Stela Popescu a murit la 81 de ani

Zi tristă pentru lumea filmului. Marea actriță Stela Popescu a murit la 81 de ani. Actriţa a fost găsită fără suflare la domiciliu. Stela Popescu urma să împlinească 82 de ani pe 21 decembrie.

Apropiaţii nu au mai reuşit să dea de Stela Popescu de marţi seara, când vedeta a fost premiată la un eveniment monden.  Acolo, marea actriţă s-a întâlnit cu Andreea Marin şi cu mai mulţi colegi de breaslă, a socializat şi părea bucuroasă să urce pe scenă, unde a primit un premiu pentru întreaga carieră. Ulterior, a mers acasă, şi a vorbit cu fiica sa adoptivă. Părea că se simte bine, iar apropiaţii mărturisesc că Stela Popescu le-a dezvăluit că are o mare poftă de viaţă.

De miercuri dimineaţă însă, nimeni nu a reuşit să mai dea de ea. Au sunat-o atât fiica adoptivă, cât şi mai mulţi prieteni, iar azi când au ajuns acasă la Stela Popescu au găsit-o fără viaţă. Televizorul mergea în casă, plapuma era întinsă şi marea actriţă prăbuşită şi lovită la cap, în stop cardiorespirator. La faţa locului au venit poliţiştii şi, după câteva zeci de minute, a sosit şi Alexandru Arşinel.

Din păcate, paramedicii n-au mai putut face nimic pentru ea. „În jurul orei 15:32 s-a făcut un apel la SMURD. Un echipaj s-a deplasat acasă la Stela Popescu. Aceasta a fost găsită decedată în curtea casei. Decesul survenise de mai multe ore”, a declarat Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al SMURD București.

„Apelul la 112 a fost primit la ora 15:32. Au fost trimise două mașini: una de prim ajutor și una de terapie intensivă de la spitalul Floreasca, ce a ajuns prima în aproximativ opt minute de la apel. Din păcate, colegii de pe mașina respectivă nu au avut ce face. Decesul survenise cu mult timp înainte. A fost anunțată poliția și constatat decesul”, a explicat ulterior Raed Arafat.

Cea mai veselă şi plină de viaţă prezenţă scenică! Aşa ne-o amintim şi aşa a fost până în ultimul moment, în ciuda diabetului de care suferea de ani de zile. Ba chiar plănuia ca şi de Sărbători să joace, după care să meargă să-şi viziteze strănepotul.

Din păcate, comedia s-a încheiat, iar azi trăim o mare dramă, pierderea uneia dintre cele mai mari actriţe ale teatrului de revistă românesc.

Stela Popescu s-a născut într-o familie de învăţători modeşti, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci duşman de clasă, a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat împreună cu ea în România, la Braşov.

În 1953, a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care a renunţat după un an şi jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, a fost repartizată la Teatrul din Braşov, acolo unde a ajuns să susţină 400 de spectacole pe an.

Din 1963 până în 1969 a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, Stela a părăsit Revista şi s-a angat la Teatrul de Comedie, ceea ce n-a împiedicat-o să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent.

În paralel, a susţinut şi o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puţin timp după divorţul de Dan Puican. Totodată, a jucat în celebra serie de spectacole „Boema” de la Grădina Boema, spectacole care s-au înscris în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare.

Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie a susținut spectacole din 1969 până în 1993, când a revenit la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde a lucrat până în prezent. Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” şi pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu a strălucit în piese precum „Omul care a văzut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slăbiciunea mea” etc.

A jucat 18 ani în „Preşul”, 12 ani în „Peţitoarea” şi 10 ani în „Plicul”. A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

Între anii 1971 şi 1979 a făcut cuplul, pe scenă şi la televiziune, cu Ştefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arşinel, care a început în 1979, acesta a fost garanţia umorului de calitate şi în prezent, dar şi în trecut, când textele scenetelor erau semnate Mihai Maximilian.

În 1958, a debutat în cinematografie în pelicula „Alo? Aţi greşit numărul”. A jucat în peste 25 de filme precum @Nea Mărin [email protected] (1979), „Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), etc.

Stela Popescu a făcut o carieră şi în televiziune. A jucat în televiziune de la înfiinţare până în prezent, în piese de teatru şi emisiuni de divertisment, reuşind să transmită ceva din spiritul satiric şi contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piaţă DVD-urile „O stea printre stele” (2006) şi „Stela şi Arşinel” (2005) care reunesc o parte dintre apariţile televizate ale Stelei Popescu.

Începând de la jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea şi Naţional TV

A jucat în serialul TV „Cuscrele” (2005-2006) precum şi în telenovelele „Râzboiul sexelor” (2007-2008), „Regina” (2008-2009) şi „Aniela” (2009-2010) în rolul Coanei Chiva. În 2011 a revenit cu o participare specială în telenovela „Iubire şi Onoare”, iar la Pro TV s-a alăturat, pentru un episod, serialului de comedie „Las Fierbinţi”.

În 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor.INAPOI LA PRIMA PAGINA