dimineață că va fi una dintre zilele de vizită. De fiecare dată când mă reîntorc acolo, mătușa mea mă așteaptă cu povești frumoase, prăjitura copilăriei și o energie inepuizabilă. În casă și în sufletul ei păstrează și respectă cu sfințenie tradiția săsească. Îmi mai amintesc de asemenea de timpul petrecut în grădină, printre stupii de albine. Îmi plăcea să le ascult zumzetul și să le urmăresc ritualul zilnic. Învățasem că albinele sunt foarte organizate și fiecare dintre ele are o sarcină bine stabilită”, povestește tânăra.

În fiecare vară, Alina-Maria încearcă să se reîntoarcă pe plaiurile săseşti, chiar dacă satul e mult mai pustiu, de când cei mai mulţi locuitori fie s-au mutat, fie au plecat să lucreze în străinătate. Şi, de fiecare dată când vizitează Alţâna, trece şi prin Sibiu.

„Sibiu a fost și va rămâne pentru mine un oraș de suflet. De fiecare dată când îl vizitez mă duce cu gândul în trecut, la viața sașilor din cetate și la obiceiurile acestora. Îmi place să mă plimb pe lângă monumente pe care le admiram și atunci când eram copil: Piața Mare, Turnul cu ceas, Palatul Brukenthal. Între timp au apărut construcții noi și clădiri moderne, dar cu toate acestea Sibiul a reușit să își păstreze farmecul de oraș medieval, oraș cetate. Sibiul este pentru mine o punte între copilărie și maturitate. Mai mult decât atât, este o dovadă vie a istoriei și culturii săsești. De fiecare dată când vin aici simt că mă reconectez cu familia mea extinsă și îmi da energie și forța vitală. Ador să mă plimb pe străzile Sibiului în fiecare anotimp. Iarna, de exemplu, nu ratez în niciun an târgul de Crăciun, unde mă simt minunat”, mărturisește Alina-Maria Binder.INAPOI LA PRIMA PAGINA