Vă mai aduceți aminte de „Pistruiatul”? Iată-l acum, la 57 de ani!

În 1973, un serial românesc de propagandă era urmărit cu sufletul la gură de români și îl făcea totodată celebru pe băiețelul simpatic și descurcăreț, un roșcovan cu pistrui care juca alături de marele Sergiu Nicolaescu și de prietenul său canin, Calu. Pe atunci avea doar 11 ani și îl interpreta pe copilul Mihai Pleşa, pe măsură ce acesta devenea din ce în ce mai implicat în sprijinirea mişcării ilegaliste. Era rolul său de debut, de altfel, cel care l-a făcut și celebru în întreaga țară.

Filmul Pistruiatul a fost apreciat de mai multe generații.

Trei ani mai târziu, în 1976, era din nou protagonistul unui film de excepție, în regia lui Francisc Munteanu, „Roșcovanul”. Acestea două au fost rolurile de la începutul carierei actorului Costel Băloiu, cele prin care a rămas în amintirea tuturor și pentru care a câștigat, la acea vreme, sume importante de bani. De exemplu, pentru „Pistruiatul” a primit, nici mai mult, nici mai puțin de 85.000 de lei ( însumând la vremea aceea valorea unei dacii).

După 3 ani de la Pistruiatul, Costel l-a jucat și pe Roșcovanul.

Și iată că, la aproape o jumătate de secol de la lansarea filmului, personajul Pistruiatul, iubit de atâtea generații – Costel Băloiu a ajuns la vârsta de 57 de ani și nu mai este nici măcar umbra băiatului de pe marile ecrane. Actorul nu mai are nici pistrui, nici părul roșcovan, calități de la acea vreme care au dat și numele filmelor în care a jucat, ci a albit și este lipsit de entuziasmnul de la începutul său de carieră.

Pistruiatul și prietenul său Calu.

Ba mai mult, Costel chiar a declarat în trecut, într-un interviu pentru Adevărul, că rolul care l-a făcut celebru i-a distrus cariera și că ar fi preferat să nu fi acceptat să-l joace pe Pistruiatul. ” Câteodată sunt furios pe Pistruiatul: că n-a făcut mai mult, că n-a fost ambiţios, că n-a fost mai „obraznic”. Câteodată sunt furios pe mine, pentru că am crezut prea mult în oameni. „Pistruiatul” m-a urmărit toată viaţa şi m-a marcat. Mă lovesc tot timpul de chestia asta. Unii privesc reticent, unii mă acuză, alţii îmi spun că e păcat că n-am continuat.” Și chiar este păcat că n-a continuat cu actoria.

Așa arată pistruiatul acum.

Costel Băloiu, actorul de altădată, s-a rupt de lumea filmului și a intrat într-o altă industrie, prin Ministerul Educației, ca referent, a fost chiar și șofer de TIR. Deci, succesul de la început nu l-a urmat pe tot parcursul vieții, ca în cazul altor actori din anii ’90. A fost căsătorit cu  prima soție  care stă în Canada și cu care are un copil. A doua oară a luat-o de nevastă pe o tânără pe care a întâlnit-o în taxi, Elena. Cât despre carieră, regretă că nu a putut face mai mult și că s-a despărțit de industria cinematografică atunci când era în glorie, după ce regizorul Francisc Munteanu l-a descoperit la o unitate a securității. Mai mult, nici presupusul prieten din film, câinele Calu, nu era chiar prieten cu micul roșcovan, fiind un câine adus din străinătate, cu care actorul nu a avut nicio legătură deosebită de suflet.

Foto: Captură YouTube

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA