Sophia Loren, eterna divă a Italiei: „Spuneau că am nasul prea lung și gura prea mare“

La 81 de ani, este neobosită. Ce altă fostă sirenă a ecranului mai poate face ravagii printre reprezentanții sexului masculin la această vârstă venerabilă, așa cum a făcut-o Sophia, luna trecută, în reclama la un nou parfum Dolce & Gabbana?

dolce and gabbana
Sophia, la 81 de ani

Și ce altă femeie de 72 de ani, în toate mințile, s-ar gândi că pozele ei în neglijeu ar putea fi privite ca sexy, așa cum au făcut-o cei de la Pirelli, când i-au cerut să pozeze pentru celebrul lor calendar, în 2007?

E drept că nimeni n-ar putea băga mâna-n foc că diva italiană nu a lucrat deloc împotriva naturii, doar chipul ei cu pielea suspect de netedă nu pare a fi compatibil cu vârsta de 80+. Ca să nu mai vorbim de acel corp ireal de suplu, despre care italianca spune că și-l hrănește cu spaghete.

Cu toate acestea, Sophia a susținut dintotdeauna, sus și tare, că imaginea ei este și astăzi, așa cum a lăsat-o Dumnezeu și că niciodată nu și-a corectat nimic cu ajutorul chirurgiei estetice. Asta în ciuda faptului că, încă de tânără, studiourile cinematorafice și chiar soțul ei, Carlo Ponti, i-au cerut să-și ajusteze niște defecte.

„Spuneau că am nasul prea lung și gura prea mare. Dar acest lucru nu m-a afectat, căci, atunci când cred în ceva, mă lupt pentru asta“, își amintește astăzi cea supranumită „Zeița din Napoli“.

Dar, cine știe, poate că secretul tinereții ei fără bătrânețe este chiar filosofia ei de viață, împărtășită tuturor celor care vor s-o asculte: „Nu mă dau în vânt după faptul că îmbătrânesc, dar încă mă pot preface că am 15 ani.“

sophia si familia
Pentru Sophia, Carlo Ponti a fost şi este unicul bărbat. Aici, alături de fiii lor, Edoardo şi Carlo Jr.

Și nu, fosta sirenă a ecranului din anii ’60 nu este acel gen de femeie care trăiește în trecutul plin de faimă și frumusețe, ci tipul de „donna italiana“ excesiv de familistă: mamă iubitoare pentru cei doi fii ai ei, Carlo Jr. și Edoardo, și bunică afectuoasă pentru cei patru nepoți. Datorită și nu din cauza lor se împarte, astăzi, actrița, între locuințele ei din Roma și Geneva, în orașul elvețian alegând să-i nască și pe cei doi băieți ai ei, după suferința provocată de pierderea a două sarcini, în Italia natală.

sophia loren
Actriţa recunoaşte că seducătorul Cary Grant a cerut-o de nevastă când era deja logodită cu Ponti.

Carlo (dirijor) și Edoardo (producător de film) sunt acei oameni importanți care păstrează vie, în preajma Sophiei, amintirea soțului ei, producătorul italian de filme Carlo Ponti, care a lăsat-o văduvă acum nouă ani. Interesant este că Sophia își amintește de singurul bărbat din viața ei (cel puțin oficial) ca fiind iubirea vieții ei, deși cuvintele cele mai romantice le folosește pentru a-l descrie pe Cary Grant.

L-a cunoscut pe seducătorul american în 1956, când au jucat împreună în filmul The Pride and the Passion. N-a trecut mult până când un Grant de 52 de ani a început să-i facă curte și să-i vorbească despre mariaj, deși, pe atunci, tânăra și seducătoarea italiancă era logodită cu protectorul din ţara ei natală, italianul Ponti.

„Cary a fost unul dintre oamenii cei mai speciali din viața mea. El a fost primul care mi-a telefonat și m-a anunțat că am câștigat un Oscar (nr.r pentru rolul din Two Women). Era amuzant, era sensibil și am rămas prieteni, vorbind foarte des la telefon, până în ziua în care a murit“, își amintește astăzi diva. sophia loren 2

Cu toate acestea, așa cum toată lumea știe, Sophia nu a riscat și l-a ales pe cel descris astfel: „A fost soțul meu, tatăl meu, bărbatul meu, casa mea.“ Pe Carlo. Cu alte cuvinte, a ales stabilitatea în locul dramelor sentimentale.

„Am fost într-o situație foarte dificilă. Dar, odată ce am decis să mă întorc în Italia și la viața mea de-acolo, n-am avut niciun regret. Trebuie să faci niște alegeri în viață și să continui din acel punct. Nu-mi place să mă uit în urmă. Te-ar duce în pragul nebuniei și n-ar avea niciun rost, căci nu poți schimba trecutul. Nu mai există. Nu pot nega că sentimentele lui Cary Grant m-au făcut să fiu confuză, dar eram hotărâtă să-mi fac o familie cu Carlo… Decizia mea a fost cea bună, n-am niciun dubiu“, a scris, astăzi, Sophia, epilogul acestui capitol din viața ei în autobiografia „Yesterday, Today And Tomorrow – My Life“.

foto: guliver/getty images/rex features, hepta, photoland/albumINAPOI LA PRIMA PAGINA