Marii câştigători de la Cannes

Juriul celei de-a 64-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, prezidat de Robert De Niro, și-a desemnat în această noapte câștigătorii.

Marele premiu Palme d'Or a revenit regizorului american Terrence Malick, pentru drama "The Tree of Life", cu Brad Pitt și Sean Pean în distribuție. Recunoscut pentru timiditatea sa excesivă, Malick n-a urcat pe scenă, cum n-a participat nici la celelalte evenimente publice din timpul festivalului. Trofeul, înmânat de Jane Fonda, a fost primit în locul lui de către producătorii peliculei, Dede Gardner și Bill Pohlad.

Premiul pentru cea mai bună actriță a fost câștigat de Kirsten Dunst, pentru rolul său din "Melancholia", filmul controversatului regizor danez Lars von Trier, care a stârnit un adevărat scandal, fiind declarat persona non grata la festival, din cauza afirmațiilor sale de simpatie față de Adolf Hitler la o conferință de presă. "Este o onoare cu care o actriță se întâlnește o singură dată în viață", a spus Kirsten, care a ținut să mulțumească organizatorilor pentru că a permis filmului "Melancholia" să rămână în competiție în ciuda remarcilor naziste ale lui von Trier. "Vreau să-i mulțumesc lui Lars pentru că mi-a dat prilejul să fiu atât de curajoasă", i-a transmis ea lui von Trier, care, desigur, n-a fost prezent la ceremonie.

Jean Dujardin a primit trofeul pentru cel mai bun actor de la Catherine Deneuve. Jean a fost premiat pentru prestația sa din filmul mut "The Artist", în care interpretează un star hollywoodian din 1920, a cărui carieră se năruie sub presiunea inovativelor pelicule cu sonor. 

Trofeul Grand Prix, locul doi în opțiunile juriului, a fost împărțit de regizorul turc Nuri Bilge Ceylan (cu filmul "Once Upon a time in Anatolia") și frații belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne (cu drama "The Kid with a Bike"). Iar locul trei a fost adjudecat de franțuzoaica Maïwenn (pentru drama "Polisse").

Nicolas Winding Refn (danez, asemenea lui von Trier) a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor, cu thrillerul său de acțiune "Drive", în care Ryan Gossling interpretează un cascador. Nicolas i-a mulțumit pentru acest succes lui Ryan, pe care producătorii l-au lăsat să aducă ce regizor și-a dorit pentru a face acest film. "Chiar și-a dorit să realizeze acest film și a vrut să-l realizeze cu mine", a spus Nicolas.

Printre marii perdanți ai serii s-au numărat spaniolul Pedro Almodovar, prezent la Cannes cu thrillerul "The Skin I Live In", în care joacă Antonio Banderas. Juriul, prezidat de Robert De Niro, a avut nouă membri, printre care actorii Uma Thurman și Jude Law.

Foto: Northfoto INAPOI LA PRIMA PAGINA