Shirley MacLaine: cea mai libertină soţie

Aşa a fost, vreme de 30 de ani, actriţa cu cel mai comentat mariaj de la Hollywood. Azi, la 82 de ani, crede în continuare că a făcut alegerea ideală, deşi asta a costat-o relaţia cu fiica ei.

HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 22:  Actress Shirley MacLaine speaks onstage during the 87th Annual Academy Awards at Dolby Theatre on February 22, 2015 in Hollywood, California.  (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Shirley MacLaine a ajuns la 82 de ani

„Îmi place ideea că sunt cea mai bătrână din cameră, fiindcă mi se iartă totul“, spune actri­ţa de 82 de ani. Fiica sa, Sachi Parker, nu i-a iertat, însă, nimic. Din contră. A încercat chiar să se răzbune pentru prea multele libertăţi pe care şi le-a acordat mama ei. Şi e cel puţin iro­nic cât de bine i-a semănat fratele mai mic, Warren Beatty, care a rămas în istoria Hollywo­odului ca fiind unul dintre cei mai mari cuceritori, cu o listă impresionant de lungă de staruri feminine care i-au trecut prin dormitor. Oare cum glumeau fraţii când se întâlneau la vreo petrecere şi vorbeau… despre viaţă? O viață în care Shirley s-a bucurat de multe victorii, cum ar fi câștigarea unui Oscar în 1983, pentru pelicula Ter­ms of Endearment, dar şi obţinerea a şapte Globuri de Aur şi a unui Emmy. Crescută în statul Virginia alături de fratele mai tânăr Warren Beatty, Shirley şi-a început cariera pe Broadway în 1954, în The Pajama Game. Ul­terior a jucat în pelicule de succes ca The Apartment şi The Turning Point. Iar anul acesta, octogenara vedetă a fost cât se poate de activă. I s-a lansat filmul Wild Oats, în care joacă alături de Jessica Lange şi Demi Moore. În noiembrie, va juca în producţia Hallmark – Christmas Angel in Training. Şi mai are 4 producţii în desfăşurare, printre care Man of Granite, cu William Hurt, şi The Last Word, alături de Amanda Seyfried.

American actress Shirley MacLaine wearing a pink, knitted top, circa 1957. (Photo by Silver Screen Collection/Getty Images)
Shirley în anul 1957
April 1966:  Shirley MacLaine and her actor/brother Warren Beatty at the annual Academy 'Oscar' award reception in Hollywood, Santa Monica.  (Photo by Keystone/Getty Images)
1966: Alături de fratele său, celebrul Warren Beatty

Viaţa ei personală a fost la fel de bogată pre­cum cea profesională. La doar 18 ani, pe când se angajase pe Broadway, l-a întâlnit pe viitorul ei soţ: producătorul Steve Parker. „De cum l-am văzut intrând în cameră, am ştiut că viaţa mea va lua un nou curs“, povesteşte ea. Cei doi au ales un mariaj deschis – iar asta în nişte vremuri în care un asemenea aranjament era tabu. „Nimeni nu a înţeles alegerea noastră la acea vreme. Dar noi, da. El trăia mai mult în Japonia. Eu în America, unde munceam“, spune Shirley. „Când ne întâlneam, ne înţelegeam de minune şi uneori mergeam şi în va­canţe împreună.“ Divorţul a survenit abia în 1982 – iar asta din cauza banilor. Shirley a descoperit că Steve transfera sume uriaşe din banii câştigaţi de ea în contul unei iubite de-ale lui. Căsnicia a durat, totuşi, 30 de ani. Şi nu e de mirare. Un asemenea mariaj a fost extrem de comod, permiţându-i să-şi trăiască viaţa la Hollywood, implicându-se în aventuri cu staruri ca Robert Mitchum, Yves Montand şi chiar premierul Canadei, Pierre Trudeau, şi ministrul australian al Afacerilor Externe, Andrew Peacock. Şi deşi întreaga poveste s-a sfârşit când Shirley a des­coperit trădarea lui, ea crede şi acum că formula lor e unica câştigătoare. „Libertatea partenerilor este baza pentru un mariaj de lungă durată“, a comentat ea chiar în primăvara acestui an.

„Acum am, în sfârşit, o relaţie care mă învaţă des­pre posesivitate şi intimitate – o relaţie cu cei trei câini ai mei, pe care îi ador“, spune cu umor Shirley, la cei 82 de ani ai săi. Şi chiar dacă ea şi fiica ei de 60 de ani, Sachi, rămân distante, Shirley e mai apropiată de nepoţii ei, Arin şi Frank. Ruptura definitivă între mamă şi fiică s-a produs atunci când Sachi a publicat o carte în care a vorbit despre viaţa din familia lor, dezvăluind multe secrete care în opinia actriţei ar fi trebuit să ră­mână între ele. Trimisă de la doi ani să trăiască alături de tatăl ei în Japonia, Sachi îşi vedea mama doar în va­canţele de vară. O alegere, desigur, convenabilă, pentru actriţa care, astfel, avea tot timpul din lume să fie liberă şi fără obligaţii, ca să-şi poată trăi aventurile hollywo­odiene. Aşa se face că volumul semnat de Sachi, Luc­ky Me: My Life With – and Without – My Mom, Shirley MacLaine a venit în 2013 ca un pumn în faţa vedetei: o scrisoare amară de mulţumire din partea fiicei pentru anii de dezamăgire, cruzime, neglijenţă, violenţă… Şi chiar abuz sexual din partea tatălui ei, după cum susţi­ne Sachi. „Ficţiune pură! Mă doare să văd un asemenea efort mincinos şi oportunist din partea propriei fiice“, a strigat, indignată, Shirley. Dar cartea rămâne o pată uriaşă pe imaginea sa de star hollywoodian.

Shirley MacLaine, along with her husband Steve Parker and their daughter Stephanie, arrive at Idlewild (later JFK) airport in New York.
Shirley MacLaine, cu soțul Steve Parker și fiica Stephanie

Steve Parker n-a apucat să vadă cartea. Tatăl acu­zat de abuz sexual a murit în 2001 – când fiica avea deja 45 de ani. Şi se pune întrebarea de ce a aşteptat atâta Sachi să facă aceste dezvăluiri? „M-am temut mereu că dacă voi spune tot adevărul, mama nu va mai vorbi cu mine niciodată. Dar oricum nu prea vorbea ea cu mine, aşa că mi-am dat seama că nu pierdeam ni­mic“, a explicat rece autoarea. La doi ani, când a fost expediată în Japonia, Sachi s-a trezit în lumea miliona­rului Steve Parker, care în fapt era un alcolic ce sorbea Dom Perignon la micul dejun. „Trăiam într-o continuă teroare cu el. Tot timpul mă făcea idioată“, scrie Sachi. La 12 ani, a dus-o să vadă musicalul Hair, insistând ca fata… să nu poarte lenjerie intimă. Doi ani mai târziu, tatăl ajungea s-o atingă, ca din greşeală, în zonele inti­me. Norocul ei că la acea vârstă au trimis-o la studii în Elveţia. Atâta doar că la întoarcerea acasă de Crăciun, ea era singurul copil pe care nu-l aştepta nimeni. „De Crăciunul acela, m-a luat altă familie la ei, iar eu am stat mai tot timpul la telefon, încercând să iau legătura cu părinţii mei“, scrie Sachi.

Mai târziu, când a vrut să-şi continue studiile la co­legiu, niciunul dintre părinţi n-au vrut să-i dea bani. „Trebuie să-ţi croieşti singură drumul în viaţă, iubito“, i-ar fi spus Shirley… Poate părea că actriţa a vrut să-şi călească fiica. Pentru ea, însă, atitudinea s-a tradus în nepăsare, Sachi povestind că la un moment dat a vrut chiar să se sinucidă, văzând cât de mult o evitau pro­prii părinţi. Ulterior, avea să-şi găsescă un profesor de actorie şi să încerce să obţină roluri… Pentru Shirley, însă, probabil că asta a însemnat invadarea teritoriului personal, fiindcă Sachi spune că propria mamă îi sabo­ta audiţiile la care mergea.

Actress Shirley MacLaine and daughter Sachi Parker attend the "Postcards from the Edge" Century City Premiere on September 10, 1990 at Cineplex Odeon Century Plaza Cinemas in Century City, California. (Photo by Ron Galella, Ltd./WireImage)
Shirley MacLaine și fiica Sachi Parker în 1990

După apariţia cărţii, Shirley şi-a tăiat fiica din tes­tament, lăsându-şi întreaga avere unui centru spiritual din Los Angeles şi prietenilor ei, familia Kronhausen, un cuplu de terapeuţi sexuali despre care Sachi poves­teşte că ar fi vrut să-şi înceapă viaţa sexuală alături de ei, pe când ea avea 17 ani. „E o relaţie care nu mai are sens să fie reparată şi amân­două au rămas cu cicatrice“, comentează acelaşi amic. Iar tristeţea pierderii legătu­rii cu fiica sa i-o alină… munca. Faptul că e cât se poate de activă şi acum şi munceş­te. „Nu-mi pot imagina o viaţă mai bună. Am făcut tot ce mi-am dorit în viaţa asta. Acum vreau să continuu să fac ce-mi pla­ce“, spune Shirley, păstrând scutul orgo­liului ridicat.INAPOI LA PRIMA PAGINA