Melanie Griffith: Blonda sexy a anilor ’90

Cu o carieră ce se întinde pe aproape întreaga sa viaţă – din care n-au lipsit rolurile de nimfetă, Zmeura de Aur și nominalizarea la Oscar – și niște povești de dragoste care i-au declanșat o boală incurabilă și multiple dependenţe greu de ţinut în frâu, actriţa ne amintește de starurile clasice din Cetatea Filmului, care stârneau deopotrivă adulaţie și critici nemiloase

 

Având ambii părinți binecunoscuți la Hollywood – mama ei, Tippi Hedren, a fost muza regizorului Alfred Hitchcock, iar tatăl, Peter Griffith, a cunoscut faima pe scenă de mic – Melanie Richards Griffith a fost, fără doar și poate, destinată showbiz-ului. La numai 9 luni, micuța și-a făcut debutul TV într-o reclamă, după care a urmat cariera părinților, în ciuda timidității care-o caracteriza în copilărie.
Ca să prindă mai mult curaj în fața camerelor de filmat, Melanie s-a înscris la Hollywood Professional School, pe care a și absolvit-o cu note impresionante. A apărut, pentru prima dată, într-un film (Smith!) în 1969, când avea numai 12 ani și câștigase castingul pentru figurație. Dacă primele ei apariții pe marele ecran n-au rămas în istoria cinematografiei americane, ei bine, viața sa privată, chiar și din adolescență, ar putea constitui un subiect de film cu un real succes la publicul avid de mari drame personale. Astfel, chiar ea a recunoscut că, la numai 10 ani, s-a apucat de băut vin, iar la 14 ani trăia deja împreună cu actorul Don Johnson, care avea pe-atunci 22 de ani și a devenit, pe loc, prima ei mare dragoste. Cei doi actori s-au întâlnit când au lucrat împreună la pelicula The Harrad Experiment (1973) și au devenit soț și soție imediat ce ea a primit permisiunea legală de a face acest lucru, adică la 18 ani. „Mi-am dat seama imediat că mă și îndrăgostisem nebunește de el!“, mărturisește ea. Mariajul lor, stăpânit de-o pasiune năucitoare, a introdus-o pe frumoasa tânără în lumea drogurilor, a alcoolului și a orgiilor sexuale, fapt care a lăsat, de-a lungul anilor greu încercați de aceste dependențe, urme adânci pe chipul ei prematur îmbătrânit. La ceva timp după ce se încheiase căsnicia de numai șase luni cu starul serialului Miami Vice, Melanie s-a lăsat pradă instinctelor și a corupt-o pe fiica iubitului ei de-atunci, Ryan O’Neal, să întrețină relații intime cu ea și încă o prietenă și un prieten. Episodul este relatat chiar de cea care s-a pretins coruptă, Tatum O’Neal, în autobiografia sa. În paralel, consumul constant de cocaină și alcool și-au pus amprenta și pe cariera la început de drum a actriței.

Melanie, alături de Don Johnson

Astfel, pe plan profesional, lucrurile au luat-o pe o pantă descendentă chiar înainte ca Griffith să apuce să se bucure cu adevărat de succes. După ce Don Johnson îi făcuse rost de un rol controversat în Night Moves (1975) – unde a apărut, la 17 ani, în mai multe scene nud explicite –, Griffith a reușit să se impună ca nimfetă în filme precum Smile (1975), The Drowning Pool (1975) și One on One (1977). În lipsa altor propuneri demne de luat în seamă, Melanie se joacă pe sine în Roar (1981), filmul în care apare alături de mama sa și care a fost regizat de tatăl ei vitreg, Noel Marshall. Însă nici această producție, oricât de originală s-a dorit ea a fi, n-a reușit să facă impresie decât prin rănile pe care le-a suferit adolescenta în urma atacului unuia dintre leii prezenți pe platoul de filmare. Cele 50 de suturi de la nivelul feței au pus sub semnul întrebării viitorul lui Melanie la Hollywood. Ca prin minune, Mel și-a revenit atât fizic, cât și profesional și a apărut frumoasă și nevătămată în producția TV She’s in the Army Now (1981), unde i-a dat replica actriței Jamie Lee Curtis, dar și lui Steven Bauer, care a devenit, la scurt timp după premiera filmului, cel de-al doilea ei soț.

Melanie și Steven Bauer

În Cetatea Filmului a revenit cu un rol la fel de discutabil ca cele anterioare, jucând o actriță porno în thriller-ul Body Double (1984). Avea 26 de ani. Și întreaga viață înaintea sa. Cu toate că s-a dovedit a fi un eșec lamentabil la box office, filmul i-a adus premiul oferit de National Society of Film Critics și i-a facilitat obținerea primului ei rol principal, în Something Wild (1986). Faima și recunoașterea talentului le-a dobândit, însă, abia în 1988, când s-a pliat perfect pe personajul interpretat în Working Girl (O femeie face carieră). Într-o companie selectă (Harrison Ford, Sigourney Weaver, Alec Baldwin și Joan Cusack i-au fost colegi de platou), Melanie a dat tot ce-a avut mai bun, efortul ei fiind răsplătit cu un Glob de Aur și o nominalizare la Oscar. A fost anul ei de glorie din punct de vedere profesional. Pentru că, în viața privată, situația continua să se deterioreze. De fapt, până și pe platoul peliculei care i-a adus faima și averea (de 30 de milioane de dolari) se prezenta sub influența alcoolului. Și, mai mult, întârzia întregul proces al filmărilor, ceea ce i-a adus mai multe amenzi usturătoare. E adevărat că mariajul cu actorul Steven Bauer o redirecționase spre activități mai puțin autodistructive – precum completarea studiilor cu „profa vedetelor“ Stella Adler și apariția, pe ecran, alături de nume cunoscute precum Ray Liotta și Jeff Daniels –, însă minunea n-a durat prea mult. După divorțul de Bauer, cu care a avut primul ei copil, pe Alexander (32), actrița și-a înecat din nou amarul în cocktail-urile periculoase cu alcool și cocaină. „Beam, pe-atunci, în fiecare seară. Pur și simplu nu suportam să stau singură“, a vorbit vedeta despre ce-a urmat după mariajul de cinci ani cu Steven Bauer. Totuși, în ciuda prăbușirii ei în patima alcoolului și a drogurilor, a reușit să-și îngrijească fiul așa cum a putut. „Nu eram niciodată leșinată pe podea sau inconștientă. Probabil că n-am făcut tot ce era de făcut ca să-mi cresc bine copiii, însă am fost prezentă în viața lor. Da, copiii mei au dus o viață nomadă, însă una privilegiată“, a povestit diva.

Alexander Bauer


INAPOI LA PRIMA PAGINA