Trubadurii anilor ’80: Lionel Richie

Deşi pe muzica lui multe cupluri s-au regăsit, versurile lui n-au reuşit să le ţină aproape pe cele două soţii ale sale.

Lionel Richie 

„Say you, say me“, say… Lionel Richie (67). O melodie definitorie pentru cariera acestui titan al romantismului contemporan şi un blues fără de care nicio seară romantică nu e completă. Dar de unde vin această voce şi toate aceste armonii ce ne picură balsam în suflet?

Pe numele său adevărat Lionel Brockman Richie, artistul s-a născut pe 20 iunie 1949 în Tuskegee, în inima statului Alabama, chiar în perioada în care muzica „neagră“ din statele americane sudiste îşi crea propriul mit, Dixieland. Crescut la propriu în campusul Institutului Tuskegee, destinat studenţilor de culoare, unde cea mai mare parte a familiei lui a lucrat timp de două generații, Lionel a fost „expus“ unui mix continuu de gospel, country, pop, soul şi muzică clasică.

Ulterior, când familia s-a mutat în Illinois, Lionel a tânjit să revină în locurile în care a copilărit, aşa că s-a întors la Institut ca student la economie, cu o bursă de tenis – deşi şi-ar fi dorit să devină preot. Aflând că unii dintre colegii săi cântă într-o trupă soul, s-a alăturat şi el grupului, unde performa ca saxofonist şi ocazional ca vocalist. Băieţii şi-au spus Commodores, după ce au răsfoit la întâmplare dicţionarul, şi cântau în cluburi locale. Dar s-a auzit de ei abia în 1971, după ce au câştigat o audiţie şi şansa de-a face parte din spectacolele trupei Jackson 5.

Iniţial, sound-ul lor era disco-funky, dar după hituri ca „Machine Gun“ şi „Brick House“, Commodores au virat spre genul romantic, cu balade precum „Easy“, „Three Times a Lady“ și „Still“, compuse şi interpretate de Lionel însuşi.INAPOI LA PRIMA PAGINA