Reacțiile artiştilor şi oamenilor de media la vestea morții lui Andrei Gheorghe

Avea darul de-a împărți publicul în două. Unii îl plăceau, alții îl contestau, dar mai toți îl urmăreau. Era un model de urmat, dar mai ales de ascultat. Un guru al radioului, un profesionist de neegalat. Acum, un mare regretat. Iată ce spun cei care l-au cunoscut.

Liviu Mihaiu
„Eram aceeași specie. Un rebel. Un timid tâmpit căruia i se cam rupea, păsându-i. Glumeam, fumam și beam amândoi adesea. Ardea. Cu cea mai mare plăcere. M-a invăţat o altfel de abordare a ceea ce suntem de fapt. Poate una mai rusească, ceva mai mortală..Mi-am dorit intotdeauna să merg cu el in Rusia. Numai cu el aș fi cunoscut ţara in care s-a născut. N-am ajuns..
Nu eram intotdeauna pe aceeași lungime de undă, dar niciodată nu ne reproșam nimic, ceea ce era rar pentru noi doi.
Era genul cu care plecai la drum aiurea. De dragul lui și-al vieţii.
Cu el de mână am sărit in aerul radioului de noapte. Mi-a fost ca un frate mai mare. De fapt, a fost inrudit cu Toţi oamenii de radio din România.
M-a încurajat și m-a făcut să mi se rupă și mie de gnomii și orcile pe care le infruntam zilnic… Quite a guy! The midnight killed him. Dumnezeu să-l odihnească! Rip, Bro”

Florin Călinescu
„E o viață pe care el și-a trăit-o așa cum a dorit-o. Căutam oameni pentru PRO TV, am avut o discuție cu Adrian Sîrbu. Și-a păstrat unicitatea și ingenuitatea. O voce aparte, un destin aparte, o asumare totală și brută a ceea ce dorit el să facă, un om de cultură, un om învățat, ascunzându-și timiditatea sub această platoșă a îndrăznelii continue. Am avut destule discuții în contradictoriu din care se nășteau idei. Chiar dacă vedeai în ochii lui că este de acord, forța contrariile. Și-a asumat asta.”

Andreea Esca
„Într-o noapte eram în maşină către casă şi l-am auzit la ProFm. M-am dus direct în studioul radioului din Calea Victoriei să văd cum e omul din spatele acelei voci fascinante, din spatele acelui discurs atât de liber… Aşa l-am descoperit pe Andrei Gheorghe. Aşa a rămas până ieri. Dumnezeu să-l odihnească!”

Andreea Berecleanu
„Dumnezeu să-l odihnească. Îmi pare tare rău. Am fost colegi timp de nouă ani și după ce am plecat din Pro TV și a plecat și el din Pro TV, am ținut legătura sau ne întâlneam întâmplător. Întâmplarea a făcut să locuim o perioadă de timp în aceeași zonă și ne întâlneam cu copiii și povesteam și râdeam și ne aduceam aminte. Era un om extrem de amuzant, cu un simț al umorului rafinat, fiind un intelectual veritabil cum rar mai întâlnești în ziua de astăzi. Îmi făcea mare plăcere să vorbesc cu el și să glumim. Aveam glumele noastre, cinice, cu umor negru. Mie îmi plăcea umorul lui negru. Era un om foarte sensibil, deși părea dur. A fost cel mai bun om de radio. Sunt foarte puțini oameni de radio, pe care să mi-i amintesc. Făcea cu pasiune totul.”

Ioana Moldovan-Buşcu
„Andrei, am comandat o cafea în același loc în care ne-am întâlnit acum o lună. Am râs, am glumit şi ne-am adus aminte de PRO şi de anii ăia faini şi liberi! Tot nu îmi vine să cred, Andrei…”

Lucian Mîndruţă
„Mi-aduc aminte că mi l-a prezentat Andrei Boncea. La Pro TV. Nu în persoană: avea o înregistrare cu el de la Constanţa. Şi-am rămas uluit: băi, se poate să fii inteligent şi să ai şi emisiune în România lui Iliescu! Se poate să fii cult şi să te asculte lumea. Se poate să fii arogant, pe merit şi cu o anume dulceaţă, şi să fii iubit. Ăsta era Gheorghe. Ce mi-a plăcut la el? Faptul că avea public, fiind ceea ce era. Asta a fost, după mine, cea mai bună veste din România anilor ’90. Că mai aveam aici oameni dispuşi să guste umor deştept, satiră tăioasă, păreri diferite: produsul unei minţi libere. Unde sunt oamenii ăia acum? De ce nu mai avea România, la capătul vieţii, public pentru Andrei Gheorghe? Din acelaşi motiv pentru care mulţi ne-am pierdut speranţa. „Pentru că prostia câştiga, băh…!”, ar fi spus, chiar el, făcând şmechereşte cu ochiul. Să sperăm că nu de tot, Andrei. Să sperăm că nu definitiv.”

Dan Negru
„“Nu fi bou! Nu mă mai chema!”, aşa mi-a refuzat ultima dată Andrei Gheorghe invitația de-a veni în show-ul meu! Eram în restaurantul Nobil din Chișinău, lucram amândoi pentru PrimeTV și îl tot băteam la cap să vină invitat la “Blonde” împreună cu Vadim Tudor. Mă refuza mereu! Acolo, la Chișinău, când voia să nu pricep ce spune o rupea pe rusește cu cei din jur! Când a fost arestat pe motiv că ar fi consumat droguri, PRO TV nu s-a dezis de el, mai mult de atât, bossul Pro, Adrian Sarbu, l-a susținut public. Cool, cu energie și lumină, fără gânduri negre.
E ipocrită și mizerabilă breasla mea! Îl omagiază azi în toate titlurile, dar de multă vreme l-a ignorat total! Când venea vorba de Andrei Gheorghe, i se punea eticheta “nu mai are public”! Prea deștept, liber și citit pentru breasla asta, azi! Am vorbit cu Mile Cărpenișan, trist, doborât și dat afară din breaslă, dar după moartea lui, aceeași breaslă îl punea pe prima pagina. Pe Iosif Sava l-au dat afară din TVR și apoi, după moarte, i-au pus un bust pe coridoare. Mizerabilă și ipocrită breaslă!”

Şerban Huidu
„Salutare Naţiune! Pentru mine ziua de ieri a fost una dintre cele mai triste din viaţă. Nu ştiu voi cum simţiţi, dar eu am pierdut un om pe care îl credeam nemuritor. Pentru că a fost mentorul, inspiraţia şi modelul meu în a-mi urma cea mai arzătoare pasiune, ce mă mistuie neîncetat din 1995-RADIO. (…) Poate cea mai interesantă personalitate radio a acelor timpuri a fost Andrei Gheorghe. A venit din neant cu cultura lui, cu aroganţa lui, cu deschiderea lui şi ne-a spus nouă tuturor: „Cetăţeni, Gândiţi!”. Acum toată lumea îşi dă cu părerea, dar atunci, în vremurile acelea, părerea era un lucru foarte rar. Îţi trebuia curaj nebun pentru a îi face pe oameni să îşi susţina opinia. Să o argumenteze. Emisiunile „13-14” sau „Midnight Killer” asta au fost. Începuse timid Florin Călinescu cu „Duminicile celor singuri”, dar forţa omului de radio, justeţea gândirii coerente a avut-o Gheorghe. (…) Aşa că ieri am pierdut cel mai puternic reprezentant al mişcării „old school radio” din România. (…) Mergi cu bine Andrei! De ce dracu’te-ai grăbit aşa? Vorbeşte cu nenii ăia acolo să fie gata un studio pentru când ajungem noi, să reîntregim gaşca! Salutare Naţiune!”

Mihai Găinuşă
„Cred că a fost cel mai bun om de radio din România. L-am cunoscut și da, Andrei Gheorghe avea personalitate. Poate nu pe gustul meu atunci, dar era o personalitate. Țin minte că l-am imitat, l-am făcut personaj în scenete, i-am imitat vocea. Cea mai bună voce din FM. Din păcate ne-a spus prea devreme: ”Salutare, națiune”! Salutare, Andrei!”

Mircea Radu
„Andrei, ce puțin ai trăit… Dumnezeu să te ierte.”

Corina Drăgotescu
„Dumnezeu să-ţi odihnească în pace sufletul Andrei Gheorghe. Ai fost mentorul meu în televiziune, camaradul meu şi un intelectual de clasă. Am râs mult împreună, ne-am contrazis mult, iar acum ne despărţim definitiv. Suflet bun, sper să ne reîntâlnim într-o alta viaţă!!!”

Irina Păcurariu
„De astă noapte iau telefonul în mână să scriu ceva despre el. Și văd cum curg regretele și mă opresc. Dar nu mă lasă părerea de rău. L-am cunoscut ca militant pentru Eminescu la Mari Români. Era ludic, îngrozitor de deștept, pătimaș. Și, aș zice, un mare timid. Acum vreo doua veri ne-am revăzut la un TedX. Era același, dar ușor mai trist. Și mai resemnat. RIP, Andrei!”

Silviu Andrei
„Gheorghe era băiat mişto, era cool, era deştept, era șocant. Gheorghe era Killer. Midnight Killer.
Gheorghe era unul dintre cei mai mişto oameni de radio pe care i-am cunoscut.
Gheorghe a murit. Gheorghe a murit aşa cum s-a lansat, a murit la midnight. Midnight Killer…
Păcat. Mare păcat. Radioul e trist.
Dumnezeu să-l ierte pe Gheorghe. Pe Andrei Gheorghe.”

DJ Wanda
„Cool. Prieten. Puternic. Liber. Te iubesc Odihneşte-te în pace, Andrei. #numaiunul

Monica Bîrlădeanu
„Am sunat o singură dată din poziţie de ascultător la o emisiune de radio. Asta pentru ca 13-14 cu Andrei Gheorghe era o emisune-cult pentru generaţia mea. Am spus cred că trei prostii, pentru care culmea, n-am fost taxată, cu voce tremurândă şi cu creierul semi-paralizat de emoţie că vorbesc cu Andrei. La fel de tare tremur acum, când am aflat vestea… Dumnezeu să te odihnească, Andrei.”

Mihaela Rădulescu
„“Andrei Gheorghe a murit” – încă-mi pare o glumă proastă… Îmi pare rău, prietene…”

Marina Almăşan
„Acum o lună și ceva îl întrebam pe Andrei Gheorghe dacă ar fi de acord să prezinte, alături de mine, “Femei de 10, Bărbaţi de 10”. În opinia mea, mintea sa sclipitoare, combinată cu afurisenia sa binecunoscută, ar fi încăput bine între hotarele formatului meu de televiziune. Andrei s-a bucurat, eu l-am “propus mai departe”, însă obiecții au fost destule, sub diferite motive (inclusiv că “are dantura stricată”…). Am stat mult timp pe gânduri, până să-i comunic “verdictul”. L-a primit cu seninătate: “Mă așteptam – mi-a spus. Îmi pare rău, aș fi avut nevoie de asta, ar fi fost un balon de oxigen pentru mine”… N-am înțeles atunci exact la ce se referea, am înghițit în sec (chiar credeam în varianta aceasta de “coprezentator”) și… am căutat în continuare.
Astăzi am fost șocată să-mi încep ziua cu trista veste a plecării lui Andrei. Sper, spre o lume mai bună, mai așezată, cu care să nu aibă atâta de luptat… Îmi amintesc un crâmpei dintr-un interviu pe care Andrei – fiu al unei familii mixte – l-a oferit, cândva, unui ziar. Spunea ceva, de genul: “Când mergeam în Rusia, la bunici, cei de acolo îmi spuneau “român nesuferit”. Când mă întorceam acasă, în Romania, cei de aici mă faceau “rus împuțit”. Îl înțeleg atât de bine… Odihnește-te în pace, Andrei!”

Roxana Ciuhulescu
„O dimineață tare tristă pentru mine… Dumnezeu să-l odihnească pe colegul meu, Andrei Gheorghe! ?”

Magda Vasiliu-Stoian
„„Sunt bătrân. Mi s-a reproşat asta. La Pro FM la greu! Probabil au şi ei dreptate. There is no country for old men!“
Asta spunea Andrei Gheorghe acum un an şi jumătate… Puţini au fost cei care s-au arătat public revoltaţi de scoaterea lui Gheorghe de la matinal… Azi, toată lumea îi evoca duritatea, inteligenţa, curajul asumării propriilor opinii, etc, etc… Eu l-am respectat mereu… Dar şi eu am tăcut atunci când i s-a reproşat că ar fi bătrân… Ăştia suntem noi, românii… realizăm importanţa unui om abia când nu mai este… Dar sunt ferm convinsă că Andrei Gheorghe, ca orice om inteligent, era conştient de propria sa valoare şi nu prea dădea doi bani pe ce spun sau cred cei din jur despre el. Un tip perfect vertical…”

Roxana Iliescu
„Sub aparenţa de misogin, Andrei Gheorghe avea un suflet de copil frumos şi feminin. De care eu m-am îndrăgostit la 16 ani cu inocenţă şi am beneficiat de toată protecţia lui fină şi masculină. Măştile lui de Gigi Duru mă amuzau, ca şi reacţiile celor care se loveau de ele. Îţi mulţumesc, Andrei, pentru privilegiul de-a mă fi lăsat să te VĂD. Nu pot să spun că-mi lipseşti pentru că faci parte din fiinţa mea de prea mult timp… te-am integrat pe veci… Abia aştept să te recunosc la noapte pe cea mai îndrăzneaţă stea! Drum lin!!!”

Nuami Dinescu
„Acum toţi îşi vor aminti de tine, cât de bun erai ce talent uriaş, bla bla bla… păi da, că nu şi-a mai găsit loc în niciun radio, nicăieri nu a mai fost loc pentru el. Da, m-a şocat vestea şi numai vreau să vorbiţi despre profesionişti la trecut, lume care nu-ţi păsa decât de cifre şi bani. Păcat, mare păcat, l-am pierdut şi pe Andrei Gheorghe…”

Cătălina Grama (Jojo)
„Drum lin om senin… Rămâi printre atâtea altele sufletul inteligent al generaţiei din care fac parte… şi omul cu cea mai frumoasă glicină pe care am văzut-o vreodată.”

Mădălin Ionescu
„L-am avut invitat în emisiune de mai multe ori! Excepțional de fiecare dată! Știa ce sa spună, când să tacă, exploda la momentul potrivit! Amplu, efervescent, dificil, corect, încăpăţânat, cinic, sarcastic, plin de sens! A murit la 56 de ani! Singur… Aşa pare să fi trăit în ultima perioadă! Suflet contorsionat, zbuciumat, de o timiditate greu de intuit… ascunsă sub platoșa rebelului de serviciu… Un om care nu a trecut neobservat! I-a plăcut să șocheze, să surprindă! A făcut-o şi acum! Călătorie lină printre ştiri, Andrei!”

Cornel Ilie (Vunk)
„Tocmai astăzi vorbisem într-un interviu despre Andrei Gheorghe și ideea lui să facă, în 2000, hit din “Lângă inima mea vine inima ta”. Și a făcut-o. A lansat multe hituri sau artiști doar pentru că avea personalitate și nu îi era teamă dacă alții îl vor urma sau nu în difuzarea lor. A îmbunătățit, nu doar a schimbat radioul românesc. Mulțumesc, Andrei, pentru că ai fost liber și ai inspirat oameni.”

Radu Sîrbu (ex O-Zone)
„Ce păcat! Omul ăsta a avut curajul să difuzeze primul, in premieră, o melodie a unei trupe cu niște băieti tineri și neliniștiți plini de entuziasm din Rep. Moldova, (O-Zone) din care fac si am facut și eu parte, acest curaj a jucat un rol important pentru muzica si cariera noastra! L-am cunoscut personal și am avut ocazia să ințeleg că era un om sincer, așa cum îl știm, fără alte măști…
Mulțumesc, Andrei! Drum lin! R.I.P. Andrei Gheorghe”

Miki (ex K-pital)
„R.I.P Andrei Gheorghe! ? Unul din oamenii care a avut încredere în proiectul K-pital! Mulţumim!”

Giulia Anghelescu-Huidu
„Cuvintele sunt de prisos acum. Zbor lin către cer, Andrei…”

Silvia Lăuneanu (De La Vegas)
„Gheorghe era fain de tot! ? Deștept, cool, original 🙁 Ce păcat!”

Călin Geambaşu
„A fost un om cu multă viziune, un om care a pus acid acolo unde nimeni sau prea puţini au avut curaj, un om care a dat multe şanse tinerilor. Mai ales în „acei ani” de fragedă Democraţie. RIP Andrei Gheorghe.”

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA