Trubadurii anilor ’80: Richard Marx

L-a avut ca mentor pe Lionel Richie şi de la el a furat magia vorbelor şi a notelor, dăruindu-ne nemuritoare piese de dragoste.

1987

Mulţi s-au îndrăgostit pe versurile sensibile ale baladelor lui, devenite între timp evergreen-uri. Cu o carieră de aproape 30 de ani, Richard Marx (53) este considerat unul dintre cei mai influenţi artişti ai industriei muzicale contemporane, fiind, totodată, unul dintre cei mai căutaţi producători şi compozitori americani.

El şi-a început cariera în joacă, la vârsta de cinci ani, cântând în spoturi promoţionale create de tatăl său, un muzician de jazz care tocmai se lansase ca producător de jingle-uri pentru radiouri şi reclame televizate. La 17 ani, i-a trimis o casetă lui Lionel Richie, pe atunci aflat şi el la început de drum, care i-a spus că în Los Angeles ar avea mai multe şanse de reuşită. Era perioada în care Richie tocmai lucra la albumul de debut, dar avea dificultăţi în a găsi un baking vocal potrivit.

„Mi-a spus: «Vino şi încearcă să cânţi cu mine partea asta». I-a plăcut ce a ieşit şi am continuat colaborarea“, povesteşte cel care şi-a imprimat vocea şi pe fundalul pieselor „You Are“, „Running with the Night“ şi „All Night Long“. De la Richie a furat „meserie“, dar şi de la Madonna, Barbra Streisand, Whitney Houston şi Luther Vandross, pentru care, de asemenea, a făcut backing vocal.

Kenny Rogers avea să se convingă şi el de talentul tânărului artist, Richard compunând la acea vreme pentru el două piese, „Crazy“ şi „What About Me“, ambele cu succes în clasamentele de specialitate.

Şi, ca şi lui Lionel Richie, Kenny Rogers i-a purtat noroc. Astfel că, în 1987, Richard Marx şi-a lansat primul album omonim, devenind peste noapte noua revelaţie a muzicii internaţionale.

La fel ca LP-ul de debut al mentorului său, Lionel Richie, „Richard Marx“ s-a vândut în aproape patru milioane de exemplare doar în Statele Unite, oferind nu mai puţin de patru single-uri de top: „Don’t Mean Nothing“, „Should’ve Known Better“, „Endless Summer Nights“ şi „Hold on to the Nights“.INAPOI LA PRIMA PAGINA