Regizorul Lucian Pintilie a murit

Marele cineast român s-a stins din viaţă miercuri seară, la vârsta de 84 de ani.

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori români, care şi-a pus semnătura pe producţia „De ce trag clopotele, Mitică?”, a murit miercuri seară, la ora 21.00. El era internat de duminică seară la Spitalul Elias şi, potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, avea mai multe afecţiuni cronice.

Regizorul Lucian Pintilie s-a născut la 9 noiembrie 1933, în localitatea Tarutino, din județul interbelic Cetatea Albă, aflat astăzi pe teritoriul Ucrainei (fosta Basarabie de Sud). După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care „Copiii soarelui” (1961), „Proștii sub clar de lună” (1962), „Cezar și Cleopatra” (1963), „Biedermann și incendiatorii” (1964), „Inima mea e pe înălțimi” (1964), „D’ale carnavalului” (1966), „Livada cu vișini” (1967), „Revizorul” (1974) – spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație, precum și două filme de lung metraj: „Duminica la ora 6” și „Reconstituirea” – povestea reconstituirii unei bătăi între doi tineri, întreprinse de Miliție, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un imens scandal, iar dictatorul Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan și George Mihăiță – pe care criticii de film îl consideră că a făcut în „Reconstituirea” rolul cel mai important al carierei sale.

După scandalul interzicerii piesei „Revizorul”, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară în 1973. În perioada exilului, i s-a oferit ocazia să regizeze piese de teatru şi spectacole de operă în Franţa şi în Statele Unite.

Reîntors în ţară, a filmat „De ce trag clopotele, Mitică?”, după un scenariu propriu, pornind de la piesa „D’ale carnavalului”, film interzis vreme de peste zece ani, până în 1990.

După 1990 se repatriază şi face o serie de filme în România: „Balanţa” (1992), „O vară de neuitat” (1994), „Prea târziu” (1996), „Terminus Paradis” (1998), „După-amiaza unui torţionar” (2000), „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (Niki et Flo) (2003), „Tertium non datur” (2006).

În 1990 a fost numit director al Studioului de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, poziţie din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori români. În 1992 a publicat la editura Albatros volumul „Patru scenarii”.

Povestea spectacolelor de teatru „Revizorul”, „Pescăruşul” şi a filmului „Reconstituirea” este publicată de Lucian Pintilie în volumul „Bricabrac”, editat de Nemira şi lansat în vara anului trecut.

 INAPOI LA PRIMA PAGINA