Reacţii la anunţul morţii Regelui Mihai

Lideri politici, artişti, celebrităţi şi oameni de media şi-au exprimat gândurile în acest moment greu pentru Casa Regală.

Klaus Iohannis
„Astăzi, națiunea noastră este în doliu. Un mare om de stat și un mare român a plecat dintre noi. Am primit cu profundă durere și tristețe vestea morţii Majestății Sale Regelui Mihai I. Călătoria aproape seculară a ultimului Suveran al României se încheie aici. Prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai și-a pus întreaga viața în slujba țării noastre și a servit-o cu demnitate și responsabilitate până în ultima clipă. În aceste ore, vă îndemn pe toți să avem puterea și înțelepciunea să onorăm așa cum se cuvine meritele lui Mihai I. Dumnezeu să-L odihnească în pace!”

Carmen Iohannis
„Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Regele nostru, Mihai!”

Ion Iliescu
„Am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a fostului suveran al României, Mihai I. Viața sa, într-un secol agitat, plin de violențe și de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Și-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul țării, în condiții dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în țară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri și momente dificile și a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană și euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică și civică.
În august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat şi Regele Mihai, spuneam: „Dacă vom judeca fără patimă şi cu obiectivitate faptele istorice, dacă nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cădea de acord asupra adevăratei semnificaţii a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare naţională. Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareşalului Antonescu şi de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Naţiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situaţiei de pe front, fiind singura decizie posibilă, în condiţiile date, pentru a asigura supravieţuirea Armatei Române şi continuitatea statului român.”
Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât și la București. Relația noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziției. Rațiunea și sensul servirii interesului public, indiferent de poziția în care ne aflam, au fost mai puternice, și, împreună, am reușit să transmitem către partenerii noștri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunității europene.
Prin dispariția Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al țării noastre în Europa și în lumea contemporană.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Traian Băsescu
„A murit un fost șef de stat. Din patru am rămas trei. A fost un șef de stat de vremuri grele. Dumnezeu să-l ierte. Nu aș comenta și altceva, nu sunt pregătit.”

Călin Popescu-Tăriceanu
„Cu profund regret și durere în suflet am aflat de dispariția dintre noi a Majestății Sale Regele Mihai I. Ziua de astăzi este una tristă pentru poporul român.
Am avut onoarea să îl cunosc pe Majestatea Sa Regele Mihai și să-i simt căldura, grija și dragostea pentru țara și poporul român.
Majestatea Sa a arătat în perioada domniei sale, în vremuri deosebit de grele, ce înseamnă să reprezinți țara cu demnitate și curaj.
A fost respectat în țară și în lume pentru modul în care s-a dedicat slujirii poporului său în spiritul apărării libertății și valorilor democratice.
Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei față de țară și popor. Îi vom păstra vie amintirea și îi vom simți lipsa. În aceste momente grele, gândurile mele se îndreaptă către Familia Regală, căreia îi transmit sincere condoleanțe.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Mihai Şora
„Decât să pronunț cuvinte, aș prefera să păstrez câteva clipe de reculegere.
Regele Mihai nu a fost, pentru mine, «doar» un Rege; a fost un suflet apropiat, de când eram copil mic: așa l-am simțit, așa am ținut la el, așa l-am iubit.
O ființă care și-a păstrat inocența de-a lungul întregii vieți, – a unei vieți lungi…
Este un suflet curat care ne părăsește; sau poate nu ne părăsește; poate stă, prin preajma noastră, și – de-acolo de unde este – ne ocrotește, într-un fel.
Cu toată modestia care-i era, ca să spunem așa, consubstanțială, avea măreția maiestății: simple, zâmbitoare, calde.
Dumnezeu să-l aibă în paza Lui!”

Ana Blandiana
„Regele Mihai a fost una dintre cele mai luminoase și mai dramatice figuri ale istoriei noastre. Și ca om, și ca rege a avut destinul și ținuta unui personaj tragic căruia, din cea mai fragedă copilărie și până la cea mai adâncă senectute, istoria i-a așezat, plină de cruzime, pe umeri sarcini pe care nimeni nu ar fi putut să le ducă și umilințe menite să-l strivească. Felul în care a rezistat, în suferință și în demnitate, l-a transformat pentru poporul lui într-un simbol al Binelui care, chiar dacă prin absurd, nu poate fi înfrânt.
A fost un om frumos, un om bun, un om profund onest și a reușit să transfere regalității, existând dincolo de verdictele istoriei, aceste rare calități umane.
A fost cel mai iubit dintre regii României.
Fără el vom fi și mai singuri.”

Mircea Cărtărescu
„Regele Mihai a murit. Am avut mereu mult respect pentru el și compasiune pentru destinul trist al lui și al nostru. Odihnească-se-n pace!”

Dragoş Bucurenci
„Cel mai frumos dar pe care Regele Mihai l-a făcut poporului său a fost că ne-a rămas alături așa de multă vreme, în ciuda nedreptăților istoriei și în ciuda stupidității repetitive a celor pe care i-am ales să ne reprezinte.
Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!”

Lucian Mîndruţă
„Puteau să bată acum clopotele bisericilor. Măcar atât, căci pe vechea lege, Regele era Unsul lui Dumnezeu… Până şi ateii ar fi înţeles.”

Alexandru Ciucu
„Este o zi tristă. Regele Mihai s-a stins din viaţă. Dintr-o viaţă zbuciumată. Prea zbuciumată, chiar şi pentru un Rege. O viaţă de martir, o viaţă plină de încercări şi de greutăţi, din copilărie şi până azi. Majestate, mă rog să vă odihnească Dumnezeu, pentru că de iertat nu cred că are ce.”

Cristina Ţopescu
„O, Doamne, ai grijă de REGELE NOSTRU !!! Noi n-am ştiut să-l preţuim aşa cum merita!”

Mihai Gâdea
„Majestatea Sa Regele Mihai a încetat din viață. Vom înțelege vreodată cât de mult am pierdut? Dumnezeu să-L odihnească!”

Ivan Patzaichin
„A plecat spre lumină sufletul celui care a fost o autentică lumină pentru români în vremuri grele și întunecate. Majestate, am avut privilegiul să vă cunosc și să vă admir. Odihniți-vă în pace.”

Simona Gherghe
„Cea mai demnă figură a ultimilor ani zeci de ani. Un om luminos, cu un destin extrem de trist. M-a impresionat o poveste pe care am aflat-o la Peleş, acum vreo doi ani. În prima sa vizită în casa copilăriei sale, după 60 de ani, Regele aproape că a alergat pe scări, spre camera sa de la etajul al doilea. Mi-am imaginat scena asta şi mi s-a părut sfâşietoare. Aşa cum mi l-am imaginat pe copilul Mihai, desenând un avion, pe o coală albă, la biroul unde îşi făcea temele, vegheat dintr-o fotografie de bunica sa, Regina Maria.
Drum lin în lumină, Majestate! Aţi îndurat prea multe aici, pe pământ, de la poporul acesta şi de la aleşii săi vremelnici…”

Oana Pellea
„Majestate, să ne ierţi! Primeşte Doamne pe Robul Tău Mihai la Tine!”

Mihaela Rădulescu
„A fost odată… un Rege. Al României mari şi pline de speranţă într-un viitor regal. Povestea a fost mâzgălita de comunişti, dar figura Regelui, calitatea morală şi forţa au rămas mereu întregi şi strălucitoare, chiar în umbra unui exil din care şi-a iubit mereu ţara şi supuşii. Sunt mândră că mi-a acordat unul dintre primele interviuri după revenirea în ţară, iar cea mai mare onoare pe care mi-a făcut-o a fost conferirea “Medaliei Regele Mihai – pentru loialitate”, în urma campaniilor umanitare pe care le-am generat. Şi fără aceste motive, tot aş fi făcut o reverenţă în faţa unei astfel de copleşitoare personalităţi.
Trăiască Regele! Măcar acum…, în pace, respect şi veşnică preţuire.
Gânduri calde şi lacrimi pentru frumoasa familie regală… „

Dan Negru
„Demult, la Castelul Săvârşin am avut șansa să povestesc cu Majestatea Sa despre pasiunea lui, mașinile. Pe atunci conducea un Citroën franţuzesesc, dar încă mai credea că nemții fac cele mai trainice mașini. Un ofițer de pază mi-a povestit apoi despre abilitatea cu care regele încă mai șofa la viteze amețitoare. După ce am făcut fotografia de mai jos în care apare toată familia regală, regina Ana a zâmbit aristocratic spunând: “S-o păstrați, suntem toți aici”.”

Oana Roman
„S-a dus Regele Mihai I şi odată cu el a dispărut și murit ideea de Monarhie în România.”

Andreea Raicu
„Regele a murit. Şi o importantă parte din noi odată cu el.”

Anca Lungu
„Regele Mihai şi Regina Ana sunt din nou împreună…”

Teodora Antonescu
„Cea mai grea transmisiune a mea de până acum… Drum lin, Majestate! Regele Mihai I, ultimul Rege…”

Silvia Dumitrescu
„O pierdere pentru întreaga naţiune… Dumnezeul să-l odihnească în pace pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României, reperul nostru de moralitate, de demnitate, de iubire de neam şi de ţară!!! Nu am fost capabili să-ţi întoarcem iubirea… Odihnă veşnică, Majestate!”

Alin Gălăţescu
„Ultimul Mare Rege al României, Majestatea Sa MIHAI I a trecut, astăzi, acum puţin timp, în Nefiinţă (96)! O ultimă pagină nobilă din Istoria României a luat sfârşit.”

Gabriela Szabo
„Rămas bun, Majestate!”

Cristi Minculescu
„Drum lin către nemurire, Majestatea Voastră!

Bere Gratis
„S-a mai întors o filă din cartea de istorie… Drum lin, Majestate!”

 

 

 INAPOI LA PRIMA PAGINA