Povestea lui Elon Musk, miliardarul care părăsit-o pe frumoasa Amber Heard

Citeste tot despre:

,

În iunie 1971, în Preto­ria sud-africană, venea pe lume cel care avea să revoluționeze parte a lumii tehnologice de astăzi. Elon Reeve Musk și-a petrecut copilăria în Africa na­tală, împreună cu fratele său, Kim­bal, și sora lor, Tosca. Avea doar zece ani când și-a manifestat interesul pentru universul calculatoarelor. În aceeași perioadă, părinții au ales să divorțeze, iar el s-a retras tot mai mult în lumea limbajului criptic.

Elon Musk

A învățat singur sisteme de programa­re, iar la 12 ani a vândut primul soft pentru un joc numit Blastar. Suma primită în schimb a fost 500 $. Fu­gind de înrolarea în armată, obliga­torie în țara sa natală, Musk se mută în 1989 în Ontario, Canada, înscriin­du-se la cursurile universității Que­en. Renunță, însă, la studii pentru ca, în 1992 să urmeze specializările Fizică și Domeniul Afacerilor la Uni­versitatea din Pennsylvania. Nu tre­ce cu brio specializarea Domeniul afacerilor, dar până la urmă obține diploma în Fizică. Se înscrie, apoi, la un Ph.D în energie fizică la Stanford, fix în perioada în care internetul ex­ploda. Renunță după doar două zile și lansează Zip2 Corporation.

În timpul studiilor în Ontario avea să o cunoască pe cea care îi va deveni soție, mamă a copiilor și, mai apoi, dușman. Cu ambiția cu care a construit un impe­riu a cucerit-o și pe colega sa cu un an mai mică, Justine. După o perioadă de tatonări, timp în care Elon s-a mutat în Silicon Valley, cei doi au decis să își dea o șansă reală, iar în ianuarie 2000 s-au căsătorit. Noul Elon începea să se arate: „Cu două luni înainte de nunta noastră, mi-a spus că trebuie să ne întâlnim cu avocatul să semnez o înțelegere premaritală dorită de bordul companiei pentru care lucra. Mi-a repetat că nu e vorba despre un contract prenupțial“, povestea, peste ani, Justine. În anul 1999, înaintea nunții, Compaq Computers achiziționa marca lui Elon, ghidul on­line Zip2, contra sumei de 307 milioane $ cash și 34 milioa­ne $ în acțiuni. Justine nu s-a căsătorit, însă, cu miliardarul Elon Musk, ci cu omul: „A cumpărat o nouă reședință de 1.800 metri pătrați, un McLaren de Formula 1 de 1 milion $ și un avion privat. Dar viața noastră de zi cu zi părea la fel. Averea lui era abstractă, ireală, un lanț de zerouri ce exis­ta doar într-un univers paralel, doar al lui“, adăuga Justine într-un interviu acordat revistei americane Marie Claire. În 1999, Musk fonda și compania X.com, care avea să se ocupe de plățile online. Un an mai târziu, aceasta devenea PayPal, după cum este cunoscut și astăzi, iar în octombrie 2002, eBay cumpăra PayPal pentru suma de 1,5 miliarde $ în acțiuni. Înainte de vânzare, Elon deținea 11% din acțiunile firmei. În tot acest timp, dinamica vieții de familie a sufe­rit modificări dramatice. În același an, soții Musk se mutau în L.A. și aveau primul lor copil, pe Nevada Alexander. În săptămâna în care Elon încasa profitul său de 100 milioane $ din vânzarea PayPal, primul lor fiu murea în somn, la doar 10 săptămâni de la naștere. Dacă pentru mamă drama a fost extrem de vocală, el a decis să nu vorbească niciodată despre asta, considerând-o o fisură în platoșă. Cei doi au plănuit să umple golul cât de curând, iar în urmă­torii cinci ani au avut gemeni și tripleți. Dar relația lor se degrada pe zi ce trecea, direct proporţional cu creșterea succesului lui Elon. „Modalitatea lui de-a judeca oamenii mă scotea din minți, chiar și pe mine mă trata ca pe o ființă inferioară. I-am spus, la un moment dat, că sunt soția lui, nu angajata lui. Iar el mi-a spus că, dacă aș fi fost angajata lui, m-ar fi concediat oricum“, spunea Justine. Finalul poveștii lor era aproape. În primăvara lui 2008, Elon înainta actele de divorț, iar șase luni mai târziu îi trimitea fostei soții un SMS: „M-am logodit cu o superbă actriță de 20 de ani de origine britanică. S-a mutat în Los Angeles pentru a fi cu mine. O cheamă Talu­lah Riley și a jucat rolul uneia dintre surori în filmul Mândrie și Prejudecată“. „Toată relația noastră s-a rugat de mine să mă vopsesc blondă, iar noua lui achiziție nu era blondă, asta m-a mirat. M-am gân­dit că e dragoste adevărată.“

Familie mare. Musk și ce-a de-a doua soţie, Talulah, nu au avut copii, însă relaţia cu gemenii Griggin și Damian a fost întotdeauna foarte strânsă.

Și poate că a fost, dar firea lui și universul din care făcea parte și-au cerut tributul. După doi ani de relație, în 2010 cei doi s-au căsătorit pentru pri­ma oară. În 2012 au divorțat, Elon postând pe Twit­ter: „Au fost patru ani minunați, te voi iubi mereu. Vei face pe cineva extrem de fericit într-o zi“. Apa­rent, acel „cineva“ a fost chiar el, căci în 2013 s-au recăsătorit. Dar chiar și la bogați, povestea cu „cior­ba reîncălzită“ se poate aplica. Și, într-o noapte din­tre ani, în 2014, când lumea își face promisiuni, ei și le-au încălcat, milionarul excentric înaintând actele de divorț. Și dacă divorțul de prima soție a fost un război întins pe mai mulți ani, separarea de Talulah a fost una amiabilă, lăsându-i 16 milioane $ cash și mai multe bunuri.

Dar el nu a lăsat niciodată ca problemele per­sonale să îi afecteze simțul antreprenorial. În timp ce trecea dintr-un mariaj în altul, afacerile sale erau puse la încercare. Intrase încă din 2004 în board-ul director al companiei Tesla, ce produ­cea motoare electrice, o companie pe care a dus-o spre succes. Un accident produs de o defecțiune la un pilot automat Tesla face ca șoferul să intre într-un camion și să decedeze. Imaginea compa­niei are de suferit, vânzările scad și, în pragul fa­limentului, acesta obține o nouă investiție, salvând Tesla. Cu banii obținuți pe vânzarea PayPal, Musk înființează SpaceX, ce viza colonizarea planetei Marte și construcția de nave spațiale comerciale. Când datoriile l-au îngenunchiat, iar separarea de Justine era o certitudine, abia dacă fostul milionar își mai putea plăti chiria. Un contract cu NASA, însă, îl trezește la viață, iar universul Elon Musk renaște din propria cenușă.

Regrete eterne. Prima soţie, Justine, a ajuns să urască omul în care s-a transformat Elon după ce a devenit bogat.

În prezent, succesul său nu mai e un secret pen­tru nimeni, iar viața amoroasă s-a dovedit, din nou, a nu fi o prioritate. Cu prima soție discută doar prin intermediul asistentului personal și, cel mai adesea, discuțiile lor vizează activitatea celor cinci copii. Tocmai a încheiat o relație cu actrița Amber Heard, fosta soție a lui Johnny Depp. „Relațiile la distanță, când ambii parteneri au foarte mult de lucru, sunt dificile. Dar cine știe ce ne rezervă viitorul“, posta el pe rețelele sociale. Lui Amber, probabil, un alt mili­onar, iar în ceea ce îl privește pe Elon, o viață într-un roller coaster al banilor.

Iubire de-o vară. Deși relaţia miliardarului cu actriţa Amber Heard nu a durat prea mult, cei doi susţin că au rămas în relaţii bune.


INAPOI LA PRIMA PAGINA