Special Fete de Vedete: Ana Baniciu: “Îmi doresc să fiu mamă tânără”

Sunt tinere, ambiţioase şi pregătite să ia cu asalt showbiz-ul. Iată ce au moştenit de la părinţii lor celebri şi cu ce vor să surprindă lumea entertainmentului Ioana Voicu, Diana Enache, Alexandra Matei, Ana Baniciu şi Calina Roman.

Ioana Voicu, Diana Enache, Alexandra Matei, Ana Baniciu şi Calina Roman

Astăzi, stăm de vorbă cu fiica lui Mircea Baniciu, Ana, la rândul ei cântăreață.

Când a trecut timpul și când a ajuns prima născută a fostului solist Phoenix la 24 de ani? Căci tânără pe care am cunoscut-o la ședința noastră foto specială este departe de adolescenta visătoare din LALA Band. Și bine face că este așa. Fiica lui Mircea Baniciu este hotărâtă să nu fie doar o altă picătură în oceanul muzical și să-și facă părintele mândru.

Ana Baniciu

Este o plăcere să vorbesc cu tine, având în vedere că tu ești fiica tatălui tău, iar eu sunt fan al acelui Mircea Baniciu din perioada Phoenix. Ești, pentru mine, the next best thing. Cum îl vezi tu, acum, pe tatăl tău din acele vremuri?

În primul rând, imaginea lui de-atunci îmi aduce aminte de mine acum, pentru că semănăm foarte mult. Prietenii lui din tinerețe, care trăiesc, majoritatea, afară, sunt uimiți de asemănare, când fac cunoștință cu mine. Fizic, la față cel puțin, semănăm foarte mult, mai ales când zâmbesc. Eu ascult muzica lor în continuare, îmi place, mă regăsesc în ea și în textele foarte frumoase. Este un sentiment de mândrie că m-am născut în casă cu el, în casa în care au pășit oameni grei din lumea muzicală.

Mi-l imaginez pe tatăl tău spunând că pe vremea lui se făcea muzică mai bună. Așa e?

Nu, nu, el este destul de modern din punctul ăsta de vedere, ascultă și muzică nouă. Eu mereu când mă duc la el, la Corbeanca, unde și-a făcut o căsuță, îi arăt ce a apărut nou pe piață. Îi place Feli foarte mult, dar și alți artiști noi din țară. Dar este deschis să audă chestii noi, iar unele chiar îl emoționează.

Nu te-au tentat folkul și rockul, ca pe Mircea Baniciu?

Îmi plac foarte mult, dar trebuie să mai facem și ce este la modă, ce se cere. Eu încerc acum să fac o îmbinare între vechi și nou și sper să iasă ceva de calitate. Tatăl meu nu prea-mi spune să nu fac ceva sau când ceva nu i se pare OK, replica lui este:  „Dacă tu așa crezi…” O să abordez, așadar, un sound mai vechi, dar fresh, cu niște texte mai profunde, cum erau pe vremuri, dar totuși, moderne. Iar visul meu cel mare este să fac și un album alături de tatăl meu, nu doar o piesă.

Ca artist, este clar că îl admiri mult. Ca tată cum e?

Suntem apropiați, chiar dacă suntem la distanță. Am fost de mică la distanță de el, pentru simplul fapt că el era mai tot timpul plecat cu cântări. Când eram mică, pleca câte două luni în America și ne auzeam la telefon o dată la nu știu cât timp, vorbeam pe cartelă sau pe ce se suna pe vremea aia. Iar când se întorcea, ne aducea valize cu haine, cu păpuși Barbie, era cea mai frumoasă zi.

Ce ai luat și din mama ta, Adina (n.r. fosta parteneră a lui Mircea Baniciu)?

Cu mama semăn la culori: sunt blondă, am ochii verzi. Mi-ar fi plăcut să semăn cu ea și la ambiție, căci ea este un Taur care nu cedează până nu faci ce zice ea. Este mai cu picioarele pe pământ, dar e și ea un pic artistă, în felul ei. Cred că nu întâmplător s-au întâlnit ea și tata. Mama este alături de mine necondiționat, de când m-am născut, și trăiește doar cu gândul la mine. Mi-a dat o educație extraordinară și îi mulțumesc pentru asta.

Din ce mai câștigă, astăzi, un artist? Bănuiesc că albume nu se mai cumpără, de downloadat piese pe bune nu știu cine o mai face, concerte pe bani nu toți țin.

E greu. Cântările, contractele de imagine, cam asta funcționează acum. E ca un cerc: ai piese bune, intri pe radio, ai vizibilitate, ai contracte de imagine. Toate se învârstesc așa. Se pot face foarte mulți bani din muzică, dar poți și să nu faci.

Tu, financiar, ești bine?

Da, mă străduiesc.

În afară de muzică, am înțeles că ai făcut și o facultate. Cu un alt profil, nu-i așa?

Eu am făcut grădinița germană, școala germană, liceul și facultatea în limba germană. Am făcut Administrarea Afacerilor în limba germană, la ASE.  Mi-am spus că-mi voi face, cu siguranță, în viața asta, și un business și am făcut-o, exact după ce am terminat facultatea. O afacere cu haine, dar am închis-o, căci îmi doream foarte tare să fac muzică și nu mai aveam timp. Mă bucur că știu germană, pentru că este o limbă căutată la noi în țară și am un plan B, pe lângă muzică.

Și tot pe lângă muzică, există și viața personală. Vreun el special?

Evident că am trăit și episoade din acestea, însă nu a fost ceva atât de serios, încât să continue. Eu sunt sinceră și aș fi prima care aș vrea să fac cunoscută treaba asta. M-am concentrat foarte mult pe carieră, dar evident că au mai fost tatonări, însă nimic atât de serios încât să spun că se întâmplă ceva. Și taică-miu mă tot întreabă, în ultima perioadă: „Bine, dar unde e prințul?“. „O să apară, ți-l aduc ca să-l vezi, dar încă nu știu cine este.“ În schimb, îmi doresc să fiu mamă tânără, așa că o să mă mișc repede.  Și cred c-o să mă ajute Dumnezeu, că, de obicei, ceea ce mi-am plănuit, aia mi s-a întâmplat.

Ți-ar fi plăcut să fii artist în aii 60 sau 70, ai tinereții lui Baniciu?

Da, atunci era totul bazat pe mai multă energie, pe ce simți, nu pe cum ești împachetat. Aia era, de fapt, esența. Ăla e omul care transmite, care are un mesaj: vine în fața ta și tu îl admiri.

Foto: Sorin Stana; stilist: Madena Pasăre; make-up: Cristina Drăgan/Abacademy.ro; hair style: Elena Nadolean/Gett’s Artistic Team; Vestimentaţie: cos, mineli boutique, Marks&spencer, guess, banana moon, gotex/sport-couture, juicy couture, scotch&soda/collective; Locaţie: Younivers Summer Club, Piaţa Presei Libere, nr. 1, Bucureşti.

Vezi ședința foto cu Ana Baniciu în galeria de mai jos!INAPOI LA PRIMA PAGINA