Royal Special: Dramele Prinţeselor

Un moştenitor care ar rezolva toate problemele într-o familie regală complică lucrurile în sânul alteia. Iar acolo unde problema succesiunii s-a rezolvat de mult, neplăcerile din trecut s-au întors să bântuie armonia şi-aşa destul de şubredă, a unui palat contaminat de-un imens scandal de corupţie. Pare greu de crezut, dar, câteodată, vieţile celor cu sânge albastru nu sunt deloc de invidiat!                                                                                                                            

Principatul de Monaco

Speră să aibă un copil cât de curând. Este ceea ce răspunde o Charlene de Monaco mai senină, trebuie să recunoaştem, decât în primele zile ale mariajului său cu Prinţul Albert, semn că fosta înotătoare sud-africană s-a obişnuit, în sfârşit, cu rigorile unei vieţi trăite sub ochii lumii. „Mă simt bine în această familie, relaţionez bine cu prinţesele Caroline şi Stephanie, avem în comun interesul pentru acţiunile umanitare. Sunt nişte mame formidabile. Şi eu ador copiii, iar mărirea familiei este şi prioritatea noastră“, mărturiseşte Charlene, citată de revista „Royauté“. Acest cât de curând a alertat, probabil, autorităţile monegasce, care au pregătit totul pentru venirea pe lume a unui moştenitor regal: maternitatea spitalului Prinţesa Grace a fost renovată şi reamenajată recent, pentru a putea s-o primească cu discreţie şi în cea mai mare siguranţă pe soţia suveranuluide Monaco. Acest lucru nu face decât să intensifice presiunea care apasă pe umerii frumoasei Charlene încă din ziua în care i-a spus „Da“ lui Albert, pe 1 iulie 2011. Tot atunci, ea a mai spus „Da“ şi obligaţiilor de-a călca corect pe urmele lui Grace Kelly şi de-a asigura continuitatea dinastiei Grimaldi. Astăzi, la aproape doi ani distanţă de momentul nunţii, pântecul lui Charlene este la fel de plat, spre disperarea familiei regale, dar şi a supuşilor din principat. Căci ceasul biologic ticăie, la fel de tare, atât pentru prinţul în vârstă de 55 de ani, cât şi pentru soţia lui, de 35 de ani.

Ce se întâmplă cu succesiunea?Cine s-ar fi gândit că, după 700 de ani de stăpânire asupra Principatului de Monaco, una dintre cele mai vechi dinastii din Europa va fi în pericol din cauza lipsei unui moştenitor regal? Căci, dacă Albert nu va avea un copil legitim (cei doi proveniţi din afara mariajului n-au dreptul la succesiune), cine va prelua coroana principatului?  Albert însuşi a fost cel care a dat şi răspunsul: „Succesiunea la tron se face între copiii proveniţi din mariajul meu cu Charlene. Nu exclud nici posibilitatea adoptării unui copil. Dar accesul la tron se poate face şi pe liniile surorilor mele şi-ai copiilor lor, dacă eu voi decide asta.“ Există, deci, şansa ca meciul moştenirii regale să fie câştigat, în prelungiri, de sora mai mare a lui Albert, Caroline de Monaco, în vârstă de 56 de ani. O prinţesă care, cel mai probabil, ar abdica în favoarea primului său născut, Andrea Casiraghi (28), care tocmai ce a devenit tătic. Al unui băiat – ceea ce ar rezolva problema succesiunii pentru o lungă perioadă de timp. Ei bine, se pare că soluţii pentru dinastia Grimaldi există.  Să sperăm că ele vor veni din căminul lui Albert şi-al lui Charlene.

O rivală pentru Charlene de Monaco?

În ziua de 21 martie, într-o clinică din Londra, Andrea Casiraghi şi logodnica lui, columbianca Tatiana Santo Domingo, şi-au ţinut, pentru prima dată, fiul în braţe. Un băieţel, pe care l-au botezat Sacha. O zi de sărbătoare pentru monegasci, care, aşteptând un moştenitor regal de la Charlene, l-au primit de la cine sperau mai puţin: rebelul Casiraghi. Şi o veste care n-a putut fi primită cu la fel de multă bucurie şi de cea al cărei vis al maternităţii tinde să se transforme într-un coşmar. Asta în timp ce un alt vis, al moştenirii coroanei regale, pare din ce în ce mai posibil pentru logodnica lui Casiraghi. Odată devenită mamă, această columbiancă de 29 de ani şi-a atras din ce în ce mai multă simpatie din partea monegascilor, eclipsând-o, pentru moment, pe Charlene. O Charlene care n-a avut prea mare succes în a-şi cuceri supuşii, spre deosebire de mai sociabila sa rivală, căci, susţine publicaţia „Ici Paris“, tot mai multe voci îi reproşează blondei că este rece, încăpăţânată şi că nu respectă protocolul regal. Cea care îi este iubită lui Andrea de peste zece ani se simte, pe de altă parte, ca peştele în apă în mijlocul cercurilor înalte şi-al mondenităţilor de orice fel, căci ea însăşi provine din această lume, fiind moştenitoarea unei foarte bogate familii din Columbia. Însă povestea rivalităţii acestor două femei va atinge, credem noi, apogeul, la sfârşitul acestei verii, când Tatiana va intra, în mod oficial, în străvechea familie Grimaldi.

Casa Regală a Marii Britanii

„Va veni pe lume pe la mijlocul lui iulie. Dar, după cum se ştie, copiii au un calendar al lor“, mărturiseşte Ducesa de Cambridge, a cărei sarcină intră în luna a şaptea. Iar pregătirile, pe ultima sută de metri. Având în vedere palatele grandioase, ajutorul specializat al unei cohorte de asistente şi bone şi confortul pe care ţi-l dă gândul că banii nu sunt o problemă, ai zice că Ducesa îşi va începe viaţa de mămică într-un mod grandios. Greşit! Kate va merge acasă, la mama. Şi nu singură, ci împreună cu William şi cu copilul lor, cei trei plănuind să petreacă cel puţin şase săptămâni în casa soţilor Middleton dinBerkshire.Asta da încâlcare a tradiţiei regale! Mai mult, surse apropiate ducesei susţin că aceasta nu va angaja, pentru început, nicio bonă care s-o ajute cu bebeluşul regal, mama acesteia, Carole, fiind singura persoană la care va apela. Să înceapă Kate cea docilă şi „fără personalitate“, aşa cum a fost descrisă de voci din Regat, să-şi impună voinţa la Palat, jucând cartea moştenitorului? Căci, dacă ea a acceptat, după nunta din 2011, să se mute împreună cu William în Anglesey, un orăşel monoton şi plictisitor din Ţara Galilor, acolo unde se afla baza militară a soţului său, acum e rândul lui Will să facă un compromis.  Unul dureros, căci prinţul a fost nevoit să renunţe nu numai la îndatoririle sale de pilot în cadrul Royal Air Force, ci şi la o mare pasiune a sa: zborul. „În timpul anilor de pilotaj, mi-ai dat seama cât de mult îmi place să zbor. În plus, pot contribui la salvarea vieţilor omeneşti, iar asta este o şansă fantastică pentru mine“, spunea Will în 2008. Rolul de tată i-a cam retezat însă lui Will aripile, căci soţia lui se aşteaptă ca acesta să-i fie aproape, după naştere. Vom vedea dacă se va întâmpla aşa, căci surse citate de „Us Weekly“ susţin că ducele ar renunţa la jobul din Ţara Galilor, dar nu şi la uniforma militară. „William este pregătit penru noi provocări, atât în cadrul casei regale, cât şi în cel al forţelor armate.“ Iar ăsta ar fi un nou subiect de discuţii aprinse în căminul ducilor de Cambridge. Unul vechi şi încă nerezolvat rămâne cel al prenumelui copilului, care, susţin surse citate de „Ici Paris“, ar fi fată. De aici şi neînţelegerile între cei doi soţi, căci Will ţine morţiş ca pe fiica sa s-o chema Diana. Motivul este evident. Pentru Kate însă, acesta este un nume cu prea mare greutate şi cu conotaţii prea triste pentru casa regală britanică. Să-nţelegem că fantoma Prinţesei Diana continuă să bântuie fericirea cuplului regal?

Casa Regală a Spaniei

Au trecut nouă ani de când Letizia Ortiz, o fostă jurnalistă divorţată şi fără pic de sânge albastru în vene, devenea soţia moştenitorului coroanei spaniole. Vocile detractorilor săi nu şi-au pierdut, însă, din tărie, ba chiar revin, şi astăzi, mai puternice ca oricând. În vârstă de 40 de ani, Prinţesa de Asturia a obosit să tot audă de presupusele ei operaţii estetice sau de îngrijorările pentru silueta ei anorexică. Dar cel mai tare dor cuvintele dure venite din partea foştilor ei colegi de breaslă, al căror respect l-a pierdut încă de când a îmbrăcat haina de prinţesă. Căci Letizia însăşi i-a mărturisit jurnalistului spaniol Albert Castillón, pentru articolul acestuia din revista „Grazia“, că este pur şi simplu indignată de informaţiile publicate de o parte a presei spaniole, cum că ea ar fi călătorit de mai multe ori în Miami pentru a se supune unor multiple intervenţii estetice. Se pare că-n patria natală nimeni nu vrea să creadă că Letizia a fost binecuvântată cu gene bune! O singură dată a apelat prinţesa la bisturiu, şi atunci, din motive medicale. E vorba de operaţia de la nas, din 2008, „o septorinoplastie recomandată de medicii de la Palat, pentru a remedia nişte afecţiuni respiratorii“. Restul de presupuse ajustări, cu ajutorul Botoxului sau al altor substanţe miraculoase, sunt, susţine Letizia, doar invenţii ale foştilor colegi de muncă rău-intenţionaţi.

Dar aceste mici răutăţi publicate de cei care au lucrat odată cot la cot cu fosta prezentatoare de ştiri de la „Telediario 2“ sunt nimic pe lângă scandalul de corupţie în care presa vrea s-o atragă. Este vorba despre cel în care este implicat Inaki Urdangarin, Ducele de Palma de Mallorca, acuzat că a cheltuit ilegal milioane de euro din fonduri publice, pe când conducea Fundaţia Noos. „Letizia crede că cei mai mari duşmani ai săi sunt unii dintre foştii săi colegi de muncă şi Inaki Urdangarin", susţine Albert Castillón. Căci acest ginere al Regelui le-a mărturisit prietenilor săi cei mai intimi că Letizias-a aflat în spatele unor scurgeri de informaţii către presă cu privire la activitățile luide la Institutul Noos. Ne vine greu a crede, mai ales că nici soţia Prinţului Felipe n-a scăpat pătată de acest scandal, speculându-se că inelul de logodnă pe care soţul ei i l-a dăruit în 2003, în valoare de circa 3.000 de euro, ar fi fost plătit cu bani de la Noos. Mai mult, se zvoneşte că Letizia n-a fost prea apropiată nici de Infanta Cristina, soţia ducelui de Parma, suspectată a fi implicată, la rândul ei, în cazul de corupţie. Parcă începem să credem că Letizia trăieşte, într-adevăr, cu duşmanul în casă. Mai ales dacă e să dăm crezare informaţiilor conform cărora ar exista un e-mail secret, pe care Urdangarin l-a trimis secretarului Infantei Cristina, Carlos Garcia Revenga, şi-n care acesta o ia peste picior pe cumnata sa. „Este vorba despre o glumă sexistă, despre presupusele orgasme pe care le avea prezentatoarea TV, fără ca telespectatorii să-şi dea seama. E-mailul constă într-o captură dintr-un reportaj, în care ştirista este prinsă cu ochii şi gura pe jumătate închise, pentru a simula ceea ce autorul descrie ca fiind o «orgie de plăceri catodice»“, continuă jurnalistul spaniol. Astfel de corespondenţe electronice au intrat pe mâna fostului asociat al ducelui, Diego Torres, şi el acuzat în acest caz de corupţie, şi-ar putea vedea oricând lumina tiparului. Mai ales că acest Torres a încercat să implice şi mai mult familia regală în scandal, prezentând instanţei aproape 200 de e-mailuri din care rezultă că afacerile derulate de Institutul Noos ar fi fost cunoscute de regele Juan Carlos. În plus, anumiţi foşti colegi ai Letiziei ar da cu plăcere o mână de ajutor la publicarea unor noi articole ofensatoare la adresa prinţesei.

Caseta: A fi sau a nu fi Regină?

Conform Constituţiei spaniole, dacă Prinţul Felipe va fi rege, soţia lui, doña Letizia (un apelativ pe care prinţesa îl urăşte), va fi şi ea regină. Asta deşi mulţi spanioli continuă încă s-o vadă pe Letizia ca pe o infiltrată în Casa Regală, chiar şi după nouă ani de la nunta regală, din 2004. O nuntă cu ocazia căreia cei mai vechi monarhişti anunţau toate relele din lume, căci prinţul se căsătorea c-o femeie din popor, pe deasupra şi divorţată. Însă prevestirile au rămas la stadiul de prevestiri, căci nici cei mai vehemenţi critici ai ei n-ar avea ce să-i reproşeze. Mai mult, Letizia însăşi a fost cea care i-a îmbunătăţit imaginea soţului ei, Felipe, prinţul devenind persoana cu cea mai bună imagine de la Curtea Regală, după cea a Prinţesei de Asturia şi a Reginei Sofia. Şi poate că tocmai Letizia, în ciuda trecutului ei ruşinos, în opinia unora (o nouă carte pretinde că aceasta a făcut un avort, în 2002, înainte de logodna cu Felipe şi într-o perioadă în care acestea erau ilegale în Spania), este figura cea nouă de care are nevoie monarhia spaniolă pentru a trece cu bine de acest scandal, care i-a murdărit imaginea. Căci un sondaj realizat de „El Mundo“ arată că 41 % dintre spanioli ar dori abolirea monarhiei. Un procent care clatină serios coroana Casei de Bourbon.

Foto: guliver/getty images/rex features/splash news, hepta, arhiva adhINAPOI LA PRIMA PAGINA